Elektronik nargile ifadesini ilk duyduğumda pod moddan sonra yeni ve benzersiz bir nikotin sağlama aracı çıktığını sandım.Meğer elektronik sigara yerine kullanılıyormuş.

Elektronik nargile diye bir ifadeyi asla elektronik sigaranın yerine kullanamazsınız. Yazımda bunun nedenlerini açıkladığımda siz de bana hak vereceksiniz. Elektronik nargile ifadesi eğer elektronik sigara yerine kullanılıyorsa, bu elektronik sigaraya hakarettir.

Elektronik Nargile Diye Birşey Olamaz!


Nargile En Az Sigara Kadar Zararlı

Nargile, uzakdoğu kökenli, oradan Anadolu’ya ve sonra Osmanlılar aracılığıyla tüm dünyaya yayılmış, solunarak tüketilen bir çeşit sigara cihazı. 

Nargile ancak son 10 yılda batı devletlerinde yaygınlaşmaya başlamış. Bu nedenle bilimsel çalışmalar çok az.Şu anda dünya genelinde 100 milyon kişinin nargile kullandığı düşünülüyor. Nargilenin en az sigara kadar zararlı olduğunu ortaya koyan iki çalışmadan bahsedeceğim.


Nargile en az sigara kadar zararlı
Nargile en az sigara kadar zararlı

Nargilenin Zararlarına Dair Bilimsel Çalışmalar

Nargilenin zararlarına dair tanıtacağım ilk çalışmanın adı "Hookah, is it really harmless?" (Nargile, gerçekten zararsız mı?"). İkinci çalışma ise “Is hookah smoking safer than smoking cigarettes?” (Nargile İçmek Sigara İçmekten Daha mı Güvenli?").

Nargile Gerçekten Zararsız mı? - 1. çalışma

Science Direct dergisinde yayınlanan bu çalışmaya göre nargile, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), farklı kanser türleri, hemodinamik değişiklikler, vasküler hastalıklar, enfeksiyöz hastalıklar gibi çeşitli hastalıklar için bir risk faktörüdür. Ayrıca pasif içicileri etkileyebilecek toksik maddeler içermektedir. Doktorların, sigara içme geçmişini sorguladıkları gibi nargile içme geçmişini de sorgulaması gerekir (hastaya içici misin, pasif içici misin diye sorulmalı).

Nargile zararsız mı çalışması


Nargile İçmek Sigara İçmekten Daha mı Güvenli? - 2. çalışma

Çalışmada sigara ve nargile karşılaştırılmış. Nargilenin en az sigara kadar zararlı olduğu sonucuna ulaşılmış. Çalışmada, nargiledeki suyun toksik bileşenleri filtreleyemediğinden ve ayrıca nargile parçalarının hijyeninden bahsedilmiş.

Çalışmaya göre nargilenin zararları şöyle listelenmiş:

  • Nargile dumanı, katran, karbon monoksit, ağır metaller ve kansere neden olan kimyasallar (karsinojenler) dahil olmak üzere yüksek seviyelerde toksik bileşikler içerir. Aslında, nargile içenler sigara içenlerden daha fazla karbon monoksite ve dumana maruz kalmaktadır.
  • Sigara içerken olduğu gibi, nargile içimi de akciğer ve ağız kanserleri, kalp hastalığı ve diğer ciddi hastalıklarla bağlantılıdır.
  • Nargile içilmesi, sigara tütünü ile aynı miktarda nikotin sağlayarak, muhtemelen tütün bağımlılığına yol açar.
  • Nargile dumanı, ikinci el dumanla (pasif içicilikle) ilişkili tehlikeler oluşturur.
  • Hamilelerde nargile içilmesi, düşük doğum ağırlıklı bebeklere neden olabilir.
  • Nargile barlarında ve kafelerde kullanılan nargile hortumları, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını riske ederek düzgün bir şekilde temizlenmemiş olabilir
Nargile sigaradan daha mı güvenli çalışması



Neden Elektronik Nargile Diye Birşey Olamaz?

Elektronik nargile ifadesi hiç bir şekilde elektronik sigara yerine kullanılamaz ve kullanılmamalı. Yukarıda bilimsel çalışmalar ışığında anlatmaya çalıştığım üzere nargile en az sigara kadar tehlikeli ve sinsice yaygınlaşan bir zehirdir. Hatta bana göre sigaradan daha zararlıdır.

Dünya Sağlık Örgütü, nargile dumanının puf başına 0,15-1 litre olduğunu ve ortalama nargile seansının 20-80 dakika sürdüğünü bildirmiştir, bu da 100 dal sigara veya daha fazlasına eşittir (5 paketten fazla sigara!).

Ne işleyiş mekanizması ne de solunan likitin içeriği açısından nargilenin elektronik sigarayla alakası yoktur ve elektronik nargile ifadesi absürttür.

Türkiye'de kullanıcı istatistiklerine göre en çok sigara içiliyor. Nargile ve elektronik sigara kullanıcılarının sayısı birbirine yakın. Elektronik sigaranın ticareti ülkemizde yasak ancak kişisel kullanıma izin veriliyor. Ama zehir saçan ve öldüren nargile, aynı sigara gibi, tamamen serbest.

Aroma Tipleri Farklı

İçinde 4000 zehirden bahsedilen sigarada doğal aroma kullanılıyor.

ateşli sigara içenler
ateşli sigara içenler

Nargilede, genellikle yağda çözünen, suda çözünen, doğal veya yapay aromalar kullanılıyor. Nargile aromaları da solunuyor, yani yapay ve suda çözünen aromalar olması gerekiyor. 

nargile kullanıcıları
nargile kullanıcıları

Neredeyse uzmanlaşmaya başladığım elektronik sigarada ise yapay (sentetik) suda çözünen aromalar kullanılıyor.

elektronik sigara kullanıcıları
elektronik sigara kullanıcıları

Aromaların Yıkıcı Zararları

Peki bu kullanılan aromaların solumaya uygunluğuna dair bilimsel çalışma var mı? Maalesef yok. 

Özellikle sigara ve nargilede aromalar konusunda hiç standart yok. Nedense bu tip çalışmalar hep elektronik sigara ile ilgili olarak yapılmış çünkü bence sigara ve nargile üreticileri zaten aromanın yıkıcı zararlarından haberdar. Elektronik sigarayı zararlı yapan en önemli unsurlar aroma ve kuru puftur. Laboratuvar ortamında kuru puf yaratıp aromalı likit kullanırsanız elektronik sigarayı kolayca çökertebilirsiniz.

Nargile alanı tam bir muamma. Bu nedenle elektronik nargile diye birşey olmaz. Elektronik sigara alanında iyi kötü her bir bileşen hakkında yapılmış çalışmalar var.

Elektronik sigaraya ilişkin bilimsel çalışmalarda yapay aromaların kullanımına dair öneriler olduğundan ve aroma çalışması bu alanda daha fazla olduğundan “yapay yani sentetik suda çözünen aromaların” solumaya uygun olduklarını düşünüyorum. Tabii ki en sağlıklısı normal havayı solumak.

Uygun olmayan aromalarda diasetil, asetoin gibi solumaya zararlı kimyasallar bulunuyor ve bunlar da genel olarak doğal aromalarda ve yağda çözünen aromalarda bulunuyor. Bu açıdan elektronik sigara aromaları solumaya uygunluk açısından en doğru aromalar gibi görünüyor. 

Nargile ile Elektronik Sigaranın Alakası Yok

Elektronik sigaranın zararına dair en önemli çalışmalar, aromaların yan etkileri ve kuru puf üzerine inşa edilmiş durumda. Hatta bazı çalışmalarda nikotin ve aroma, eşit derecede zararlı görünüyor.

Elektronik sigaradaki zararın en önemli kısmı, likitler içindeki uygunsuz aromalardan kaynaklanıyor. Özellikle diasetil ve asetoin düşündürücü boyutlara çıkabiliyor. Bunlar da yağda çözünen aromaların kullanılmasından kaynaklanıyor gibi görünüyor. Blogumda aromalarla ilgili bilimsel çalışma özetlerine bakabilirsiniz. Oysa nargilede yağ bazlı hatta doğal aromalar kullanılıyor.

Sigara ve nargilede benzen varken, elektronik sigarada benzen bulunmuyor (Elektronik sigarada benzen var mı isimli çalışma). Benzen, solunduğunda kanser yapıcı bir madde.

Pasif İçicilik Açısından Sigara, Nargile ve Elektronik Sigara

Sigara ve nargilede pasif içicilik rapor edilmiştir. Elektronik sigaradan çıkan buhar incelendiğinde ise bir çalışmaya göre elektronik sigaranın insan nefesinden dahi daha temiz olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Elektronik sigara dumanında, şayet yüksek nikotinli likit tüketiliyorsa havada eser miktarda nikotin bulunmuş, diğerlerindeki gibi toksik gazlar tespit edilmemiştir. Elektronik Sigarada Pasif İçicilik başlıklı yazımda elektronik sigaranın aslında pasif içicilik yapmadığını gösteren çalışmalar var. Oysa yukarıdaki iki çalışmada da nargile dumanının ne kadar toksik olduğu gösterilmiş.

Ulaştığım Sonuç:

Üç yıldır okuduğum ve çevirdiğim çalışmalar neticesinde elektronik sigaranın sigara ve nargileden çok daha masum olduğunu düşünüyorum ve elektronik sigarada asıl zararı veren şeyin efektörler ve yanlış aromaların kullanılması olduğunu düşünüyorum (nikotin, vg veya pg değil). Elektronik nargile ifadesi ise gerçekten elektronik sigaraya yapılmış bir hakarettir.

Eski bir sigara tiryakisi ve tıbbi çevirmen vasfıyla yazıyorum.Yazdıklarımda bilimsel çalışmalara atıfta bulunsam da, doktor veya uluslararası yayını olan bir araştırmacı olmadığımı belirtmek isterim.


Elektronik nargile yorum



Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski