E-Sigaranın Uzun Vadede Astım Hastalarındaki Etkisi ilk defa ölçüldü.

Bu makale astım hastası olmayan veya ağır sigara içtiği halde solunum sıkıntısı yaşamayan kişilerin ilgisini çekmeyebilir ancak benim açımdan ağır tiryakilerin muhakkak okuması gereken bir çalışma. Okunabilirliği kolaylaştırmak için elimden geleni yapacağım. Bilimsel makaleler size sıkıcı geliyor, biliyorum, ama lütfen okuyun. Aşağıdaki çalışma elektronik sigaranın uzun vadede astım hastalarındaki etkisi hakkında.

Makalenin orijinal adı: Persisting Long Term Benefits of Smoking Abstinence and Reduction in Asthmatic Smokers Who Have Switched to Electronic Cigarettes
Makale Adının Türkçesi: Elektronik Sigaraya Geçen Astımlı Kişilerde, (Ateşli) Sigara İçiminin Azaltılması ve Bırakılmasının Uzun Vadeli Yararları
Yayınlandığı dergi: Discovery Medicine
Hazırlayan bilim insanının adı: Riccardo Polosa, İtalya
Yayınlandığı Tarih: 23 Şubat 2016




e sigaranın uzun vadede astım hastalarındaki etkisi

 

Elektronik Sigaraya Geçen Astımlı Kişilerde Uzun Vadeli Etkiler

Araştırmanın hipotezi: Elektronik sigaralar astım hastalarının yalnızca sigarayı bırakmasına yardım etmez, aynı zamanda, sübjektif ve objektif astım sonuçlarının zararlarını tersine çevirmeye de yardım edebilir.

Gerekçe: Artmış hastalık şiddeti ve astım kontrolünde gözle görülür bozulma, yıllarca 1 paketin üzerinde sigara içmiş olanlarda rapor edilmektedir. Çalışmaların çoğu, sigara içen astım hastalarında içmeyenlere göre akciğer fonksiyonunda azalmanın ve havayolunda tıkanmanın yanı sıra, astım hastalarının artık astım ilaçlarına da yanıt vermediğini göstermektedir. Her ne kadar sigarayı bırakmak bu belirtilerin çoğunu ortadan kaldırabilirse de, doktorlar astım hastalarına tek seçenek sunmaktadır. Sigarayı bırakmak! Ancak maalesef hastaların çoğu içmeye devam edecektir. Elektronik sigaranın uzun vadede astım hastalarındaki etkisi araştırılmalıdır.

Kapsam: Araştırma grubu, normal sigarayı bırakıp elektronik sigaraya geçmiş hafif ila orta şiddette astımı olan 18 kişinin, sağlık durumu ve solunum fonksiyonlarındaki değişimleri araştırdı. Başlangıç değerleri, bu kişiler elektronik sigaraya geçmeden önce (yani hala ateşli sigara içerken) alındı. Sonraki ölçümler ise her gün elektronik sigara kullanılarak geçen 6, 12 ve 24. aylarda yapıldı. Bu veriler karşılaştırıldı.

Sonuç: Günlük bazda elektronik sigara içimine geçiş yapmak, sigara içen astım hastalarının çoğunda klinik, fonksiyonel ve terapötik (tedavi edici) sonuçları düzeltebilmekte ve bu yararlı etkiler, uzun-vadede de devam etmektedir. Araştırmacılara göre, sigara içen astım hastalarının elektronik sigaraya geçmesi, ateşli sigaradan aldıkları zararları dahi tersine çevirebilmektedir. Çalışma sırasında sigaraya dönüş yapan iki hastada metakolin PC20, akciğer fonksiyonu, ACQ skorları ve hastalığın şiddetlenmesi oranlarında bozulma gözlenmiştir.

Astım hastası ne yapsa da sigarayı bırakamayabilir

Astımlı hastalar için sigarayı bırakmak, hastalıklarının tedavisi için temel adımdır ancak bu tüm astımlı hastalar için kolay olmayabilir. Bu tip vakalarda, ateşli sigara içimine göre daha az zararı olan bir alternatif, bu hastalar için geçerli bir seçenek olabilir. Bu kanıt-tabanlı nosyonun (yani ateşli sigaradan elektronik sigaraya geçmek),  solunumla ilgili önemli endişeler yaratması olası değildir. Çalışma, hekimler ve elektronik sigaraya geçmek isteyen astımlı hastaları arasındaki iletişime faydalı olabilir.

Benzer olumlu sonuçlar, aynı anda hem ateşli hem de elektronik sigara içen hastalarda da gözlenmiştir. Solunum belirtilerinin, akciğer fonksiyonunun, günlük olarak elektronik sigara içerken tütün sigarası da içenlerin uzun dönemde gözlenmesi, hastalar, üreticiler, sağlık uzmanları ve politika yapıcılar açısından büyük önem taşımaktadır. “Solunum belirtilerinde ve akciğer fonksiyonunda anlamlı iyileşmeler kaydedilmiştir. Bu iyileşmeler, aynı anda hem elektronik sigara hem de ateşli sigara içenlerde de (elektronik sigara ağırlıklı içenler) görülmüştür.

Not. Özet için “New Study on Asthma and Vaping: Long-term benefits isimli çalışmadan yararlandım. Çalışma Nicotinepolicy  . net sitesinde yer alıyor.

Çalışmanın detaylarını çevirmedim. Sorusu olan için cevaplayabilirim. Sonuç olarak, bu araştırmacılar mutlak bir şekilde astımlı hastaların, EĞER ATEŞLİ SİGARAYI BIRAKAMIYORLARSA, en kötü elektronik sigaraya geçmelerini öneriyor.

Elektronik Sigaranın Astım Hastalarına Önerilmesi

Sigara içerken solunum sıkıntısı yaşamış, kısa bir dönem astım spreyi kullanmış ve yıllarca öksürmeden bir cümleyi bitiremeyen birisi olarak elektronik sigaraya geçtiğim 2 yılda solunumla ilgili şikayetlerim sona erdi.

Ben taa 5 Ekim 2016 tarihindeki “Sigara Tiryakileri Elektronik Sigaraya Geçmeli” isimli yazımda bu çalışmanın sonuçlarını yazmışım, isterseniz bakabilirsiniz. En son ne zaman öksürdüğümü hatırlamıyorum, 3 yıldır hasta olmadım. Hatta eşime “nezle grip olmak istiyorum, bu normal değil” bile dedim.

Yazıya yapılan yorumları okumak, inanın yazının kendisinden daha eğlenceliydi. Yorumlarda astımlı hastalar çalışmayı destekleyen uzun yorumlar bırakmış.

Sonuç ve Güncelleme

01 Eylül 2021: Hala öksürmüyorum, hala elektronik sigara içiyorum hatta elimden düşürmüyorum, hala yüksek nikotin alıyorum ve hala öksürmüyorum. Yukarıda linkini verdiğim yazıda ne şartlar altında elektronik sigaraya başladığımı anlatmıştım, nereden nereye. Yorulmuyorum bile.

İlgili olduğunu düşündüğüm bir yazı önerisi: Propilen Glikol yani PG havadaki bakterileri öldürüyor. Ayrıca elektronik sigaranın zararlı olduğunu söyleyen yayınlara karşılık aşağıdaki yazı dizisini hazırlamıştım. Naçizane okumanızı tavsiye ederim:

Elektronik sigara zararlı mı diye soranlara cevaplar – 1 

Elektronik sigara zararlı mı diye soranlara cevaplar-2

Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski