Elektronik sigara ve sigara birlikte kullanılıyor!

Eskiden tiryaki olarak anılan kişilerin ezici bir çoğunluğu hatta %87'si elektronik sigara içtiği halde sigara içmeye devam ediyor. İlk kez elektronik sigara ile bu dünyaya adım atan gençlerden ise her 6 elektronik sigara kullanıcısının bir tanesi sigara da içiyor. Bunu idrar testi ile belirlemişler.

Elektronik Sigara ve Sigara Birlikte Kullanılıyor

Elektronik Sigara ve Sigarayı Aynı Anda Kullanıyor musunuz?

Size sorayım. Gerçekten sadece elektronik sigara mı içiyorsunuz? Yoksa arada bir iki tane duman üflüyor musunuz?

Eski tiryaki misiniz yoksa elektronik sigaraya yeni başlayıp daha önce hiç sigara içmemiş olanlardan mısınız?

Akşamdan beri okuduğum onca yayın içinde bu çalışmaya rastlayınca dayanamayıp çalışmayı siteme eklemek istedim (kısa ve öz olmasının da etkisi var). Eski tiryakilerin sigaradan nasıl vazgeçemedikleri, öte yandan yeni elektronik sigara içicilerinin ufak da olsa bir kısmının maalesef sigara da içtiğini tespit eden bir çalışma bu.

Elektronik Sigara ve Sigara Birlikte Kullanılıyor mu Çalışması

Elektronik sigara ve sigara birlikte kullanılıyor mu çalışması çok detaylı bir rapor sunmuyor ama ulaşılan sonuç çarpıcı. Elektronik sigara kullanıcıları hakkında pek çok çalışmanın temelini oluşturan PATH çalışmasını daha önce “Elektronik sigara ve kalp krizi” başlıklı yazımda anlatmıştım. İşte araştırmacılar bu PATH çalışmasının anketine katılanlar bakalım doğru mu söylemiş diye kolları sıvamış.

Bazı Elektronik Sigara Kullanıcıları “Duman” da Üflüyor Mu?

  • Çalışmanın orijinal başlığı: Are Some E-Cigarette Users “Blowing Smoke”?: Assessing the Accuracy of Self-Reported Smoking Abstinence in Exclusive E-Cigarette Users (Bazı elektronik sigara kullanıcıları duman da üflüyor mu?: Elektronik sigara kullanıcılarının sigaradan uzak durma konusundaki beyanlarının doğruluğunun değerlendirilmesi)
  • Yayınlandığı yer: PMC (US National Library of Medicine, National Institutes of Health), Oxford Journals, Nikotin ve Türün Araştırması
  • Yayınlandığı tarih: 2 Mayıs 2018
  • Yazarlar: Maciej L Goniewicz ve Danielle M Smith

Çalışma ücretsiz. Makale başlığındaki linke tıklarsanız çalışmanın tamamını inceleyebilirsiniz.

Giriş

Elektronik sigara ile ilgili araştırmalarda elektronik sigara kullanıcıları beyanı doğrultusunda sonuçlar belirleniyor ve bu sonuçlar, olası riskleri belirlemede kullanılıyor. Ancak özellikle hamile ve gençlerden oluşan hassas gruplarda kullanıcıların beyanları doğru olmayabiliyor.

Bu çalışmaya Rubinstein ve arkadaşlarının çalışması ilham olmuş. Bahsi geçen çalışma ergenlerle ilgili. Sadece elektronik sigara kullandığını beyan eden ERGEN (12-16 yaş) elektronik sigara kullanıcıları bazı testlerden geçmiş ve tükürük ve idrar tahlillerinde tespit edilebilir miktarda sigarayla ilgili biyolojik izler bulunmuş.

Yöntem

Bu çalışmada ise dört tip elektronik sigara kullanıcıları incelenmiş. (1) şu anda sadece elektronik sigara içtiğini ve son 6 ayda hiç sigara içmediğini söyleyenler, (2) şu anda sadece elektronik sigara içtiğin söyleyen eski sigara tiryakileri, (3) dual içiciler, (4) hayatları boyunca hiç tütün sigarası kullanmamış olanlar. Katılımcıların idrarlarındaki NNAL’ye bakılmış.

NNAL: tütüne has nitrozamin NNK varlığına dair biyolojik iz

Sonuç 

Analizlerin sonucunda yalnızca elektronik sigara kullandığını bildiren yaklaşık altı kişiden bir tanesinin tütün sigarası içtiği ortaya çıkmış. Ayrıca yalnızca elektronik sigara kullandığını beyan eden eski sigara tiryakilerine dikkat edilmesi gerektiğini de söylüyorlar çünkü araştırmacılara göre, bu grupta yer alan ve son 6 ayda sigara içmediğini söyleyen 6 kişiden biri arada bir veya hala sigara içiyor olabilir. PATH çalışmasını temel alan çalışmaların bu hususu dikkate almaları gerekiyor, diyorlar. Ve tavsiyede bulunuyorlar: Sadece elektronik sigara kullandığını beyan edenlerin idrarlarındaki NNAL biyolojik izlerine bakın!

Çalışma bir ilaç firmasından hibe (karşılıksız para desteği) almış. İlaç firması Pfizer. İlginç..

Elektronik Sigara Zirvesinde Dual içiciler %87

Elektronik Sigara Zirvesinde tartışılan önemli konulardan biri, elektronik sigaranın normal sigarayla kıyaslandığında yeterince bağımlılık yapmamasıydı. Jonathan Foulds:

“son 30 gün içinde elektronik sigara kullananların yalnızca %12.7’si bu sürede başka bir tütün ürünü kullanmadı yani şu anda elektronik sigara kullananların %87’si dual içicidir; başka bir deyişle elektronik sigara yanında başka bir tütün ürünü (daha çok ateşli sigara) kullanıyorlar.”

Bu bilgi ışığında şüphesiz buharlama başarısız görünüyor yani elektronik sigara ateşli sigara kadar bağımlılık yaratmıyor. 

YORUMUM

İlk bakışta böyle bir şeyin araştırılması kulağa garip geliyor. Çevremde sadece elektronik sigara içtiğini her yerde söyleyip sık sık sigara tüttüren ve bunu gizli yapan çok kişi var. Çalışmada her 6 elektronik sigara kullanıcısı içinde 1 tanesi sigara da içiyor sonucuna ulaşmışlar ama bence her 6 kişiden 4 tanesi arada sigara içiyor. Ve bu sigara içenler de hep eski tiryakiler. Yani direkt elektronik sigara içmeye başlamış olanlar sigaraya özenmemiş. Elektronik sigara ve sigara kullanımını inceleyen bu çalışmanın sonuçlarını gerçekten gözlüyorum.

Umarım çalışma ile vaktinizi çalmamışımdır, umarım keyifle okumuşsunuzdur.

Elektronik sigara ile ilgili diğer bilimsel çalışma özetleri Elektronik Sigara / Bilimsel Makaleler kategorisinde bulunuyor.

Esigara ve sigara birlikte yazısına yorum


 

 

 

Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski