İngiltere Sağlık Bakanlığı resmi web sitesine başvurarak birçok kanaldan duyduğunuz ama kaynağını bilemediğiniz şu bilgiye ulaşabilirsiniz: elektronik sigara, normal tütünlü sigaradan %95 daha az zararlıdır.

Aslında bu %95 daha az zararlı mevzusu bu yayından önce birkaç kez daha resmi kanallarda veya çalışmalarda yayınlandı ancak 2016 ve sonrasında yapılan bazı çalışmalarda bunun çok da doğru olmadığı anlaşıldı. 

Bilginin İlk Yayınlandığı Yer

İngiltere Sağlık Bakanlığı: Çığır açan çalışma, elektronik sigaraların tütün sigaralarından yaklaşık %95 daha az zararlı olduğunu tahmin ediyor.

Yazının Orijinal Başlığı: E-cigarettes around 95% less harmful than tobacco estimates landmark review

Yayınlandığı Yer: İngiltere Sağlık Bakanlığı, Basın Haberi olarak resmi web sitesinde yayınlanmış.

Tarih: 19 Ağustos 2015

Çevirisini yaptığım linki vermiyorum. Orijinal başlığı aratırsanız bulabilirsiniz.

Metnin Çevirisi

Uzman bağımsız inceleme grubu, elektronik sigaranın sigarayı bıraktırma potansiyeli olduğu sonucuna vardı.

Bugün İngiltere Sağlık Bakanlığı altında İngiltere Kamu Sağlığı (PHE), bağımsız bir uzman bulgu grubu tarafından yapılmış incelemeyi yayınladı. İncelemeye göre elektronik sigaralar tütün sigarasına göre sağlık açısından anlamlı şekilde daha az zararlıdır ve sigara bırakmaya yardım etme potansiyeline sahiptir.

İncelemenin anahtar bulguları şunlardır:

• Şu andaki en iyi tahmin, elektronik sigaraların sigaraya oranla yaklaşık %95 daha az zararlı olması
• İngiltere’de nüfusun yaklaşık yarısı (%44,8), elektronik sigaraların sigaradan çok daha az zararlı olduğunun farkında değil
• Elektronik sigaranın, çocukları veya sigara içmeyenleri rotasına aldığına dair herhangi bir delil yok

İngiltere Sağlık Bakanlığı E-sigara Araştırmaları

PHE tarafından yaptırılan ve Profesör Ann McNeill (Kraliyet Koleji Londra) ve Profesör Peter Hajek’in (Londra Queen Mary Üniversitesi) liderlik ettiği inceleme, elektronik sigaranın yetişkinler ve gençler arasında sigara içme oranlarının düşmesine katkıda bulunabileceğini öne sürer. İncelemeyi takiben, PHE politika ve uygulama kanıtlarının etkileri üzerine de bir rapor yayınladı.

Kanıtların kapsamlı bir şekilde incelenmesi ile, İngiltere’de elektronik sigara kullanan yaklaşık 2,6 milyon yetişkinin hemen hemen tamamının, mevcut veya eski sigara içicileri olduğu ve çoğunun sigarayı bırakmak veya sigaraya geri dönmelerine engel olmak için bu cihazları kullandığı tespit edildi. Ayrıca, daha önce hiç sigara içmemiş çok az yetişkin ve gencin (her grupta %1’den az) düzenli elektronik sigara kullanıcısı haline geldiği bildirildi.

Bununla birlikte, elektronik sigaranın sigara içmekle eşit veya daha fazla zararlı olduğunu düşünenlerde (2013’te %8,1 iken 2015’te %22,1) veya bilmiyorum diyenlerde (2015’te %22,7) artış saptandı (ASH Sigara Bırakma İngiltere anketi). Bu da endişeleri artırmaktadır.

Bu eğilime rağmen, mevcut kanıtlar, elektronik sigaranın sigara içme riskinin bir kısmını taşıdığına da işaret etmektedir.

Ortaya çıkan kanıtlar göstermektedir ki sigara bırakmada en yüksek başarı oranlarına, elektronik sigara kullanırken yerel sigara bırakma hizmetlerinden ek destek almış kişilerde ulaşılmıştır.

İngiltere Halk Sağlığı, Sağlık ve Refah Müdürü Profesör Kevin Fenton

Sigara, İngiltere’nin bir numaralı katili olmaya devam ediyor ve sigara içenlerin yapabileceği en iyi şey şimdi ve sonsuza kadar sigarayı tamamen bırakmaktır.

Elektronik sigaralar tamamen risksiz değildir, ancak sigarayla karşılaştırıldığında, kanıtlar, zararın yalnızca bir kısmını taşıdıklarını gösterir. Buradaki problem, insanların gittikçe elektronik sigarayı tamamen zararsız görme eğilimidir ve bu nedenle de milyonlarca elektronik sigara kullanıcısı elektronik sigarayı bırakmamaktadır. Yerel sigara bırakma hizmetleri, elektronik sigara kullanıcılarına elektronik sigarayı tamamen bırakmalarında da destek vermelidir.

Londra Kraliyet Koleji Profesör Ann McNeill ve bu incelemedeki bağımsız yazarın ifadeleri

Elektronik sigaraların İngiltere’nin sigara içme oranlarını düşürdüğüne dair bir kanıt bulunmamaktadır. Bunun yerine kanıtlar, sürekli olarak elektronik sigaraların sigara bırakmak için başka bir araç olduğunu buluyor ve benim görüşüme göre, sigara içenler buharlamayı denemeli ve buharlayıcılar da elektronik sigara içmeyi tamamen bırakmalıdır.

Elektronik sigara, özellikle sigara içiminden kaynaklanan muazzam sağlık eşitsizliklerini azaltarak halk sağlığında bir oyun değiştirici olabilir.

Londra Queen Mary Üniversitesinden Profesör Peter Hajek

Kanıtları okudum, sigaradan elektronik sigaraya geçenler, sigaranın sağlıklarına verdiği hemen hemen tüm riskleri ortadan kaldırıyor. Sigara içenlerin ihtiyaçları farklıdır ve elektronik sigara geçenlerin deneyip beğenmeseler dahi elektronik sigaradan hemen vazgeçmemelerini tavsiye ederim. Doğru olanı bulana kadar farklı ürünlerle ve likitlerle bazı denemelerin yapılması zaman alabilir.

İngiltere Kanser Araştırmaları Kurumunda kanser önleme uzmanı Profesör Linda Bauld

Elektronik sigaraların, sigarayı tekrar normal göstermesine ve insanları tütün sigarasına yönlendireceğine dair korkular, bu önemli bağımsız incelemeye kadar farkında olunan bir durum değildi. Gerçekte, tüm deliler elektronik sigaranın insanları tütün sigarasından uzaklaştırdığına işaret etmektedir.

Free Stop Smoking Hizmetleri, insanların sigarayı bırakmasında en etkili yol olmayı sürdürüyor ancak, elektronik sigaraların da çok fazla sayıda insanın tütünden uzaklaşmasına yardımcı olan potansiyel faydalarını görüyoruz.

İngiltere Kanser Araştırmaları Kurumu, uzun vadeli etkileri de dahil olmak üzere bu ürünlerle ilgili cevapsız sorularla uğraşmak için daha fazla araştırmaya finansman sağlıyor.

Diğer Açıklamalar

İngitere’de tüm yerel sigara bırakma servislerinin, elektronik sigara dostu olarak aktif olarak tanıtıldığı (sigara içenleri,elektronik sigaraya yönlendirmeye başladığı) ilk bölgede müdür olarak çalışan Lisa Surtees, şunları ekledi:

Sigara içmeyi azaltmak için büyük adımlar atılmış olmasına rağmen, tütün yine de en büyük katilimizdir. Bölgemiz, elektronik sigarayı kullanmaya yönelik her zaman açık fikirli davrandı çünkü elektronik sigaraya geçişle gelen devasa potansiyel sağlık yararlarını görebiliyoruz. Yerel Sigara Bırakma Servislerimizin hepsi, sigara bırakma girişimlerinin bir parçası olarak ve başarı şanslarını artırmak amacıyla bu cihazları kullanmak isteyenleri memnuniyetle karşılıyor ve yardımcı oluyor.

Öneriler

Kanıtların politika ve uygulama için etkileri: Kanıtların bulgularına dayanarak, PHE inceleme grubu şunları önermektedir:

• Elektronik sigaraların, sigara bırakmaya yardımcı olma potansiyeli vardır ve kanıtlar, sigara içme riskinin bir bölümünü taşıdığını ve riskten-bağımsız olmadığını gösterir.

• Elektronik sigaralar, sigaranın yükseldiği toplumlarda daha yoksun gruplarda sigara içmeyi azaltmak için potansiyel olarak geniş bir erişim ve düşük maliyetli müdahale sunmaktadır ve bu potansiyelin tam olarak gerçekleştiğini görmek istiyoruz.

• Zihinsel sağlık sorunları olan insanlar arasında, özellikle sigara içilmeyen zihinsel sağlık birimlerinin oluşturulması bağlamında, yüksek sigara içme oranlarının üstesinden gelmeye yardımcı olmak için elektronik sigara bir fırsattır.

• Elektronik sigaranın halk sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olma potansiyeli, sekiz milyon tütün kullanıcısının elektronik sigaraya yönlendirilmesine ve elektronik sigaranın çocuklar ve sigara içmeyenler için rota haline gelmemesine bağlıdır.

• Yerel sigara bırakma servisleri, sigara içenlerin başarıyla sigarayı bırakma şanslarını en iyi şekilde kullanmalarını sağlıyor ve bu servisleri, sigarayı elektronik sigara yardımıyla bırakmak isteyenlerle aktif şekilde ilgileniyorken görmek istiyoruz.

• Tüm sağlık ve sosyal bakım profesyonellerinin, sigara ve elektronik sigara kullanımının göreli riskleri konusunda doğru tavsiyelerde bulunmasını ve sigarayı bırakma hizmetlerine etkili yönlendirmeler yapmasını istiyoruz.

• Sigara içenlerin sağlıkları için yapabilecekleri en iyi şey, sigarayı tamamen bırakmaktır. PHE, sigara bırakmaya yardımcı olacak çeşitli delil tabanlı, etkili araçları sağlamayı taahhüt eder. Elektronik sigara kullanmak isteyen sigara içicilerini, yerel sigara bırakma servislerinden de destek almaya teşvik ediyoruz.

• Bırakma yardımcıları olarak potansiyel faydalar göz önüne alındığında, PHE, reçeteyle NHS tarafından sigara içenlere sağlanabilecek, tıbbi olarak düzenlenmiş ürünlerden oluşan bir ürünün piyasaya arzını beklemektedir. Bu, bu ürünleri kullanmak isteyenlere güvenlik, kalite ve etkililik konusunda güvence sağlayacaktır (yani İngiltere Sağlık Bakanlığı eliyle elektronik sigara reçete edilecek)

Bu sene Ekim ayından itibaren, 18 yaşın altındakilere elektronik sigara satmak veya onlara elektronik sigara satın almak suç teşkil edecektir.

Elektronik sigara pasif içicilik yapmaz diyen bir çalışma

Aşağıdaki tablo gerçekten önemli. Elektronik sigaranın neredeyse hiç pasif içicilik yapmadığını gösteriyor. Tabloyu incelerken elektronik sigarayı unutup ateşli sigaranın değerlerine baka kaldım. Çocukların yanında asla ve asla ateşli sigara içilmemeli. Ateşli sigara yani tütün sigarası hem içene hem de çevresine zehir saçıyor resmen.

Tabloya göre elektronik sigara buharı, soluduğumuz hava ve verdiğimiz nefesten daha temizmiş. Yani yapılan ölçümlerde bu sonuçlar çıkmış.

Journal of Chromatography, 04 Eylül 2015, Marco E, Grimalt JO
Journal of Chromatography, 04 Eylül 2015, Marco E, Grimalt JO


VOC
: uçucu organik bileşik

nd = tespit edilemedi

compound: bileşik

No smoking: sigara içmeyenler

Tobacco cigarette smoking: Tütün sigarası içenler

Type-1 e-cigarette smoking: Tip-1 e-sigara içme (iki e-sigara cihazı kullanılmıştı)

Indoor air: İçerideki hava

Exhaled breath: Dışarı verilen nefes

Smoke: Duman


Sonuç

Elektronik sigara pekala tütün sigarasından %95 daha az zararlı olabilir ama yalnızca doğru kullanılırsa. 


Ki bununla ilgili uzunca bir yazıyı blogumda paylaşmıştım, şiddetle okumanızı tavsiye ederim: Elektronik sigaranın olumsuz yanları 

 
 
.
 

Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski