Likitlerde aroma tercihleri ve bireysel faktörler hakkında yapılmış ilginç bir makaleden bahsedeceğim. Makalede insanların esigara aromalar sayesinde geçiş yaptığı ve elektronik sigaranın en çekici özelliğinin aromalar olduğu ortaya çıkıyor. 

Bu sonuçla, ülkelerin esigara ile ilişkili sürekli katı politikalar üretmelerinin ardında likitlerdeki aromaların bu cazibesi yatıyor olabilir. Çünkü, bu cazibe normalde hiç elektronik sigara kullanmayan gençlerin esigaraya başlamasına neden olabilir. Ve, bu durum aslında gençler açısından risklidir.

Likitlerde Aroma Tercihleri Çalışması

Bilimsel çalışmanın künyesi

Araştırma Yeri ve Tarihi: Hollanda 22 Kasım 2019

Araştırmayı Yapan Kurumlar: Ulusal Kamu Sağlığı ve Çevre Enstitüsü”, “Maastricht Üniversitesi, Sağlık Tanıtımları Bölümü” ve “Wageningen Üniversitesi, İnsan Beslenmesi ve Sağlık Bölümü

Makale Başlığı: Esigara (vaping) kullanımıyla ilgili likitlerde aroma tercihleri ve bireysel faktörler. Makalenin orijinal başlığı: E-Liquid Flavor Preferences and Individual Factors Related to Vaping: A Survey among Dutch Never-Users, Smokers, Dual Users, and Exclusive Vapers.

Denek Sayıları ve Kategoriler: Yeni kullanıcılar 407 kişi, ateşli içiciler (smokers) 138 kişi, çift kullanıcılar (dual users) 122 kişi ve yegane buharcılar (exclusive vapers) 61 kişi. Toplam 728 kişi.

 Link: Ücretsiz E-Liquid Flavor Preferences 

Araştırmanın Konusu

Araştırmanın konusu şu şekilde açıklanmış: “Aroma gibi ürünlerin cezbeden özellikleri, esigara kullanımını teşvik edebilir.

Ateşliden buhara geçiş, alınan zararı azaltıyor olabilmesine rağmen, yeni içicilerin esigara kullanımı ile ilgili endişeleri bulunmaktadır.

Aromanın Esigaraya geçiş veya esigarayı bırakmak konusunda rolü açık değildir.

Bu çalışma, esigarayla ilgili olarak farklı profiller arasında, aroma tercihi ile bireysel faktörler arasındaki ilişkiyi, aşağıdan yukarı yaklaşımıyla araştırmak amacındadır.

Çalışmada demografi, ürün özelliğinin çekiciliği, aroma tercihleri ve esigarayla ilgili bireysel faktörler (bilgi seviyesi, güven, algılanan hassasiyet, davranış, sosyal etki, etraflıca düşünme ve maksat) incelenmiş.

Terimler

Yegane buharcılar: Sadece elektronik sigara kullananlar

Çift içiciler (dual içiciler): Hem esigara hem de ateşli sigara içenler

Aromalar Esigaralarda En Çekici Özellik

Farklı aromaların kullanımı, esigaralar için en çekici özellik oldu. Dual içiciler ve yegane buharcılar, esigaraya ilk başladıklarında büyük çoğunlukla tütün ve mentol aromalarını kullandılar.

Yegane buharcılar, çift içicilere nazaran daha çok meyve ve tatlı aromaları kullandılar.

Likitlerde aromaların cazibesi
Likitlerde aromaların cazibesi

Daha önce içmemiş olup da likit deneyerek esigaraya başlamayı düşünenlerin ise esigaralar hakkında daha fazla bilgiye ve esigaralara karşı daha olumlu bakış açısına sahip oldukları olduğu görüldü.

Aromaları denemeyi düşünen ateşli kullanıcılarının esigara konusunda daha olumlu bir yönelimi olduğu ve esigara kullanmamaları yönündeki sosyal baskıyı (etkiyi), hiçbir aroma denemek istemeyenlerden daha az hissettikleri görüldü.

Böylece, esigarayla ilgili bireysel faktörler, ateşli sigara içenlerin ve yeni kullanıcıların yeni bir aroma denemek isteyip istememelerine bağlı olarak değişiklik gösterdi. Bu da; aromaların buhar ile ilgili olarak bireysel faktörlerdeki farklılıkları ılımlı hale getirebileceği sonucuna iki yönden de vardırır.

Likitlerde Aroma Tercihleri Neden Önemli?

Araştırmanın sonuçlarına geçmeden önce, kamu sağlığı konusunda çalışma yapan bilim insanlarını likitlerde aroma tercihleri konusunda bir araştırma yapmaya iten sebeplerden bahsetmek isterim. Araştırma raporu, giriş kısmında şu ifadelere yer veriyor:

“Hollanda’da buharlanma (vaping) oldukça düşük seviyede olmasına rağmen (%3), geçtiğimiz yıllarda dünyada artış gösterdi. Esigara kullanıcılarının büyük çoğunluğu eski ateşçiler (former smokers) ve çift içicilerdir (hem ateşçi hem buharcı). Ayrıca literatüre göre esigara kullanımı (buharlama) sigarayı azaltmak ve bırakmakla ilişkilidir.

Hollanda’da esigaralar, arada sigara içenlere (%4) oranla daha çok her gün sigara içenler tarafından kullanılıyor. Öte yandan, dünyada esigaralar ergenlik çağındaki sigara içmemiş olan gençler arasında hızla yaygınlaşmaktadır.

Kamu sağlığını optimize etmek amacıyla yapılan esigara düzenlemeleri son derece zorlu bir konu ve şu anda önemli bir tartışma konusu.

Ateşli sigara kullanımına nazaran buhar, içicilerin aldıkları zararı azaltabilir ancak literatür esigaraların zehirli maddeler barındırdığını göstermektedir. Ayrıca buharlanmanın, sigara içmeyen ergenler arasında nikotin bağımlılığını arttırmasından ve sigara içimini normalleştirmesinden duyulan endişeler artmıştır. Bu bağlamda, kamu sağlığı açısından, sigara içmemiş olan ergenlerin buhara başlayarak zehirli maddelere maruz kalması önlenmelidir.”

Görüldüğü üzere, Hollanda Kamu Sağlığını Koruma Kurumları yetkilileri, esigaraya başlama tercihlerini ne şekilde tetiklediğini tespit açısında aromaları mercek altına almıştır. 

Burada asıl amaç hiç sigara kullanmamış olan gençlerin, aromaların çeşitliliğinden dolayı buhara başlamasını engellemek. Bu da, hem kamu sağlığı açısından önemli, hem de bizler gibi sigarayı bırakmak amacıyla buhara başlayanların aromalar konusunda bilinçlenmesi açısından yararlı.

SONUÇ

Araştırmada en çarpıcı olan, esigara likitlerinde çok çeşitli aromaların kullanılabilir olması. Böylece, DENEK GRUPLARININ TAMAMINDA, aromaların esigaralar için en çekici ürün özelliği olduğu tespitinin yapılması.

İkinci önemli sonuç ise, hem sigara içicilerini buharlanmaya teşvik edecek, hem de hiç içmeyen ergenleri buhardan uzak tutacak düzenleme yapmanın çok zor ve karmaşık bir iş olduğu.

Likitlerde aroma tercihleri çalışması sonuç bölümü

Araştırmanın Düşündürdükleri

1) Esigara likitlerinde kullanılan aroma yelpazesinin çok geniş olması; sigarayı bırakmak isteyenler için bir avantaj gibi görünmesine rağmen; bilinçsiz kullanıldığında bir dezavantaja dönüşebilir.

Araştırma sırasında esigara aromalarını şu alt kategorilere ayırmışlar: Tütün, mentol, kuruyemiş, baharat, kahve/çay, içki (alkol), meyve, tatlı (pastane), şekerleme, diğer ve sek (aromasız).

Burada eğer tek bir aroma grubunu tüm gün buharlarsak, aromanın cazibesi yüzünden gereğinden fazla esigara kullanma riski ortaya çıkar. Örneğin, mentol ve meyve karışımını tüm gün buharlamak mümkün.

Diğer taraftan pastane, çikolata ve kahve gibi ağır aromalar ise günde 1-2 defa kullanabileceğimiz, insana doygunluk hissi veren aromalar.

Öneri-1: İki çeşit likit hazırlayın

O halde her zaman 2 farklı çeşit likit hazırlayabiliriz. Biri tüm gün buhar (all day vape), diğeri ise keyif buharı (örneğin limonlu turta veya çikolata suflesi)

Bu ikisinin nikotin oranını da farklı yapmalıyız. Tüm gün buhar likitinin nikotin oranı, keyif likitinden yüksek olmalı. Böylece günde almayı istediğimiz nikotin miktarını dengelemiş oluruz.

Ayrıca, araştırma ateşliden buhara geçenlerin tütün aroması kullandığı bulgusunu yayınlamış. Bu da vücudun nikotin algısına yardımcı olabilir.

Öneri-2: Mümkünse likitlerde aroma oranını azaltın

Likitlerde aromalar buhar deneyimi için olmazsa olmazlar, ancak pek de masum değiller. Nihai olarak ileride buharı da bırakmayı ve temiz yaşamayı hedefliyorsak, likitlerimizdeki aroma oranlarını düşürmeliyiz. Hatta, aromasız sek nbase tüketimi iyi bir fikirdir.

Likitlerde aroma oranını %10-15 seviyelerinden, %5-8 aralığına düşürmek, buhara ve dolaylı olarak nikotin alımına tetikleyici olan aromaların cazibesini azaltacaktır. Aromayı azaltırsak, nikotin alımını daha iyi kontrol edebiliriz diye düşünüyorum. Site Yönetimizin <<ozetle-sek-nbase-icmek-cok-daha-iyi>> bağlantısındaki görüşlerine katılıyorum.

Hollanda Kamu Sağlığı Otoritesi, hem sigara içicilerini esigaraya başlamaya teşvik etmek, hem de hiç sigara içmeyen ergenleri esigaradan uzak tutmak için bir politika arayışında. Demek ki ülkede esigaranın yasaklanmasının asıl sebebi, esigaranın daha zararlı olduğu inancı değil. Sadece aromaların cazibesiyle gençlerin esigaraya başlamasını önlemek olabilir.

Yazarın notu: İncelememi istediğiniz bir makale varsa lütfen yorumlarda belirtiniz. Aslında makalenin tamamını çevirdim ama yazı çok uzun olduğundan hepsini eklemedim. Dolayısıyla, makale ile ilgili detayları da bana sorabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Likitlerde aroma tercihleri yorum 1

Likitlerde aroma tercihleri yorum 2


 

Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski