IQOS'un olumsuz yanlarını kendi bakış açımla kısaca yazmak istiyorum.

Elektronik sigarayı hala daha güvenli buluyorum. Bana göre elektronik sigara sıvısında daha az sayı ve miktarda kimyasal var. IQOS’da ne olduğu belli değil. Yine de IQOS'un ateşli sigaradan daha az zararlı olduğunu düşünüyorum. Philip Morris IQOS yazımda IQOS ile ilgili temel bilgileri bulabilirsiniz.

IQOS'un Olumsuz Yanları

Pahalı

Pahalı. Yanlış anlaşılmasın pahalı olan üç bileşeni olan set değil. Onu bir kere alıyorsunuz (ısıtmalı tütün ünitesi (HEETS veya HeatSticks, IQOS tutucu (holder) ve şarj cihazından oluşan set). Bunları uzunca bir süre kullanıyorsunuz, pahalı olan bu cihaz için özel olarak üretilmiş sigaraları satın alma zorunluluğu. Avrupa’da Bir Marlboro fiyatıyla aynı fiyata satılıyormuş. Kaç kişi Marlboro içiyor?

Bilimsel Çalışma Eksikliği

IQOS’un güvenliliği hakkında neredeyse hiç gerçek bilimsel çalışma yok

Sıvının İçinde Ne Olduğu Belli Değil

Tütünün alt yapraklarını kullanarak bunları sıkıştırıp işleyerek küçük boyda özel bir IQOS sigara yapmışlar. Yanma olmadığı için yanmadan kaynaklanan tüm zararlar sıfırlanıyor iddiasını taşıyorlar.

Tamam da, sigarayı üretirken hangi kimyasalları kullandınız? Yalnızca tütün mü var? Tütünü işlerken başka hiçbir şey kullanmadınız mı? Öyle ise nikotini doğal yoldan süzüyor mu? Benim bildiğim 350 derecede tütün yaprağından nikotini çıkartamazsınız. 

Çalışma mantığında bize anlatmadıkları ters bir şey var. Şahsen eşimle 3 kez distilasyondan sonra saf nikotine ulaşabilmiştik (Evde nikotin üretimi). Garip bir deneydi, zaten ulaştığımız nikotin de saf değildi ama nikotinin yapraklardan kolay çıkmadığını biliyorum. Bu konuda bilgi bulamadım. Gliserin iddiamı sürdüreceğim. 

Philip Morris’in işlenmiş tütündeki maddeleri açıklamasını bekliyorum. En başta içinde aroma olduğu bariz, çeşit çeşit sigara çıkarmışlar. Ayrıca aromalar su bazlı mı?

IQOS'un Olumsuz Yanları


Gizemli Siyah Sıvı

Kullanıcılar içinden siyah bir sıvının çıktığını ve temizlenmesi gerektiğini ve holder denen tutucudaki plastikten rahatsız olduklarını yazmış. Bu sıvının gliserin olduğunu düşünüyorum

Cihaz 6 Dakika Sonra Otomatik Kapanıyor

IQOS tak çalıştır olsa da, her bir sigara arasında 20 dakikalık şarj süresi var. Sigarayı tutucuya koyup içiyorsunuz. 14 puf veya 6 dakikada cihaz kapanıyor. 

Bu özellik bana pek uymuyor. Eskiden sigara kendi kendine kenarda sönerdi, çoğu zaman çalışmaya dalıp kül tablasında sigara olduğunu unuturdum. Elektronik sigarada bir fırt alıp işime dönebiliyorum. Bunda böyle bir özellik yok

Az Buhar

Dumanı azmış. Alıştık bol buhara. Sigaradan bile az dumanı olduğunu söyleyenler var.

IQOS Nedir?

Tütünü ısıtmak suretiyle duman çıkartarak sigaraya yakın bir içim deneyimi sunan cihaz olarak tanımlayabilirim. IQOS elektronik sigara olarak kabul edilemez.

IQOS Bileşenleri

IQOS, üç ana bileşene sahip 

1) Isıtmalı tütün ünitesi (HEETS veya HeatSticks), 
2) IQOS tutucu (holder) ve 
3) Şarj cihazı.

Isıtmalı tütün ünitesi, sigara içmek için değil, tütün ısıtmak üzere özel olarak tasarlanmış bir tütün dolgusu içerir. Tütün dolgusu, dip tütün yapraklarından yapılır. Bu yapraklar, tütün tabakaları olarak yeniden yapılandırılır, öğütülür ve tütün dolgusunu oluşturur.  

IQOS sayfasında kullanılan tütün için ground leaves demişler, tütünün alt yaprakları diye anladım, tütünün alt yapraklarında katran çok olur, üst kısımlara çıktıkça katran azalır.

 

IQOS'un Görünen Avantajları

  • Çok şık, iphone telefonları gibi
  • Çirkinleşmeye devam eden elektronik sigara cihazlarının yanında karizmatik duruyor, bunu yanında elektronik sigara cihazları fakir ama gururlu delikanlı gibi
  • Amazon’dan ve bazı you tube videolarından gördüğüm kadarıyla insanlar IQOS cihazından aldıkları tatminin, sigaraya daha yakın olduğunu söylüyor. Elektronik sigara içenlerde genel olarak arada sigara içme veya arada sigaraya dönme arzusu çok baskın (dual içiciler isimli yazımı okuyabilirsiniz). Eğer bu cihaz cidden elektronik sigaraya göre daha fazla nikotin ve sigara tatmini veriyorsa elektronik sigara ile birlikte kullanılabilir
  • Cihaz arka arkaya sigara içmenize izin vermiyor, otomatik olarak sigarayı azaltırsınız
  • Coil sarımı, likit yapımı vs dertleri yok. Tak çalıştır kolay.
  • Aynı elektronik sigara gibi koku, kül tablası, çakmak, kül vs yok, pis koku yok, diş sararması yok

Şahsi Yorumlarım  

Ürüne ne iyi ne kötü diyebilirim.

Ey Philip Morris, madem %95 daha az zararlı birşey yapabiliyordunuz neden 50 sene insanları zehirlediniz?

Neden elektronik sigaraya rakip olacak anahtar kelimelerden yürüyorsunuz? Örneğin "vaping", "a safer alternative to cigarette" gibi. Bunlar elektronik sigaranının sloganları, bunları aynen kullanmaları hoşuma gitmedi.

Bir de tabii %95 mevzusu var. Bu oran, elektronik sigaralar için yıllarca tartışıldı, elektronik sigaranın gerçekten %95 daha az zararlı olduğu ispatlanamadı ama daha az zararlı olduğu konusunda genel olarak bilim dünyasında ortak görüş oluştu. Bu söylediklerime katılmayanlar bu blogta yer alan bilimsel çalışma özetlerini okuyabilir. Philip Morris ise kendi araştırma şirketine bir iki araştırma yaptırıp ürünü piyasaya sunmuş olmalı ki FDA bu ürünün Amerika’da satışına izin vermemiş. Aynı FDA, elektronik sigaraya izin verdi. 

IQOS, bence şu sloganı kullanmalı, sigaraya VE elektronik sigaraya alternatif. 

Elektronik sigarayı hala daha güvenli buluyorum. Bana göre elektronik sigara sıvısında daha az sayı ve miktarda kimyasal var. IQOS’da ne olduğu belli değil. Yine de IQOS'un ateşli sigaradan daha az zararlı olduğunu düşünüyorum. Elektronik sigaradan sigaraya geçiş çok kolay oluyor. Bu geçişlerde IQOS kullanmak bana çok mantıklı geldi. Sigaraya daha yakın tat vermesi kısmı çok ilgimi çekti, bence bu önemli. Elektronik sigara, bu konuda o kadar başarılı değil. 

IQOS'un gördüğüm olumsuz yanları bunlar. Genel olarak sigaradan daha az zararlı olduğuna inanıyorum, ama aynı elektronik sigara gibi %95 daha az zararlı kısmını abartılı buluyorum.


IQOS'un Olumsuz Yanları yorum 1

IQOS'un Olumsuz Yanları yorum 2


 
 

Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski