VG ve PG tüm elektronik sigara kullanıcılarının yakından tanıdığı iki kimyasal çünkü elektronik sigara likitlerinin en az %80’ini (bazen %100’ünü) bu iki bileşen oluşturuyor.

  • VG = bitkisel gliserin
  • PG = propilen glikol

Oysa normal sigaralar da aynı CAS koduna sahip VG ve PG içeriyor. 

Bu çalışma, normal sigarada kullanılan VG ve PG nin hayati değerlerde değişikliğe yol açmadığını hatta çalışma süresi içinde sigaranın verdiği zararlara katkı yapmadığını ortaya koyduğu için önemli. 

Özetle, VG ve PG ne yararlı ne de zararlı. Normal sigaradaki yıkıcı hasarın sorumlusu veya parçası değil.

Bilimsel çalışmalar okunmadığı için artık saatlerce çeviri yapmıyorum onun yerine ilgili çalışmanın linkini ve kısaca özetini veriyorum. Merak edenler verdiğim linkten  çalışmayı inceleyebilir veya bana sorabilir.

VG ve PG Normal Sigarada Da Zararsız

Çalışmanın orijinal başlığı: Toxicologic evaluation of humectants added to cigarette tobacco: 13-week smoke inhalation study of glycerin and propylene glycol in Fischer 344 rats.

(Sigara tütününe eklenen nemlendiricilerin toksikolojik değerlendirmesi: Fischer 344 cinsi farelerde gliserin ve propilen glikolün 13 haftalık inhalasyon çalışması) – inhalasyon- dumanı içine çekme olarak çevrilebilir

Yayınlandığı tarih: 01 Ekim 2008 – sayfalar 1135-1152

Yayınlandığı yer: Journal – Inhalation Toxicology – International Forum for Respiratory Research, Volume 14, 2002 – Issue 11

Yazarlar: J. Daniel Heck,Charles L. Gaworski,Narayanan Rajendran & Robert L. Morrissey

VG ve PG Ne Yararlı Ne de Zararlı


Sigaralarda Gliserin (VG) ve Propilen Glikol (PG) Kullanımı 

Gliserin (CAS no. 56-81-5) ve propilen glikol (CAS no. 57-55-6), kesilmiş tütün dolgu maddesinin nem içeriğini kontrol etmek ve korumak için sigaralarda nemlendirici bileşen olarak kullanılır. Bu nemlendiricilerin sigara dumanının toksisitesini etkileme potansiyeli, farelerde yalnızca-burundan duman solutma yoluyla araştırılmıştır.

Yöntem

Çalışmada filtreli Amerikan sigaraları kullanılmış. Bu sigaralarda ya %5,1 gliserin w/w tütün, ya %2,2 propilen glikol w/w tütün veya bunların kombinasyonları varmış. Diğer gruptaki hayvanlara VG ve PG içermeyen sigara dumanları verilmiş. Sigara dumanı maruziyetleri 13 hafta boyunca haftada 5 gün ve günde 1 saat olarak uygulanmış.

Hava ile Karşılaştırılan VG ve PG Dumanı

Dumana maruz kalan tüm gruplar, hava kontrollerine göre kan karboksihemoglobin, serum nikotin ve serum kotininde eşdeğer artışlara sahipti (çev. hava kontrolleri dediği şey normal havaya maruz kalma).

Dumanla bağlantılı kilo kaybı ve yanı sıra akciğerlerdeki ve kalpteki ara sıra oluşan büyümeler, otopside farklı maruziyet seviyelerinde benzerlik gösterdi. Hava soluyan farelere kıyasla duman soluyan dişi farelerde serum alkalin fosfatazda artış, serum glikoz ve kolesterolde azalma gözlendi. Bununla birlikte, bu parametrelerde nemlendirici (VG ve PG) içeren ve sigara dumanına maruz kalan gruplar arasında anlamlı bir fark görülmedi.

Duman maruziyetinden sonraki 3, 6, 9 ve 12. haftalarda yapılan solunum değerlendirmeleri de genel sonucu değiştirmedi.Dumanla ilişkili histopatoloji, 6 haftalık iyileşme döneminde önemli ölçüde düzeldi.

Sigaralardaki VG ve PG Solunum Üzerinde Anlamlı Bir Etkiye Sahip Değil

Test edilen nemlendiricilerin (VG ve PG) tek başına veya kombinasyon halinde sigarada kullanılması, solunum yolu değişikliklerinin yeri, oluşumu veya ciddiyeti üzerinde veya ölçülen solunum fonksiyon endeksleri üzerinde anlamlı bir etkiye sahip değildi.

Sigaraya gliserin ve propilen glikol ilave edilmesinin, inhale edilen (solunan) sigara dumanının biyolojik aktivitesini anlamlı düzeyde etkilemediği sonucuna varılmıştır.

YORUMUM

Çalışma 2008’de yapılmış yani elektronik sigaranın henüz kitleler tarafından bilinmediği ve şu andaki medya baskısının olmadığı zamanlarda yapılmış. Bu çalışmayı tesadüf eseri buldum ve herhangi bir yerde çalışmaya itiraza rastlamadım.

VG ve PG akciğerlerdeki iltihaplanmadan sorumlu değil, bunu net olarak söylemek mümkün, tabii bu çalışmaya göre. Ancak şöyle bir durum var, 6 haftalık iyileşme periyodunda VG ve PG etkisi tamamen yok olmuş yani biraz afaki olacak ama arada bir elektronik sigaraya 6 hafta ara vermek yararlı olacak (asla sigara içmeden tabii). Bu sayede elektronik sigaranın zararlarını da sıfırlamış olur muyuz acaba?

Çalışmada Geçen w/w Nedir?

Çalışmada dikkatimi çeken başka bir şey ise w/w ölçüleri. Bunun anlamı weight/weight yani ağırlık başına kullanılan ağırlık yüzdesi. Bu oranlar bize sigaradaki VG ve PG oranı hakkında da aslında bir fikir veriyor. 

Sigaradaki VG ve PG Oranı Tahminim

Bildiğim kadarıyla üreticiler yetişkin erkekleri 70 kg olarak hesaplıyor yani sigaralardaki VG oranı %5,1 ve PG oranı %2,2 olabilir. Bu bilgiden tam emin değilim çünkü çalışmada Amerikan sigaraları kullanılmış ve anladığım kadarıyla hepsinde farklı VG-PG oranları varmış. Sigarada 4000 madde olduğundan VG ve PG nin elektronik sigaradan daha az kullanılması normal ama eğer %5 gliserin kullanılıyorsa sigarada da baya bir VG ve PG kullanılıyor demek ki.

Çalışmadaki Farelerin Türü Kansere Meyilli

Başka bir ilginç konu ise çalışmada kullanılan fareler. Fischer 344 fareleri 1920’den beri deneylerde kullanılıyormuş ama 2016 yılında yapılan bir çalışmaya göre (The legacy of the F344 rat as a cancer bioassay model (a retrospective summary of three common F344 rat neoplasms)  bu fareler insanlardaki kanseri tespit edemeyebilir çünkü genetik olarak kansere daha yatkınlarmış (çalışma aşırı uzun, ben böyle anladım).

Bundan sonra elektronik sigara ile ilgili olumsuz sonuçlara ulaşan “bilimsel” çalışmalarda kullanılan farelerin türüne dikkat etmek lazım. Linkini verdiğim çalışmada başka fare türlerinin daha verimli sonuçlar verdiği söyleniyor. Çalışmalarda fare kullanılmasının nedeni “insan ve fare arasındaki benzerliklerin, farklılıklardan daha fazla olması” ama insan dokusuna daha benzer olan başka türlerden bahsediliyor. 

F344 laboratuvar fareleri
F344 laboratuvar fareleri


Son Sözlerim

2008 yılındaki bu çalışmada VG ve PG hakkında olumsuz bir sonuç çıkmamış, Fischer 344 fareleri kullanıldığı halde!

Bence okumaya değer bir çalışmaydı.

Bu aralar yazılarım genelde bitkisel gliserin (VG) ve propilen glikol (PG) ağırlıklı olmaya başladı. Yakında yeniden genel olarak elektronik sigara alanındaki çalışmaları okumaya başlarım.

Bu yazıların bir nedeni de nikotinsiz likit başka bir deyişle aromalı VG ve PG tüketen bir kitlenin oluşmaya başlaması. Yine aynı algı, yine normal sigaradaki zararın ana sorumlusu nikotinmiş gibi davranan insanlar. Özellikle hayatında hiç sigara içmemiş kişilerin bu yazıyı şöyle algılamalarını istemiyorum: aa bak, VG ve PG zararlı değilmiş, o zaman nikotinsiz likit kullanırsak birşey olmaz. Hayır olur. Bir yazımda yorumlarda sorulmuştu ve cevaplamıştım. Önemli olduğu için o cevabımı buraya da kopyalamak istiyorum:

soru şöyleydi:

bir arkadaşımın 16 yaşındaki oğlu hiç normal sigara içmeden elektronik sigaraya başladı. şu aralar özellikle lise öğrencileri arasında çok yaygın. elektronik sigaranın zararlarını araştırırken siteniz karşıma çıktı. bildiğim kadarıyla arkadaşımın oğlu nikotinsiz içiyor. ne kadar zarar görür ve sizce sağlığı nasıl etkilenir.

cevabım:

nikotinsiz de olsa elektronik sigara temiz hava değildir. Sigara aşırı zararlı, doğru kullanılsa bile elektronik sigara normal sigaranın zararlarının %5’ine sahip yani aslında zararlı.

Ben elektronik sigarayı sadece ve sadece sigarayı bir türlü bırakamayan sigara tiryakilerine öneriyorum. Elektronik sigara bağımlılık yapmadığı için bu nikotinsiz içen gençler bir süre sonra eninde sonunda sigaraya başlıyor. Nedeni şu: birkaç çalışmada nikotinsiz diye satılan likitlerde nikotine rastlandı. Benim blogumda da olması lazım ama şimdi hangi çalışmaydı hatırlamıyorum. Belki kısa vadede zarar görmez ama uzun vadede psikolojik olarak bağımlı olur. Keşke yolun başındayken bıraksa.

 

 

Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski