Coil sarımı pod mod kullananlar için gereksiz bir konu. Bunun farkında olmakla beraber hala benim gibi geleneksel elektronik sigara kullanıcısı olan çok kişi olduğunu biliyorum.



Coil nedir?

Daha önceki yazılarımda sıkça bahsi geçen ve temel kavramlar yazımda anlattığım coil (ısıtıcı bobin), pilden gelen elektrik enerjisinin aktarıldığı ve likitle temas ederek likitin ısıyla buharlaşmasını sağlayan bölümdür.

Coilin içinde helezonik sarılmış tel ve pamuk bulunur. Tel rezistans işlevi görürken pamuk da gaz lambası mantığında olduğu gibi likiti tele taşıyan fitil işlevini yerine getirir. Sarılabilir coillerde tel ve pamuk değiştirilip coil maliyeti sıfıra yakın hale gelebilir. Yazımda coil sarımı hakkında kabaca bazı bilgiler verdim. 

Coil Sarımı Sadece RBA Coiller için Geçerlidir

Coilleri, sarılabilen (yenilenebilen, tamir edilebilen diye de söylenir) ve hazır (kullan-at) olmak üzere iki ana başlıkta ele almalıyız. Bu yazımda sarılabilir (yenilenebilen) coiller hakkında bilgi verip coil sarımı işlemini biraz daha detaylandıracağım.

RBA = Rebuildable Atomizers

 

Ne Sıklıkta Coil Değiştirilir?

Coil değişimi, kullanılan likitin aroma türüne ve miktarına göre değişiklik gösterir. Örneğin aromasız likit (nbase veya saltbase) kullanıldığında tel ve pamuk daha az kirleneceği için 10 tanklık kullanıma kadar değişim ihtiyacı olmazken aromalı likitlerde genellikle 5 tank likit kullanımında değişim ihtiyacı doğar (ortalama 3 ml tanklarda). Örneğin kahveli bir likitte coil değişimi bence ikinci tanktan sonra yapılmalı. Kahve gibi yoğun aromalara coil-killer (coil katili) denir. 


Coil Sarımı Neden Gerekli?

Şimdi konuyu somutlaştırmak için elektronik sigaraya yeni başlamış bir kullanıcı örneğinden yola çıkıyorum. Elektronik sigaraya başladınız, cihazınızı aldınız, damak tadınıza göre likitinizi belirlediniz, elektronik sigaranızın coillerini belirli aralıklarla değiştiriyorsunuz ancak artık kendi coilinizi sarmak istiyorsunuz. Peki coil sarımı nasıl yapılır? Hangi malzemeler gerekir? Ben bu sarım işini becerebilir miyim? gibi soruları kendi kendinize sormaya başladınız.

Bu soruların hepsinin yanıtını kendinize verdiğiniz zaman hem elektronik sigara kullanım maliyetiniz düşecek hem de daha keyifli bir içim elde edeceksiniz. Sarılabilir coiller hazır coillere nazaran daha keyifli bir içim sunar. Buna gerçekten inanın.

Coil Sarımı için Gerekli Malzemeler

• Tel
• Küçük bir pense
• Tornavida 
• Pamuk 
• Makas
• Cımbız

Yukarıdakiler başlangıçta yeterli olacaktır, ilerleyen dönemlerde daha profesyonel ekipmanlar edinilebilir. Örneğin sardığınız coilin ohm değerini ölçmek için bir ölçü aleti veya tornavida yerine coil sarımı aparatları ya da coil sarımı için özel imal edilmiş sarım seti alabilirsiniz. Benim kullandığım tüm malzemeler bunlar ve şimdiye kadar fazlasıyla yeterli oldu:

Coil sarımı için gerekli malzemeler
Coil sarımı için gerekli malzemeler

Tel

Sarım için öncelikli ihtiyacımız olan malzememiz teldir. Telin kalınlığı, telin türü, telin sarım şekli ve sarım sıklığı gibi ayrıntılar coil performansının belirleyicisi olan ana unsurlardır.

Titanium, kanthal, nikel, çelik (SS), twisted, klapton gibi telin türü, ohm değerinin öncelikli belirleyicisidir.

Kanthal dışındaki tellerde elektronik sigara cihazınızın ısı kontrolü olmalı. Bir de şu ek bilgiyi vereyim. Kanthal hem bir tel türü hem de bir markanın adıdır ve hep karıştırılır. Temco kanthal tel, UD kanthal tel, benim çokça kullandığım Zivpf kanthal teller var. 

Ohm ve tel kalınlığı arasında ters orantılı bir durum söz konusu. Telin kalınlığı arttıkça ohm değeri düşer. Bu noktada hedeflediğiniz ohm değeri için doğru kalınlıkta tel kullanmanız gerekir.

Başlangıç düzeyindeki kullanıcılara kanthal  28 awg ya da kanthal 26 awg tel kullanmalarını öneriyorum çünkü o dönem bolca araştırıp bu sonuca ulaşmıştım ve doğru karar aldığımı sonradan anladım ve kendimi tebrik ettim. Eğer cihazınız ısı kontrollü bir cihazsa başlangıçta 28 ga SS tel de kullanabilirsiniz. 

Damlatmalı atomizerlerde tel seçimi isimli yazıma göz atabilirsiniz.

Ga yerine awg birimi görebilirsiniz hepsi aynı.

 

Solda UD marka SS tel, sağda forumdan aldığım Zivpf tel
Solda UD marka SS tel, sağda forumdan aldığım Zivpf tel

 

Pense  

Coilinizi bağlantı noktalarından, zarar vermeden açmak için bir veya iki adet pense bulundurun. Aynı pense yardımıyla teli belirli bir noktadan da kesmeniz gerekeceği için keskin pense veya tırnak makası kullanabilirsiniz. Yapacağınız sarım işlemi ve bağlantı açıp kapama işlemleri küçük alanlarda olacağı için kullanacağınız pensenin küçük boyutlu olması işinizi kolaylaştıracaktır.

Coil sarımı - penseler
penseler

Tornavida 

Sarımı üzerinde yapacağımız ve sarımın çapını belirleyecek olan diğer malzeme tornavidamızdır. Hassas tornavida seti olarak bilinen bir set almak en pratik çözüm olacaktır. Bu tür tornavida setleri çaplarına göre sıralandığı ve çapları kesin olarak belirlendiği için hata yapmanıza engel olur.

Coil sarımı- hassas tornavida seti
hassas tornavida seti

 

Pamuk

Bir çok pamuk türü var, silika mı muji mi rayon mu, bu biraz da kişisel tercih. Başlangıç düzeyi sarım yapan kullanıcılara önerim en ucuz ve bence güvenilir olan muji pamuk kullanmaları, ilerleyen dönemlerde farklı pamuk denemeleri zaten yapacaksınız. Mesela aşağıdaki fotoğrafta yer alan fiber freaks markası acemilik dönemi için bence fazla pahalı bir pamuk.

Üstte rayon, altta fiber freaks coil pamuğu
Üstte rayon, altta fiber freaks coil pamuğu

Makas ve Cımbız

Evimizde kullandığımız, makas ve cımbız başlangıç aşamasında yeterli olacaktır. Diğer malzemelerde olduğu gibi makas ve cımbız adına da ilerleyen dönemlerde daha profesyonel olan ürünler tercih edilebilir mesela seramik cımbız. Evdeki eski bir tekstil makasını feda ettim, diğerlerini kozmetik dükkanlarından çok ucuza aldım (en ucuzlarını)

coil sarımı-makaes ve cımbız
makas ve cımbız

.

Elektronik Sigarada 5 Adımda Coil Sarımı

Malzemelerimiz hazır olduğuna göre şimdi coilimizi kontrol ederek işe başlayalım.  

Elektronik Sigarada 5 Adımda Coil Sarımı- 1. ADIM

Öncelikle coili bağlantı yerlerinden çıkarın, tüm parçalarını sökün 

5 Adımda Coil Sarımı- 1. ADIM
atomizerin tüm parçalarını sökün

.

 

Elektronik Sigarada 5 Adımda Coil Sarımı- 2. ADIM

Kullanacağınız teli, sarım çapına uygun tornavida etrafında helezonik olarak sarın ve coilinizi yatak haznesine göre yatay veya dikey olarak yerleştirin (en önemli ve zor kısım, dolma parmaklar zorlanabilir)

5 Adımda Coil Sarımı- 2. ADIM
Teli helezonik olarak sarın

.

 

Elektronik Sigarada 5 Adımda Coil Sarımı- 3. ADIM

Sardığınız teli coil yatağına sığacak boyutta kesin. Teli coil yatağına oturttuğunuzda da yanlardan sarkan fazlalık telleri kesin.

5 Adımda Coil Sarımı- 3. ADIM
Tel kesme

.

 

Elektronik Sigarada 5 Adımda Coil Sarımı- 4. ADIM

Pamuğu yerleştirin ve bağlantı noktalarını sıkın

5 Adımda Coil Sarımı- 4. ADIM
Pamuğu yerleştirin

 .

Elektronik Sigarada 5 Adımda Coil Sarımı- 5. ADIM

Coili  başlığa yerleştirerek kullanıma başlayabilirsiniz
 
Coil sarımı, kullanıcının sürekli tekrarlayarak pratiklik kazanabileceği bir konu. İlk coil sarımında sorunlar yaşayabilirsiniz, sakın yılmayın ya da ümitsizliğe kapılmayın. Başarısız birkaç denemeden sonra en azından çalışan bir sarım yapmayı başaracaksınız ardından pratiklik kazandıkça daha ileri seviye sarımlar yapabileceksiniz.

Son Sözlerim

Elektronik sigara kullanımı, ateşli sigaraya göre daha karmaşık bir yapıya sahip olsa da elektronik sigara kullanmayı hobi olarak görüp ilgilendiğiniz sürece, başlangıçta sizlere karmaşık gelen şeyler ileride sizlere keyif veren uğraşlar haline gelecektir. 

Coil elektronik sigaranın bileşenlerinden yalnızca biri, elektronik sigara konusunu bilinmezler topluluğu olarak ele alırsanız, bu konu gözünüzde büyüyen sorular ve sorunlar yumağı olmanın ötesine geçmez. Daha önce de söylediğim gibi sanırım işin sırrı, elektronik sigara konusunu hobi olarak görmeniz. Elektronik sigaranın her bir bileşenine hakim olup her bir bileşen üzerinde başarılı denemeleriniz olduğu sürece ateşli sigaradan uzak durursunuz. 

Sarımlarla ilgili olarak Youtube videoları bana çok yardım etmişti. Bu yazının, seyredeceğiniz sarım videosuna ufak bir takviye olmasını dilerim. Sorularınızı aşağıda sorabilirsiniz, elimden geldiğince yardımcı olurum

İlginizi çekebilir

Yeniden İnşa Edilebilir Atomizerler: RBA-RDA-RTA-RDTA: Esigaralarda kullanılan yeniden inşa edilebilir atomizer tank çeşitleri olan; RBA, RDA, RTA ve RDTA sistemleri hakkında tercüme makale.

Best Buhar ION Mekanik Mod İncelemesi: BestBuhar firması tarafından satışı yapılan MTL içime uygun ve tüm RBA-RDA atomizer ile uyumlu ION Mekanik mod elime ulaştı. Yazıda modun artılarını ve eksilerini anlattım.

Smok TFV8 Baby Atomizer İncelemesi ve Sarımı: Smok TFV8 baby atomizeri birkaç yıldır çok sık kullanıyorum. Atomizer arayışı içinde olanlar için kendi deneyimlerimi yazdım.
.

Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski