PG alerjisi uzun zamandır yazmak istediğim ama ihmal ettiğim bir konu. Propilen glikol alerjisi nedeniyle pek çok elektronik sigara kullanıcısı tamamen gliserinden oluşan likitler tüketiyor. Peki PG alerjisi gerçekten de bu kadar ciddi bir sorun mu?

PG Alerjisi Görülme Oranı Nedir?

PG alerjisi Amerikan Kontakt Dermatit Derneği (the American Contact Dermatitis Society) tarafından “2018 alerjeni” olarak seçilmiştir. “Propylene Glycol” başlıklı bu bilimsel makalede propilen glikol alerjisi ile ilişkili olarak tahriş edici kontakt dermatit ve sistemik deri reaksiyonları anlatılmaktadır. Yani, propilen glikol gerçekten de alerji yapabilir. Peki herkesi etkiler mi? Hayır, herkeste bu alerji olmaz. 

Aslında, insanların % 0,8 ila % 3,5’inin propilen glikole karşı bir deri alerjisi olduğu tahmin edilmektedir. Forumlarda sürekli olarak “pg alerjisi” başlıkları açan kişilerin yüzdesi çok daha fazla. Literatür alerjik olduğunu kabul etse de, propilen glikol alerjisi aslında herkesin düşündüğü kadar yaygın değil. 

Propilen Glikol Alerjisi Belirtileri

Literatüre göre PG alerjisi belirtilerini kısaca şöyle özetleyebilirim:

  • Yüzde döküntü gelişmesi veya vücudun çeşitli yerlerinde dağınık döküntüler (Yukarıda çalışmanın linkini verdim).
  • Propilen glikol içeren yiyecekleri yedikten, ilaçları içtikten ve intravenöz ilaçları aldıktan sonra görülen sistemik dermatit (Yukarıdaki kaynağa ek olarak “Excipients in Oral Antihistamines Can Perpetuate Allergic Contact Dermatitis” başlıklı bilimsel makale).
  • Cilt rahatsızlığı olanlar veya hassas cilde sahip olanlarda propilen glikol alerjisi görülme riski daha yüksektir (Kaynak: “Propylene Glycol in Contact Dermatitis: A Systematic Review” başlıklı çalışma)

PG Alerjisini Ciddiye Alın 

PG alerjisi ciddi bir sorun mu
PG alerjisi ciddi bir sorun mu

PG alerjisini gerçekten yaşayanlar ile böyle olduğunu sananlar arasında farklar var. Gerçekten PG alerjisine sahipseniz yukarıdaki belirtiler, yaşam kalitenizi etkileyecek seviyede olacaktır. Ben de başlarda propilen glikol alerjisine sahip olduğuma inanıyordum ve %100VG içeren likitler tükettim. Oysa birkaç hafta sonra tüm cilt döküntüleri ve sırtımdaki sivilceler geçti, bacaklarım aşırı kaşınıyordu, onlar da geçti. 

Propilen glikolün PG alerjisi olmayan bir insanı etkileyebilmesi için gerçekten çok büyük miktarlarda kullanılması lazım. Eğer günde ne kadar kullanmanız gerektiğini merak ediyorsanız lütfen okumaya devam edin. 

Günde Maksimum Ne Kadar Propilen Glikol Kullanmalıyım?

Propilen glikol, Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre vücut ağırlığına bağlı olarak günde maksimum 25 mg/kg alınmalı (A toxicological review of the propylene glycols). Yani, alınabilecek maksimum propilen glikol miktarı her 1 kg için 25 mg dır. Örneğin 70 kg ağırlığında bir yetişkin 70 x 25=1750 mg başka bir deyişle 1,75 grama kadar propilen glikol kullanabilir ancak üstünü kullanmamalıdır.

Şayet sizde propilen glikol alerjisi olduğundan şüpheleniyorsanız, aşağıdaki hızlıca düşünün:

  • Günde kaç ml likit tüketiyorsunuz? Likit tankınız kaç ml likit alıyor ve günde kaç tank bitiriyorsunuz?
  • Likitiniz hazır mı yoksa kendiniz mi yapıyorsunuz?
  • Kendiniz evde likit yapıyorsanız eklediğiniz aromaların hepsini propilen glikol olarak hesaplayın
  • Abur cuburlara ne kadar düşkünsünüz?

Örnek: Günde 5 ml likit tüketiyorsunuz. Bu likitin oranları %50VG-%50PG. Bu durumda günde 2,5 ml propilen glikol tüketmiş oluyorsunuz. Propilen glikolün yoğunluğu 1 civarında yani suya yakın. Bu durumda 1g PG= 1ml PG diye düşünebilirsiniz. Bu biraz fazla. Kilonuz 70 kg ise en fazla 1,75 gram kullanmalıydınız. Alın size alerjik belirtiler için bir neden.

Maksimum Değeri Aştığınız İçin de PG Alerjisi Yaşıyor Olabilirsiniz

Pg alerjisini yaşamanız için ille de PG’nin sizde gerçekten alerji yaratması gerekmez. Önerilen maksimum miktarın çoğu zaman yanlışlıkla daha fazlasını tüketiyoruz. Bu da yan etkilere yol açıyor ve biz PG alerjisi sanıyoruz. 

Size bilimsel kaynaklara dayanarak propilen glikol alerjisinin var olduğunu ve almanız gereken maksimum propilen glikol miktarının nasıl hesaplanacağını anlattım. Bu da yeterli değil. Eğer abur cubur even biriyseniz likitinizdeki propilen glikol oranını daha da azaltmanız lazım. 

Propilen Glikol Hem İyi Hem Kötü

Her ne kadar GRAS kabul edilen bir kimyasal olsa da, propilen glikol alerjisi bir gerçek. Üstelik doz aşımında da PG alerjisi belirtileri çıkıyor. Dikkatli kullanmanız lazım. Hazır likitlerde genellikle %50vg-%50pg kullanılır. Pod Mod cihazlarda da aynı şekilde. Boş Pod alın ve oranı %30’lara kadar indirin. Pod cihazlarda kullanılan salt likitlerde PG oranı daha yüksek. 

Ya pod mod yerine geleneksel atomizerli coilli freebase nikotinli likitlere geçeceksiniz ve %100VG nbase ile konsantre aroma kullanacaksınız (PG oranı bu şekilde %10’un altında kalır) ya da elektronik sigara içtiğiniz günlerde abur cubur yemeyeceksiniz.

Neden Abur Cuburlarda ve Atıştırmalıklarda Propilen Glikol Var?

Propilen glikol alerjisi belirtileri
Propilen glikol alerjisi belirtileri

Paketli tüm ürünlerde “içindekiler” kısmı vardır. Tüketeceğiniz her türlü abur cubur ve atıştırmalığın paketini inceleyin. PG raf ömrünü uzatır ve gıdada bolca kullanılır. PG alerjisinden şüpheleniyorsanız paketli gıdaları inceleyin, pakette aşağıdakiler varsa likit tüketiminizde azaltmaya gidin:

  • Propylene glycol (propilen glikol)
  • Propylene glycol mono and diester (Propilen glikol mono ve diester)
  • E1520 veya 1520

Hem paketli üründen propilen glikol alıp hem de bol PG li likitten bolca tüketirseniz, sizde PG alerjisi olmasa da neredeyse tüm PG alerjisi belirtilerini yaşarsınız. 

Daha yazacağım çok fazla şey var. Sorularınız olursa lütfen mail atmak yerine yorumlarda sorun. Bu tip yazılardan haberdar olmak için anasayfadan siteye üye oluverin lütfen. Kırk yılda bir mail atacağım, söz. 

Sonuç

Önerilen maksimum PG miktarı 25 mg/kg iken Amerika’da yalnızca gıdalardan alınan günlük propilen glikol miktarı 34 mg/kg olarak ölçülmüş (Kaynak: A toxicological review of the propylene glycols). Abur cuburları biraz daha dikkate almalısınız. Çünkü sigara içmiyorsunuz, elektronik sigara içiyorsunuz. Propilen glikol esigara likitlerindeki ana bileşenlerden biri, propilen glikol sigarada da var ama sigaradaki diğer kimyasallara göre daha az tabii. PG alerjisi bu nedenle bizim gibi esigara kullanıcılarında yaygın. 

PG zehirlenmesi diye birşey yok. Yukarıdaki kaynaklar dışında birçok kaynak daha taradım. Örneğin 60kg bir yetişkin günde 213 gramdan fazla propilen glikol tükettiğinde zehirlenme belirtileri yaşamış, onunki bile 1 günde geçmiş. Teknik olarak propilen glikolden zehirlenme diye birşey yok zaten PG toksik de değil. 

Ben abur cuburlara odaklandım. Ama sanmayın ki propilen glikol sadece yiyeceklerde var. Neredeyse tüm ilaçlarda ve merhemlerde de propilen glikol bulunur. Size propilen glikolün nimetlerini anlatmak isterdim ama o başka bir yazının konusu olsun. Sizden soru geldikçe aşağıdaki akordiyona ekleyeceğim. Lütfen cevabından herkesin yararlanabileceği sorular sorun.

Alerjen olmadığı iddia edilen BioPG gibi propilen glikol türlerini öğrenmek istiyorsanız, BioPG ve PDO gibi propilen glikol alternatifleri başlıklı yazıma göz atabilirsiniz.

PG alerjisi yazı talebi



Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski