Graham Cracker yıllardır en sevdiğim elektronik sigara aroması.

Elektronik sigaraya ilk Red Kiwi yazısını yazdığım sıralarda başlamıştım. 16 Nisan 2015 tarihli yazım, hala bana en içten en heyecanlı yazım gibi görünür. Elektronik sigara hakkında sıfır bilgisi olan birisinin ilk duyguları. Evyap’a geçişimle beraber onca aroma denemesinden sonra vazgeçemeyeceğim aromayı da bulmuş oldum: Graham Cracker. Hem tek başına hem de her türlü aromayla karışımda çok hoşuma giden bir aroma.

Elektronik Sigara Graham Cracker Aromaları İnceleme


Evyap Demek, Bolca Aroma Denemek Demek!

İlk 6-7 ay hazır likitlerden sonra evyap işlerine başladım. O gün bugündür de evyap ile devam ediyorum. Yazılarımda sıkça vurguladığım gibi, elektronik sigaranın zararını en aza indirmek istiyorsanız ilk yapacağınız şey evyap’a geçmek olmalı çünkü Türkiye’de elektronik sigara likiti satışı yasak ama kişisel kullanıma izin veriliyor.

Aromalar evyap ile uğraşanların en önemli sıkıntısı. Hem sağlık açısından zararları ve yan etkileri bilinmiyor hem de kullandığımız yüksek saflıktaki nbase ile kimyasal etkileşimleri bilinmiyor. Bilinmezlerle dolu aroma dünyasında beni yüzlerce aroma denemekten kurtaran Graham Cracker aroması oldu. Bu nedenle çevirilerim bittiğinde ilk aklıma gelen yazı bu oldu. Graham Cracker aromalarında uzmanlaştım diyebilirim. Denemediğim başka bir graham cracker aroması varsa ve ben bilmiyorsam lütfen yorumlara yazın.

Bu aromayı tesadüf eseri forum tedarikçisi olan ve nbase aldığım firmanın sahibinin kendi yaptığı evyap likiti bana hediye etmesiyle tanıdım (keyf). Tedarikçilerde şöyle bir şey var; güzel bir likit veriyorlar ama asla size reçeteyi vermiyorlar. İçtiğim likitin graham cracker aroması olduğunu anlamam 3 ayımı aldı 🙂 Sonra zaten artık aromamı buldum dedim.

Aşağıda denediğim tüm graham cracker aromaları hakkında yorumlarımı derledim. Graham Cracker ve başka aromaları bununla karıştırıp yaptığım likirlerle 1,5 yılı devirmişim. Artık tek başına bir yazı hak etti

Graham Cracker Aroması Genel Bilgi

Baz aroması olarak bilinen bir aroma. Sek de içilebiliyor (başka bir aromayla karıştırmadan tek başına bu aromayla yapılan likitlerden bahsediyorum). Türkiye’de Amerikan bisküvisi olarak anılıyor. Meyvelerle (özellikle çilek), kahveyle, tütünle ve tüm kurabiye tatlarıyla çok iyi gidiyor.

Benim favorim; ya krema azınlıkta bir graham cracker reçetesi olacak, ya sek içilecek (güzel olanları, benim ilk 4 sıramdakiler mesela) ya da tarçını az olanları cinnamon roll ile karıştırılarak içilecek.

Bisküvi tadı standart değil yani hiçbir graham cracker aroması diğerinin aynısı değil. Nispeten karışık bir aroma yani içinde süt, tarçın, krema, şeker vs tatlar var ve içeriği markadan markaya değişiyor. Bir tanesinde krema baskınken diğerinde tarçın baskın olabiliyor. Ortak özellikleri bisküvi tadı vermesi. Bazıları daha tatlı oluyor, bazılarında ilave şeker aroması veya efektörü gerekiyor.

Graham Cracker Aroması İçeriği:

Mtbaker graham cracker içeriği: Sadece likitlerini bulabiliyorum. Blog, web sitesi hepsini aradım. Sadece likitler var. İnternette pek çok video incelemesi var. Benim gibi bir hayran kitlesi var yani. Ancak şunu belirtmekte fayda var. Mtbaker kendi yayınladığı raporda aromalarının çoğunda diasetil olduğunu beyan etmişti. Belki de bu yüzden aroma piyasasından çıktılar. Bu nedenlerle içeriğine ulaşamadım.

Flavour West (FW) graham cracker içeriği:  Türkiye’ye satışı var. 118 ml (4 oz) 7 dolar yani 10 ml aroma 1 dolar civarında. Yabancı aromalar arasında en ucuzu bu. İçerik asla yazmıyor. Bakmadığım yer kalmadı. Herhangi bir analiz raporu falan da bulamadım.

Capella garahm cracker V1 içeriği: Bir Amerikan markası olan ve genel olarak güzel aromaları olan Capella sayfasında ürün içeriğinde şunlar yazıyor: Propilen Glikol (PG) (aroma içeriklerini çözmek için taşıyıcı olarak kullanılmaktadır), Alkol, Su, Karamel rengi. Yani içinde alkol ve renklendirici var. İnanmayan Capella’nın kendi sayfasından bakabilir. Maalesef ben bu alkollü olanı kullanmışım.

Capella garahm cracker V2 içeriği: Capella sanırım çok tutulduğu için V2 yani ikinci versiyonunu çıkarmış. Bu versiyonda alkol yok. Ben bu versiyonu denemedim. İçeriği de farklı. Sitesinde şunlar yazıyor: Propilen Glikol (PG) (aroma içeriklerini çözmek için taşıyıcı olarak kullanılmaktadır), Triacetin, Su, Karamel rengi. V1’den farkı, alkol yerine Triacetin gelmesi. Bu alkolle değiştirilen maddeyi sözlüklerde aradığımda gliserli triyasetat diyor. Vallahi ne olduğunu bilmiyorum. Not olarak belirteyim, yabancı forumlarda bu V2 versiyonu için sek içimde Mother’s milk likitine çok benziyor diyenler var. NOT: Yaptığım su testinde dibe çöktü, satın aldığım firma aromanın orijinal olduğunu ıspatladı, uzak duracağım bir aroma.

TPA graham cracker- clear içeriği: Doğal & Yapay aroma, Propilen Glikol (PG), Su, Etil Alkol. Bu aromayı doğru almışım çünkü kendi sitesinde mesela dark olanında karamel rengi, mısır şurubu, tuz gibi ilaveler var. Benim kullandığım Clear yani zeytinyağı renginde olan aroması. Dark olanı aşağıda açıkladım. Kesinlikle uzak durulması gereken bir Graham Cracker aroması. Kendim kullanmadığım halde listeye aldım, uzak durun diye. Doğal aroma da kullandıkları için şahsen bir daha kullanmam.

TPA graham cracker-dark içeriği: Parfumers Apprentice satış sayfasında bazı uyarılarla beraber içeriği verilmiş. Yukarıda da söylediğim gibi mısır şurubu, etil alkol gibi tehlikeli maddeler içeriyor. Tam içeriği: doğal & yapay aroma, propilen glikol (PG), su, karamel rengi, etil alkol, mısır şurubu, tuz. Karamel rengi dediği şey de renklendirici olmalı. Doğal aroma varsa elektronik sigarada kullanılmaz zaten.

Tatlı kraker, buharevi, alternative flavours graham craker içeriklerini bulamadım. Buharevi graham cracker sayfasında en altta belge yayınlamış ama belge biraz boş, içerik yazmıyor.

Graham Cracker Sıralama ve Reçeteler 

Sadece 2, 3 ve 4. sıradaki graham cracker aromalarını almanızı tavsiye ederim. Belki yardımı olur diye denediğim reçeteleri de yazdım. Capella, TFA vs hiçbir güzel değil.

1. Mtbaker – en iyisi ama artık yok

2. Flavour West (FW) – tarçın ve şeker az ama ikinci en iyi

Reçete önerisi:

%3 FW graham cracker
%3 FW cinnamon roll
Etil maltol (10 ml’ye 1 damla)

Aslında %4+%4 denediğimde daha güzeldi ama fazla aroma kullanmak istemiyorum. Toplamda %8 yapacaksanız etil maltola gerek yok.

3. Optimaroma Tatlı Kraker – tarçın çok az, şeker de az ama tat yakın

Reçete önerisi:

%7 sek içimde gayet güzel bir bisküvi tadı, veya

%4 tatlı kraker + %3 sütlü kurabiye karışımını da eşim bir süredir beğenerek içiyor.
varsa elinizdeki iyi bir tütün aromasıyla yarı yarıya kullanabilirsiniz, karışımda toplam %10’u geçmeyin.

4. Buharevi Flavours

Bu aromayı sek içtim bu nedenle reçete veremiyorum ama cinnamon roll ile iyi gider diye düşünüyorum.

Capella Graham Cracker V1

Yukarıda içerik kısmında da anlattığım gibi bunun V1 ve V2 versiyonları var. Ben V1 versiyonunu kullandım. V1 versiyonunda alkol ve renklendirici varmış, ikinci versiyonda alkolü çıkarıp yerine bilmediğim isimde bir kimyasal eklemişler. Bu nedenle V1 üzerinden yorum yapabilirim. V2 versiyonu daha çok övülüyor, bunu da belirteyim.

V1 veya V2, hangi versiyonu olursa olsun size Capella Graham Cracker ile önereceğim reçete:

%7 Capella Graham Cracker V1
%3 Capella Vanilla Custard V1 (bunda alkol yok ama diasetil olduğu için V2 çıkarmışlar)

Özellikle çilekle beraber çok kaliteli likit olduğunu yazmışlar. Sitedeki yorumları okudum ama afedersiniz oha dedim. %12’den başlıyor, en iyi %18 diyenler hatta %20 kullandım diyenler var. Bana toplamda %10 fazlasıyla yetmişti. Bir de bu karışıma şeker efektörü katanlar varmış. Nasıl bir damak tadı var şu Amerikalıların. Benim reçetem gayet yeterli, sütlü kremalı vanilyalı tatlı bisküvi tadı çıkıyor. Krema 6 haftada demlenmiş, onu da not olarak belirteyim.

Yukarıdaki reçeteyi V2 ile denemek için sabırsızlanıyorum, bakalım iddia edildiği gibi bu karışım suicide bunny likitine benziyor mu?

Güncelleme: Bu aromayı daha sonra su testine tabii tuttum ve dibinde çökelti oluştu. Asla almam. Önermiyorum da.

TPA Graham Cracker Clear

Zayıf bir graham cracker aroması. Büyük umutlarla iki tane birden almıştım. %12’ye kadar çıktım ama aradığım bisküvi tadını sek içimde alamadım. 

Reçete önerisi:
%3 TPA Graham Cracker
%8 Capella Vanilla Custard

bu reçeteyle güzel bir şeylere benzetebildim. Bu arada, yüzlerce müşteri gönderdiğim sayın Velabuhar ve Keyf yetkilileri, TFA yazmışsınız ama tüm yabancı forumlarda TPA diye kısaltıldığını görüyorum. The Parfumers’ Apprntice TPA diye kısaltılıyor. Siz TFA demişsiniz, Amerika Menşeili The Flavor Apprentice bir The Parfumer’s Apprentice kuruluşudu demişsiniz ama kısaltması TPA diye biliyorum ben. Acaba biz farklı TPA’lardan mı bahsediyoruz, TFA başka bir marka mı? Kimse cevap vermezse bir ara araştırırım

Alternative Flavours

Tadını hafif de olsa 6 ay sonra alabildiğim zayıf başka bir graham cracker aroması. Bir dönem bu işkenceye maruz kalmıştık ama sanırım artık satılmıyor.

TPA Graham Cracker Dark

Sakın içmeyin. Zift gibi renginden de anlaşılacağı gibi elektronik sigara likitinde kullanım için uygun değil. İçinde yok yok, yani alkol, diasetil, mısır şurubu vs Forumlarda da okuyabilirsiniz coilleri bir tankta öldürüyor diye şikayetler de var. En zararlı graham cracker aroması. Tadını bilmiyorum.

Bitirirken

Umarım benim gibi tüm likitlerde muhakkak graham cracker aroması kullananlara ilham verecek bir yazı yazmışımdır. 

Graham Cracker aroma ve reçeteler yorum


Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski