Aşağıda özetlemeye çalıştığım çalışma, elektronik sigaranın uzun vadeli etkileri hakkındaki ilk çalışmalardan biri. Uzun vadeli olması nedeniyle bence önemli. Bugüne kadar elektronik sigaranın kısa dönemdeki etkileri, buhardaki toksidite miktarları, kanserojen seviyeleri gibi konularda hep kısa vadeli çalışmalar yapılmıştı. 

Elektronik Sigaranın Uzun Vadeli Etkileri Çalışması Künye



Makalenin orijinal adı: Nicotine, Carcinogen, and Toxin Exposure in Long-Term E-Cigarette and Nicotine Replacement Therapy Users: A Cross-sectional Study

Makale Adının Türkçesi: Uzun Vadede Elektronik Sigara ve Nikotin Replasman Tedavisi Kullanıcılarında Nikotin, Kanserojen ve Toksin Maruziyeti: Kesitsel Bir Çalışma

Yayınlandığı dergi: Annals of Internal Medicine

Hazırlayan bilim insanları: Lion Shahab, PhD; Maciej L. Goniewicz, PhD; Benjamin C. Blount, PhD; Jamie Brown, PhD; Ann McNeill, PhD; K. Udeni Alwis, PhD; June Feng, PhD; Lanqing Wang, PhD; Robert West, PhD

Çalışmaya Fon Sağlayan Kuruluş: Cancer Research UK (İngiltere Kanser Araştırmaları)

Yayınlandığı Tarih: 21 Mart 2017

Arka-plan

Elektronik sigara popülerliğinin hızlı bir şekilde artması ve ilişkili uzun-vadeli sağlıkla ilgili verilerin yetersizliği göz önüne alındığında, elektronik sigaranın uzun vadeli etkileri üzerine potansiyel risklerini değerlendirme ihtiyacı esastır.

Çalışmanın amacı

Uzun vadede nikotin, tütün kanserojenleri ve toksinlere maruz kalma etkilerini şu tip kullanıcılarda karşılaştırmak: (1) yalnızca ateşli sigara içenler, (2) uzun zamandır yalnızca elektronik sigara kullanan ancak öncesinde sigara içmiş olanlar, (3) önceden sigara içmiş ancak uzun zamandır nikotin replasman tedavisi (NRT) alanlar, (4) uzun süredir hem elektronik sigara hem de ateşli sigara içenler ve (5) uzun süredir hem ateşli sigara içip hem de NRT alanlar.

Elektronik Sigaranın Uzun Vadeli Etkileri Çalışmasının Tasarımı

Kesitsel bir çalışma.

Yer

İngiltere (Birleşik Krallık).

Katılımcılar

Aşağıdaki 5 grup çalışmaya seçildi: (1) yalnızca ateşli sigara içenler, (2) yalnızca 6 ay ve üzerinde elektronik sigara kullanan veya (3) yalnızca NRT-alan ama bunların öncesinde sigara içmiş olanlar, (4) uzun süredir hem ateşli sigara hem de elektronik sigara kullananlar veya (5) ateşli sigara-NRT kullanıcıları. Her bir grupta n = 36 ila 37 ve toplam n = 181 katılımcı yer aldı.

Ölçümler

Sosyodemografik ve ateşli veya elektronik sigara içme özellikleri değerlendirildi. Katılımcılardan idrar ve tükürük örnekleri alındı ve şu biyo-belirteçler için analizler yapıldı: nikotin, tütüne özgü N-nitrosaminler (TSNA’lar) ve uçucu organik bileşikler (VOC).

Çalışmanın Bulguları

Karıştırıcı değişkenler kontrol edildikten sonra, nikotin alımına dair salgısal veya idrar biyo-belirteçlerinde hiçbir açık gruplar-arası değişim bulunmadı (çevirmen kendinle ilgilen not. İdrar ve tükürükteki nikotin biyo-belirteçlerinde 5 grup arasında fark bulunmamış). Yalnızca-elektronik sigara kullananlarda, daha düşük TSNA metabolit seviyeleri ve VOC tespit edildi. Bu daha düşük seviyeler, istatiksel olarak anlamlıydı.

Yalnızca elektronik sigara kullanan gruplarda TSNA’da (tütüne özgü N-nitrosaminler) diğer gruplardan daha düşük seviyeler: kanserojen metabolit 4- (metilnitrosamino) -1- (3-piridil) -1-bütanol [NNAL] olarak belirtilmiş.

Yalnızca elektronik sigara kullanan gruplarda VOC’ta (uçucu organik bileşikler) diğer gruplardan daha düşük seviyeler: akrolein toksinlerinin metabolitleri de dahil olmak üzere akrilamid; akrilonitril; 1,3-bütadien; etilen oksit olarak belirtilmiş.

Yalnızca elektronik sigara kullananlarda, diğer gruplardan istatiksel olarak anlamlı derecede daha düşük NNAL seviyeleri tespit edildi.

Yalnızca ateşli sigara kullananlar, ateşli+NRT aynı anda kullananlar ve ateşli+elektronik sigara aynı anda kullananlarda büyük oranda benzer seviyelerde TSNA ve VOC metabolitleri tespit edildi.

Elektronik sigaranın uzun vadeli etkileri çalışma sonucu

Uzun süredir yalnızca elektronik sigara kullanan ancak geçmişte ateşli sigara içmiş olanlar veya yalnızca nikotin replasman tedavisi alanlarda, diğer gruplarla benzer nikotin seviyesi elde edilebilir ancak bu değişkenlik göstermektedir.

Uzun-süreli yalnızca nikotin replasman terapisi ve yalnızca elektronik sigara kullanımı (yanında ateşli sigara içilmediğinde), ateşli sigarayla kıyaslandığında istatiksel olarak önemli miktarda azalmış kanserojen ve toksin seviyeleri göstermiştir. Özetle elektronik sigaranın uzun vadeli etkileri diğer replasman terapilerine göre ümit vericidir.

Dual İçiciler İle İlgili Kısım

Elektronik sigaranın uzun vadeli etkilerine yönelik olarak çeşitli içim şekillerine sahip 181 kişi üzerinde testler yapılmış. Bu içim şekillerinden biri de hem sigara hem de elektronik sigara içenler.

Bu çalışmada katılımcılar anket doldurmuş ve bunun yanı sıra onlardan nefes, tükürük ve idrar örnekleri alınmış.

Alınan örnekler sonucunda hem elektronik sigara hem de sigara içen kullanıcılarda oldukça yüksek seviyede kanserojen ve toksik maddeler tespit edilmiş.

Yalnızca elektronik sigara kullananlarda ise bu oranlar, nikotin replasman terapisi (örneğin nikotin bandı) kullananlar ile aynı düzeylerde bulunmuş. Bu nedenle elektronik sigaranın sigaradan %95 daha az zararlı olduğu iddiası akla yatkın geliyor.

Bir sigara az içsem kardır deyip kendimizi mi kandırıyoruz acaba?

Bugüne kadar savunduğum şey, biraz da bu alanda somut bir çalışma olmamasından dolayı, bir tane sigara az içsem yeter şeklindeydi. 

Şu anda yine cihaz arayışı içindeyim, yine aromalara saldırıp kendime biraz iş çıkartmam lazım. Böyle çalışmaları okudukça sigarada siyanür açığa çıkaran maddeler bile olduğunu, sigaranın göründüğünden çok daha zararlı olduğunu bir kez daha görüyorum.

Sigara cidden zehir. İnşallah sigara yerine tamamen ve tek başına elektronik sigara içmeyi başarabiliriz. Elektronik sigaranın en önemli zayıf yanı bağımlılık yapmaması. Bu konuda "Elektronik Sigara Bağımlılık Yapıyor mu?" ve "Dual İçici Olmayın" başlıklı yazılarım da size ilginç gelebilir.

Yorumum

Çalışma 6 aydan uzun süreyi, uzun dönem olarak nitelemiş. Tam makale ücretli olduğundan detaylarına bakamadım ancak 6 ay, ekonomide kısa veya orta vadeye işaret eder. Umarım çalışmaya katılan 181 katılımcı içinde 10 yıldır yalnızca elektronik sigara içen vardır.

Çalışma, bence önemli bulgular elde etmiş. Elektronik sigara içenlerdeki nikotin seviyesi, ateşli içenlerle farklı değil. Ancak vücutta biriken kanserojen (kanser yapıcı) ve toksin (zehirli) maddelerin, elektronik sigarada anlamlı şekilde daha az bulunması kesinlikle önemli bir sonuç.

Bence çalışmada sadece sosyodemografik özellikler değil, yalnızca elektronik sigara içen grupta kullanılan likit miktarı, mg miktarı ve ortalama W değer de tabloya alınıp yorum ona göre yapılmalıydı. 181 katılımcının 10 W’da günde 1 ml içme ihtimali de var.

Umarım bu düşük değerlere ulaşmak için nasıl elektronik sigara içmemiz gerektiği ile ilgili tavsiye niteliğinde bir çalışma bulabilirim (pek sanmıyorum ama)

Sözün özü: Yalnızca elektronik sigara içip yanında nikotin bandı gibi nikotin replasmanları kullanmadan veya yanında bir tane dahi olsa ateşli sigara içmeyenlerin vücutlarında içenlere göre daha az toksik madde ve daha az kanserojen madde var.

Derdiniz ve bağımlılığınız nikotin ise yalnızca nikotin bandı kullanın, yanında elektronik sigara veya ateşli sigara içmeyin.

Derdiniz sigara içmekse yani çıkan dumandan ve kokudan hoşlanıyorsanız, nikotin replasman tedavilerine hiç bulaşmadan yalnızca elektronik sigara için ve freebase likit kullanın.

Şu ateşli sigarayı bırakın yahu!

Konuyla bire bir ilgili olarak “E-Sigaranın Uzun Vadede Astıma Etkisi” başlıklı yazımdaki çalışmayı da incelemenizi tavsiye ederim.

Sitede elektronik sigara ile ilgili bilimsel yayın özetlerine ulaşmak için Elektronik sigara – Bilimsel makaleler sekmesine tıklayınız.

Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski