Palm içerikli VG yani palm içerikli bitkisel gliserin zararlı mı?

Türkiye’de, Amerika’da ve genel olarak dünya genelinde yüksek saflıklarda VG üretmek için en çok palm yağı, soya fasulyesi ve kokonat kullanılıyor. Kullandığımız elektronik sigara likitlerinde genel olarak palm içerikli VG var. 

Yazıda palm içerikli VG hakkında kafa karışıklığına çözüm olacak bilgileri derledim. Daha net olmam gerekirse, hazır elektronik sigara likitlerinde, EVYAP likitlerde ve pod likitlerde kullanılan 56-81-5 CAS kodlu gliserin (VG) hakkında konuşulanları, varsa yapılan araştırmaları ve yayınlanan raporları anlatmaya çalışacağım.

Palm İçerikli VG Zararlı Mı?


Palm İçerikli VG Gerçekten Zararlı Mı?

Bir dönem Türk televizyonlarında palm yağının yerden yere vurulması nedeniyle insanlar palm içerikli olmayan alternatif bitkisel gliserinler aramaya başladı. Oysa bizim kullandığımız palm içerikli VG, palm yağından distile edilerek elde edilen gliserinin suyla birleştirilmiş hali. 

Palm bitkisiyle elde edilen bitkisel gliserinde, palm yağı moleküllerinden gliserin ayrıştırılıyor ve kimyasal olarak değişime uğramış bambaşka bir ürün ortaya çıkıyor. 

Gliserin ve VG, gliserolün ticari ismi. VG’nin zararını bilimsel çalışmalardan araştırmak isterseniz gliserol kelimesini kullanmanızı tavsiye ederim.

Palm Yağı Zararlı

Palm bitkisinden üretilmiş yiyecekleri yemeyin. Ama sadece zararlı olduğu için değil. Bu yağı çıkarabilmek için her yıl binlerce palm bitkisi ve 3000-5000 orangutan öldürülüyor. Greenpeace Nutella ve o firmaya ait ürünlerin tüketilmemesi için kampanya başlatmış. Konunun bu kısmını baya bir araştırdım ancak kendime saklayacağım. 

Palm yağı için orangutanlar öldürülüyor
Palm yağı için orangutanlar öldürülüyor

Evde Bitkisel Gliserin Nasıl Yapılır?

Palm içerikli VG'nin ne olduğunu tam anlatabilmek için size gliserinin kabaca nasıl yapıldığını anlatmak istiyorum. How to make Glycerine (Glycerol). Videoyu fikir versin diye ekledim. İngilizcesi az ve oldukça anlaşılır. 

Bitkisel gliserin, C3H8O3 kimyasal formülü ile karbon, hidrojen ve oksijenden oluşan organik bir bileşimdir. Bir tarafında hidrojen atomlarına, diğer tarafında hidroksil (OH) gruplarına bağlanan üç karbon atomu zincirinden oluşur. Üretmesi zordur ama imkansız değildir. Bana göre evde palm içerikli VG üretmek imkansız ama malzemeleriniz varsa daha düşük saflıklarda gliserin üretmeniz mümkün.

Palm Yağı İçmiyoruz!

Palm yağının 200 derece sıcaklıklar üzerinde kanserojen olduğu pek çok çalışmada belirtilmiş. Ancak aynı sayıda çalışma palm yağının ve meyvesinin kontrollü sıcaklıklarda veya çiğ olarak yenildiği zaman kanseri engellediğini de bulmuş.

Palm yağı ve bitkisinin dediğim gibi doğru şartlarda tüketilmesi özellikle A vitamini açısından çok faydalı ancak yine söylüyorum, biz palm yağı tüketmiyoruz. Palm yağında bulunan trigeliseridden çıkarılan gliserolü içiyoruz. Dolayısıyla palm içerikli VG'nin artık palm bitkisiyle alakası yok.

Saf Bitkisel Gliserin Nasıl Elde Edilir?

Gliserol yani soluduğumuz VG, içinde trigliserid olan herhangi bir yağ işlenerek elde ediliyor. Susam, soya, kokonat, palm, fıstık, zeytinyağı hangisi daha ekonomikse. Palm yağı Afrika sömürüldüğü için ucuz yani işin ahlaki boyutuna bakarsak içinde palm olan ve 200 derece üzerinde işlenmiş hiç bir şeyi tüketmemeliyiz.

Palm İçerikli VG İçeriği

Saflığı yüksek gliserinde, nihai ürüne ulaşmak için kullanılan orijinal yağdan iz kalmaz. Yani palm içerikli VG'de artık palm yağının izi kalmamıştır.

Farmasötik dereceli VG (elektronik sigarada kullandığımız VG), ya saflaştırılmış bir distilattır (sabun yapımı kalıntısı) ya da yüksek sıcaklık ve basınç altında bitkisel yağların (su ilave edilerek) işlenmesi ile doğrudan izole edilmiştir. 

Hangi proses kullanılmış olursa olsun, çıkan ürün saf bitkisel gliserindir ve çıkan gliserinde bunu elde etmek için kullanılan orijinal yağlarda mevcut olan herhangi bir iz kalmaz. Bir etikette %99,5 USP PURE VG gördüğünüzde, diğer %0,5 büyük oranda sudur. Özetle, C3H8O3 bileşiğinde istenen saflığa ulaşıldığında, kaynak materyalinin (bitkisel, hayvansal, sentetik) artık önemi yoktur.

%100 Saflıkta VG Üretilemez

VG, fraksiyonel olarak damıtılır (distile edilir), bu nedenle içinde kalan su da aslında saf bir üründür. %99,5 saflıktaki VG içinde, 0,5% saf distile sudur. Fraksiyonel distilasyonda tüm su çıkartılamaz. Suyun en az %0,03’ü VG’de kalır bu nedenle %100 VG üretilemez. Dow Chemicals gibi firmalar %99,9 üretebiliyor ancak fiyatları astronomik.

İkinci yol, gliserinin aktif karbon gibi bileşiklere tabii tutulması, böylece renk ve kokudaki safsızlıklar ayrıştırılıyor. Üretimde standart var mı bilmiyorum ancak hiçbir kimya firması nasıl saf VG’ye ulaştığını yazmıyor. Sanırım konu üç aşağı beş yukarı netleşmeye başlamıştır.

Bitkisel Gliserin Nerelerde Kullanılıyor?

Gliserol; medikal, farmasötik ve kişisel bakım preparatlarında, özellikle pürüzsüz cilt, yağlanma sağlamak ve nemlendirici olarak kullanılır. Ayrıca allerjen bağışıklık tedavilerinde, öksürük şuruplarında, iksirlerde ve balgam söktürücü ilaçlarda, diş macununda, ağız gargaralarında, cilt bakım ürünlerinde, tıraş kreminde, saç bakım ürünlerinde, sabunlarda ve su bazlı kişisel yağlarda bulunur. 

İnsan tüketimi için, gliserol, ABD FDA (Amerika Gıda ve İlaç Kurumu) tarafından kalori makro besin maddesi olarak sınıflandırılır. Ayrıca nem tutucu özelliği nedeniyle elektronik sigara likitlerinde tercih edilir. Palm içerikli VG ise likitlerde en çok kullanılan gliserin türüdür.

%99.5 üzerinde saflığa sahip VG içenlerin farklı kokular alması psikolojiktir. Burada ürünün saflığı kadar dolum materyalleri devreye gidiyor. VG’ler çoğu zaman varille geliyor ve başka büyük konteynır kaplara dolumları yapılıyor sonra tedarikçiler bunları alıp bidonlara dolduruyor. sipariş geldikçe de bidonlardan küçük şişelere dolduruyor. Bu süreçte VG en az 3 kez boşaltılıp dolduruluyor. Bekleyen plastikler sıcakta kokular yayabiliyor ve içlerine toz kaçabiliyor.

Yukarıda da belirttiğim gibi trigliseritlerin hidrolizinden elde edilen ham gliserol, organik safsızlıkları uzaklaştırmak için aktif karbon ile saflaştırılabilir; reaksiyona girmemiş gliserol esterleri uzaklaştırmak için alkali ve tuzları uzaklaştırmak için de iyon değişimi kullanılabilir. Yüksek saflıkta gliserol (> %99,5), çok-adımlı distilasyon ile elde ediliyor; gliserol 290 °C ‘de kaynadığı için vakum da yararlı. 

Likit için Nasıl Gliserin Almalıyım?

Gliserol yani gliserin, basit bir poliol bileşiktir. Kokusuz, renksiz, akışkan, tatlıdır ve toksik-değildir (zehirli değildir). Gliserolün temel maddesi, trigliserid olarak bilinen tüm yağlarda bulunur. Gliserol genellikle trigliserid olarak oluştuğu bitkisel ve hayvansal kaynaklardan elde edilir. Tipik bitkisel kaynaklar soya fasulyesi ve palmdır. Hayvan iç-yağı başka bir kaynaktır.Palm içerikli VG almanızda sakınca yoktur.

Kullandığınız gliserin hayvan kaynaklıysa bitkisel gliserin değildir. Bitkisel kullanmak istiyorsanız palm veya zeytinyağından üretilmiş olmasının bir önemi yok; ancak zeytinyağı çok daha pahalı bir hammadde. Burada odaklanılacak tek önemli nokta CAS koduna uygun USB dereceli veya Pharma grade (bu sertifikayı almak daha zor) ve saflığı %99 üzerinde gliserin kullanmak.

3.8 Volt Üzeri Zararlı mı?

Pek çok forumda palm yağının yüksek sıcaklıklarda kanserojen olmasına dayanarak elektronik sigara cihazlarında 3.8 volt üzerine çıkılmaması tavsiye edilmiş. Bana göre oldukça saçma ve gereksiz bir açıklama. Cihazınız coillerinde kullanmanız gereken W değeri yazar. Buna uygun olarak rahatça kullanın. Kuru puf olmadığı sürece kullandığınız ısı derecesinin üreteceği aldehitler, 3.8 v altında üretilecek aldehitlerden fazla olmayacaktır. Bu konudaki bilimsel çalışma, kuru puf tehlikesi başlıklı yazımda bulunuyor. 

Yorumum

Ne soya ne de zeytinyağı, kokonat. Benim tercihim Türkiye’ye geldiği sürece ve fiyatlar yükselmediği sürece her zaman palm içerikli VG olur. Gördüğüm kadarıyla dünya elektronik sigara piyasası kullanıcıları da palm diyor ama zeytinyağı ile üretilen VG’leri kullananları doğa katliamına karşı duyarlılıkları nedeniyle tebrik etmek lazım. Ayrıca zeytinyağı gibi muhteşem bir yağa sahip nadir devletlerden biriyiz. Gıdalarımızda palm yağının zaten işi olmamalı.

Lütfen yorumlar kısmına slogan atmayın. Bana bilimsel kaynak veya resmi bir yazı, araştırma ile gelin. Palm yağı 200 derece üzerinde zararlıdır! Bunu bilmeyen yok. Hayatımızın her alanında varlar. Artık doğal yaşamıyoruz, doğal yemiyoruz. Ancak palm içerikli VG, soya, susam ve zeytinyağından vs daha zararlı değildir, onlar ne kadar zararlıysa o kadar zararlıdır! İsterlerse kabaktan çıkartsınlar gliserin gliserindir. Bizim kullandığımız CAS kodunda gliserinlerin hammaddesine yönelik yapılmış aksini kanıtlayan tek bir yazı yoktur. 

 

Palm içerikli VG hakkında bir yorum

1 Yorumlar

Yazı ile ilgili yorumunuz?

  1. Palm yağıyla ilgili bazı bilgilerin yanlış. Orangutanları öldürdükleri falan yok. Palm ağacı zirai bir ağaçtır. Yani insan bakımına muhtaç. Doğayı katlettikleri falan yok. Bizim zeytin yetiştirdiği gibi palm yetiştiriyorlar

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski