Elektronik sigara çalışmaları benim için önemli. Bu yazıyı, kullanmamız gereken PG-VG oranlarını araştırırken hazırladım. Daha derine inmek isteyenler makalelerin başlıklarını "Google Scholar" dan arayarak okuyabilir. 

Özetlerini yayınladığım 5 adet elektronik sigara çalışması, şu ana kadar bu blogta henüz yanlış bilgi vermediğimi gösterse de, yine de temkinliyim. Hala elektronik sigara dünyasında temel yapı taşı niteliğine sahip çalışmaların henüz yapılmadığını düşünüyorum. 

Elektronik sigara araştırmaları genellikle eski tip cihazlarla yapılıyor. Özellikle kullandığımız aromalar hakkında çok fazla araştırma eksikliği var. Beni teselli eden şey, çalışmalar geldikçe içimizi ferahlatacak bilgi kırıntılarına da ulaşmamız.

Elektronik Sigara Çalışmaları



Elektronik sigaranın uzun dönemli etkisi, pasif içiciliği, acemilerle tecrübelilerin aldığı nikotin miktarları gibi konularda 5 adet elektronik sigara çalışmasının özetleri.

1. Elektronik Sigara Çalışması

Çalışma başlığı:Uzun Vadeli Elektronik Sigara ve Nikotin Replasman Tedavisi Kullanıcılarında Nikotin, Kanserojen ve Toksin Maruziyetleri: Kesitsel Bir Çalışma (Nicotine, Carcinogen, and Toxin Exposure in Long-Term E-Cigarette and Nicotine Replacement Therapy Users: A Cross-sectional Study)

Yayınlandığı dergi: Annals of Internal Medicine

Yayınlandığı tarih: 27 Mart 2017

Araştırmacılar: Lion Shahab, PhD; Maciej L. Goniewicz, PhD; Benjamin C. Blount, PhD; Jamie Brown, PhD; Ann McNeill, PhD; K. Udeni Alwis, PhD; June Feng, PhD; Lanqing Wang, PhD; Robert West, PhD

Ülke: Birleşik Krallık (İngiltere)

Amaç ve katılımcılar: Elektronik sigaranın uzun vadede potansiyel etkilerinin incelenmesi amacıyla sadece ateşli sigara içenler, geçmişte sigara tiryakisi olup uzun zamandır elektronik sigara içenler (6 aydan fazla), geçmişte tiryaki olup şu anda yalnızca nikotin replasman tedavisi alanlar, uzun süredir hem elektronik hem de ateşli sigara içenler ve uzun zamandır hem ateşli sigara hem de nikotin replasman tedavisi alanlar.

Sonuç: Uzun-süreli yalnızca elektronik sigara kullanımı (yanında ateşli sigara içilmediğinde), ateşli sigarayla kıyaslandığında istatiksel olarak önemli miktarda azalmış kanserojen ve toksin seviyeleri ile ilişkilidir. Bu çalışma blogumda daha detaylı olarak var.

Yorumum: Az önce verdiğim kendi blogumun linkinde yazıyor. 6 ay ve üstü uzun vadeli kabul edilmiş, bu kısmına takıldım. Yine de bu makalenin tamamını okumak isterdim. Akademisyen elektronik sigara kullanıcıları ulaşabiliyorsa bana mail atarsa daha detaylı inceleyip çevirim. En yeni çalışma olduğu için ve sonuçları umut vaat ettiği için yardım bekliyorum. Ücreti 30 Euro civarında. Akademisyenler bu makaleye ücretsiz ulaşabilir.

Edit 07 Ocak 2018: : Alican Şahin isimli blog ziyaretçimiz 21 Aralık 2017’de makalenin tam metnini gönderdi. Ona teşekkür ediyorum. Okuyup önemli bulduğum kısımlar olursa buraya eklerim.

Not: Nikotin replasman tedavisi, nikotin ihtiyacını karşılamak için nikotin içeren materyal kullanılması anlamına geliyor. Nikotin bantları, en yaygın olanı. Çalışmanın tamamını inceleme fırsatım da oldu. 6 ay ve üzeri uzun vade kabul edilirse, sadece elektronik sigara içenlerin diğer gruptakilere göre çok daha düşük kanserojen ve toksik seviyesine sahip olduğunu yazıyor. Dual içicilerde bu oranlar kademeli olarak artıyor, artıran unsur ise sigara kullanımı.

2. Çalışma

Çalışma başlığı: İlk Kullanımda ve Düzenli Kullanımdan 4 Hafta Sonra Elektronik Sigaradan Nikotin Alımı (Nicotine Intake From Electronic Cigarettes on Initial Use and After 4 Weeks of Regular Use)

Yayınlandığı dergi: Nicotine & Tobacco Research, 17. cilt, 1 şubat 2015, sf. 175–179

Yayınlandığı tarih: 13 Ağustos 2014

Araştırmacılar: Peter Hajek, PhD  Maciej L. Goniewicz, PharmD, PhD  Anna Phillips, MSc Katie Myers Smith, PhD  Oliver West, MSc  Hayden McRobbie, PhD

Ücret: 33 Euro (satın almadım)

Amaç ve katılımcılar:Acemiyken alınan ve 1 ay sonra alınan nikotin oranlarını ölçmüşler. Elektronik sigaraya yeni geçmiş toplam 6 katılımcı kullanılmış. İlk-jenerasyon elektronik sigara kullanmışlar (bu gömülü pilli, ısı ayarı olmayan ve artık kullanmadığımız elektronik sigara cihazlarından)

Sonuç: En yüksek nikotin seviyelerine elektronik sigara kullanımı başladıktan 5 dakika sonra ulaşılmış ve bu da elektronik sigaranın pulmoner absorpsiyon yoluyla nikotin sağlayabileceğini düşündürmüş. Nikotin alımında büyük bireysel farklılıklar varmış. 1 aylık süreç sonunda tepe plazma konsantrasyonlarında (%4,6’dan 5,7 ng / ml’e kadar, anlamlı olmayan) % 24’lük bir artış ve toplam nikotin alımında %79’luk bir artış (p <0,05) ölçülmüş

Yorumum: Çalışma ilginç olsa da, sadece 6 katılımcı ile yapılması, örneklemin zayıf olduğunu söylüyor. Bence ilginç olan kısım şu: elektronik sigaraya ilk geçiş yaptıktan  1 ay sonra nikotin alımımızı neredeyse 2 katına çıkarıyormuşuz. Ama dediğim gibi, 6 kullanıcı çok az.

3. Çalışma

Çalışma Başlığı: Elektronik Sigaradan İkinci Elden Buhara Maruz Kalma- Pasif elektronik sigara içiciliği (Secondhand Exposure to Vapors From Electronic Cigarettes)

Yayınlandığı dergi: Nicotine & Tobacco Research,  Cilt 16, Sayı 6, 1 Haziran 2014, Sayfalar 655-662
Yayınlandığı tarih:11 Aralık 2013

Araştırmacılar: Jan Czogala, PhD  Maciej L. Goniewicz, PharmD, PhD  Bartlomiej Fidelus, PharmD Wioleta Zielinska-Danch, PhD  Mark J. Travers, PhD  Andrzej Sobczak, PhD

Ücretsiz.


Amaç ve katılımcılar: Bu çalışmanın amacı, elektronik sigara kaynaklı nikotin ve diğer tütünle ilişkili toksik maddelere karşı ikinci el maruziyeti değerlendirmek. Özel bir odada 3 farklı markadan elektronik sigara cihazı kullanılarak bir buhar makinesi yardımıyla buhar üretilmiş ve bu buhar ölçülmüş.

Ölçümde nikotin, aerosol parçacıkları (PM 2-5), karbon monoksit ve uçucu organik bileşikler (VOC) olmak üzere seçilmiş havada uçuşan biyo-belirteçler belirlenmiş. Bir sigara makinesi ve kontrollü maruz kalma koşulları kullanarak elektronik sigara buharı üretilmiş. Ayrıca, 5 ikili kullanıcı tarafından üretilen elektronik sigara buharı ve tütün dumanı karşılaştırılmış. Bu beş kullanıcı, hem sigara hem de elektronik sigara kullananlardan oluşmuş.

Sonuç: Çalışma, elektronik sigaraların nikotine ikinci el maruz kalmanın kaynağı olduğunu, ancak yanıcı toksik maddelere maruziyet yaratmadığını gösterdi. Çeşitli elektronik sigara cihazlarının yaydığı nikotin hava konsantrasyonları 0.82 ila 6.23 μg / m3 arasında değişti. Elektronik sigara buharı, ateşli tütün sigarası ile kıyaslandığında, 10 kat daha az nikotin konsantrasyonuna sahip oldu

İç mekanlarda elektronik sigara kullanmak, elektronik sigara içmeyenleri nikotine maruz bırakıyor ancak bu nikotin maruziyeti, ateşli sigaradan 10 kat daha az. Özellikle çocuklar, hamile kadınlar ve kardiyovasküler rahatsızlığı olan insanlar dahil olmak üzere savunmasız popülasyonlar arasında, elektronik sigara buharındaki pasif içiciliğin sağlık sonuçlarını değerlendirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Yorumum: Daha önce başka bir çalışma, elektronik sigara buharının insan nefesinden ve havadan daha temiz olduğunu bildirmiş ve bu çalışma gibi, kesin sonuçlar yerine “daha fazla araştırma lazım” demişti. Bu çalışma da benzer bir çalışma. Bu çalışmanın farkı şu: Elektronik sigarada nikotin kullanıyorsak, bu nikotinin havaya salınacağını ama normal sigaradan 10 kat daha az miktarda nikotin salınacağını bilmemiz gerekiyor. Nikotin dışında toksik madde salınmamış. Bu çok önemli. Yani 0 mg VG-PG-aroma karışımı içenler aslında bulundukları ortama toksik yani zehirli herhangi bir gaz salınımı yapmıyor. Normal insan için bu miktarda nikotinin etki etmeyeceğini düşünüyorum ama çocuklar, hamileler vs nikotin bir miktar zararlı olabilir. Bu konuda daha somut çalışmaları beklemeye devam.

4. Çalışma

Çalışma Başlığı: Elektronik Sigara Denemesi Sonrası Sigarayı Bırakmaya Hazır Olma ve Kendine Güvenmeye Yönelik Pilot Araştırması ve 1 Hafta Kullanım (Pilot Investigation of Changes in Readiness and Confidence to Quit Smoking After E-Cigarette Experimentation and 1 Week of Use)

Yayınlandığı Dergi: Nicotine & Tobacco Research

Yayınlandığı Tarih: 01 Ocak 2014

Araştırmacılar: Theodore L. Wagener, PhD  Ellen Meier, MS  Jessica J. Hale, MS  Elisha R. Oliver, MS Maggie L. Warner, BS  Leslie M. Driskill, MS  Stephen R. Gillaspy, PhD Michael B. Siegel, MD, MPH  Steven Foster, PhD

Ücretsiz.

Ülke: Amerika

Amaç ve katılımcılar: Daha önce hiç elektronik sigara kullanmamış ve elektronik sigaraya ilgisi olmayan ve sigarayı bırakmak da istemeyen 18-55 yaş arası sağlıklı katılımcılar seçilmiş, 1 hafta sonunda sigara içimlerindeki değişiklikler izlenmiş.

Sonuç: Elektronik sigara kullanımı sayesinde bir hafta içinde ateşli sigara kullanımı %44 azalmış ve sigarayı bırakmayı düşünmeyen katılımcıların dahi sigarayı bırakmaya yönelik kendilerine güveni artmış.

Yorumum: Bunca yazar, bunca masrafla ve bu kadar önemli konu varken, sigarayı bırakmak dahi istemeyen motivasyonsuz katılımcıları bin bir prosedürle seçmişler ve özgün bir araştırma olarak çalışmalarını yayınlatmışlar. 

Elektronik sigara çalışmaları arasında bu yayından aklımda kalan şu: Elektronik sigara, kesin şekilde sigara isteğini azaltıyor ve elektronik sigaraya geçiş yaptıktan sonra “sigarayı bırakmak artık daha kolay oluyor” ancak sigarayı tamamen bıraktırmıyor. 

Sanırım sigara tiryakilerini nasıl elektronik sigara kullanıcısına dönüştürebiliriz diye çalışmaya başlamışlar. Bizim televizyonlar hala “elektronik sigara sigaradan daha zararlı” diye cahil cahil konuşmaya devam etsin. Utanıyorum bu bilgisizlikten. Bizim televizyonlarda elektronik sigara-sağlık ilişkisiyle ilgili iddia edilen şeyleri, şu bilim insanlarına birisi çevirse, tüm gelişmiş ülkelere alay konusu oluruz.

5. Son Elektronik Sigara Çalışması

Çalışma Başlığı: Elektronik Sigaralarda Nikotin Seviyeleri (Nicotine Levels in Electronic Cigarettes)
Yayınlandığı dergi: Nicotine & Tobacco Research

Yayınlandığı Tarih: 22 Nisan 2012

Araştırmacılar: Maciej L. Goniewicz, Ph.D.  Tomasz Kuma, M.Pharm.  Michal Gawron, M.Pharm. Jakub Knysak, M.Pharm.  Leon Kosmider, M.Pharm.

Ülke: Polonya

Amaç ve katılımcılar: Çalışmada katılımcı olmamış. 2004 yılında Çin’de üretilmiş ve Polonya, İngiltere ve Amerika’da popüler 16 adet elektronik sigara cihazı kullanmışlar. Bunları otomatik bir sigara içme makinesine bağlamışlar. Nikotin, içinde etanol ve kuinolin bulunan cam şişelerde absorbe edilmiş ve ardından gaz kromatografi (gazların renk çözümü yapan bir cihaz) ile analizler yapılmış.

Sonuç: Nikotin alımı elektronik sigara cihazının markasına göre büyük değişkenlik gösteriyor. Normal sigara ile kıyaslamayı şu şekilde yapmışlar: 15 puf=1 adet sigara. 15 puf içildiğinde 0,025-0,77 mg nikotin alımı ölçmüşler. Yani ellerindeki 18,24mg nikotin yazan likitler dahil en yüksek 0,77 mg nikotin alımı ölçülmüş. 

Bir adet sigaradan ise 1,54 – 2,60 mg nikotin alındığını söyleyerek (kaynak: Djordjevic M,  Stellman SD,  Zang E. Doses of nicotine and lung carcinogens delivered to cigarette smokers, Journal of the National Cancer Institute , 2000, vol. 92 (pg. 106-111) doi:10.1093/jnci/92.2.106) şu sonuca ulaşmışlar:
Elektronik sigarada nikotinli likitteki nikotinin yalnızca %50-60’ı solunmaktadır. Ve nikotinin çoğu ilk 150-180 puf ile alınmaktadır.

Yorumum: Bu son elektronik sigara çalışması önemli gibi duruyor. Elektronik sigara likitlerinden aldığımız nikotinin ateşli sigaradan aldığımız nikotinden (aynı puf sayısında) daha az olduğunu söylüyor. Kartuşlu elektronik sigara kullanmaları pek hoşuma gitmedi, ayrıca sigarayla tam bir karşılaştırma yapmamışlar. Tamamen elektronik sigaraya odaklanmışlar. Şu anda kullanmadığımız dekang gibi likitler kullanmışlar. Daha yeni bir çalışma bulmaya çalışacağım. Beni tatmin etmedi. Edit: Çalışmayı okudum ve “Bilimsel: Elektronik sigaradan alınan nikotin miktarları” başlıklı yazımda özet çevirisini yayınladım

Elektronik sigara çalışmaları bitmez, önemli olan bunları düzenli kontrol etmek. Bence hepsi çok önemli ve değerli.

Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski