E-sigarada formaldehit riski var. Peki bu herkes için mi geçerli yoksa az nikotin alayım diye çok likit kullananlar için mi?
E-sigarada Formaldehit Konusu Neden Önemli?
Formaldehit kanser yapıcı bir kimyasal. Zararlarını basit bir google araştırması ile öğrenebilirsiniz.
Bloguma e-sigarada formaldehit araştırması yapan bu çalışmayı almamın bir nedeni var. Günde 2 paket sigara içip elektronik sigaraya 3 mg/ml mtl içimle başlayan büyük bir kitle var. Üç gün sonra da “bu elektronik sigara bana yaramadı, sürekli öksürüyorum, nefesim kesiliyor, PG’ye kesin alerjim var, denedim olmadı” deyip bin bir türlü şikayetlerini sıralıyorlar ve çoğu da er ya da geç sigaraya geri dönüyor.
Özellikle eski sigara tiryakileri içinde yalnızca elektronik sigara içtiğini iddia edip aslında geleneksel sigara da içen pek çok kişi olduğu idrar testiyle ortaya çıkmıştı (Elektronik sigara kullanıcıları yalan mı söylüyor başlıklı bilimsel makale özetine bakabilirsiniz)
Bu makalede bahsedilen nikotin şu anda “freebase nikotin” olarak anılıyor. Bu nikotin, son dönemlerde kullanımı yoğunlaşan ve freebase nikotinin işlenmiş hali olan salt nikotinden farklıdır. Mg/ml açısından yani kullanım miktarı açısından her iki nikotin türü için de aynı formüller geçerlidir.
Artık salt nikotin içeren salt likitlerde de 3, 6, 9 mg/ml gibi seçenekler sunulmaya başlanmış. Bu durum pod modun ilk çıkış amacına aykırı görünse de, salt likitlerde düşük mg nikotin değerlerinin boğaz vurumu hiç olmayacağından VG ve PG tüketimi daha da artabilir ve dual içici olma riski de büyür.
Sigarayı bırakmaya çalışıyorsunuz anladık da, elektronik sigaranın suçu ne? Sizin yıllardır başaramadığınızı o mu başarmak zorunda, hem de 3-5 günde? Elektronik sigara sanki size kendini ispatlamak zorunda! Yok öyle bir dünya.
E-sigara Kullanmak Zordur
Elektronik sigara kullanmak zordur ve ciddi bir bilgi birikimi ve ön araştırma gerektirir. Bu blogta onca yazı var, hepsinde söylüyorum, elektronik sigara yanlış kullanılırsa en az sigara kadar zararlı olabilir, kaş yapayım derken göz çıkartırsınız.
Günde 2 paket sigara içen ve sigarayı bırakmak için elektronik sigara denemeye karar veren kişilerin, günde en az 40-50 mg 1 ml freebase veya salt nikotine ihtiyaç duyduklarını bilmeleri gerekiyor (40-50 mg/ml salt likit veya freebase likit alın demiyorum, toplam nikotin ihtiyacından bahsediyorum).
Yeni başlayan birisi başlarda çok içer bu nedenle en az 3-5 ml likit tüketecek gibi düşünüp en az 9 mg/ml likitlerle başlanmalı (elektronik sigara, normal sigaraya göre daha az nikotin verir, cihaz performansı ve içim şekli nedeniyle). Sub ohm yani ciğer çekim gibi fantezilere ise hiç bulaşılmamalı. İyi bir başlangıç seti, bolca coil (başlarda çok coil yakacaksınız, kuru puf çok tehlikeli), lion pil ve şarj aleti, içindeki nikotinden emin olduğunuz likit. Bunları da bir zahmet araştırıp öğreneceksiniz.
Elektronik sigaradan ne kadar nikotin alındığı da bilimsel bir makale olarak yayınlanmış. Buyrun bu çalışmaya bakın: Likitlerden alınan nikotini hesaplama. Ayrıca freebase nikotin veya salt nikotin olmasına bakılmaksızın kullanacağınız nikotin miktarının ne olması gerektiğini pratik olarak hesaplama yöntemi de en eski yazılarımdan biri olan Evde Likit Yapımı (EVYAP)-Maliyetler yazısında yer alıyor. Yazının sonunda formülü de var.
Blogta arama kısmına nikotin yazarsanız nikotinle ilgili envai çeşit bilgi bulabilirsiniz. Eski yazılarımdaki bilgilerin çoğunluğu freebase nikotin hakkındadır. Piyasanın yeni aktörü salt nikotin ise benim hiç haz etmediğim özelliklere sahip.
Elektronik sigarayla bir taşla iki kuş vuracağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. O nikotin ilk aylarınızda alınacak, kaçarınız yok, almadığınızda eninde sonunda sigara yakarsınız. İstisnalar kaideyi bozmaz.
Blogumu taşımadan önce bu sitede bine yakın yorum vardı, yorumların ezici bir çoğunluğunda yukarıdaki durum söz konusuydu ve düşük nikotini savunan yorum sahiplerinin tahminen büyük bir kısmı sigaraya geri döndü. Neyse çalışmaya döneyim, biraz da e-sigarada formaldehit tehlikesini konuşalım.
E-sigarada Formaldehit Maruziyeti Çalışması
- Çalışmanın orijinal başlığı: ‘Real-world’ compensatory behaviour with low nicotine concentration e-liquid: subjective effects and nicotine, acrolein and formaldehyde exposure (Gerçek dünyada, düşük nikotin konsantrasyonlu likit ile kendini gösteren telafi edici davranış: Nikotin, akrolein ve formaldehit maruziyeti ve sübjektif etkiler)
- Yayınlandığı yer: Addiction, PubMed
- Araştırmacılar: Dawkins L, Cox S, Goniewicz M, McRobbie H, Kimber C, Doig M, Kośmider L.
- Yayınlandığı tarih: Ekim 2018
Çalışmanın Özeti
Çalışmanın amacı yüksek mg değerli ve düşük mg değerli likitlerin kullanıcılar üzerindeki etkilerini karşılaştırmak, sabit W ve değişken W kullanımını karşılaştırmak, katılımcıların vaping yani buharlama davranışlarını karşılaştırmak, alınan nikotin miktarını ölçmek ve her gün düzenli elektronik sigara kullananların ne kadar akrolein ve formaldehit ‘e maruz kaldıklarını bulmak.
Düşük nikotin için 6 mg/ml likitler kullanılmış, bunu hem sabit W la çalışan hem de ayarlanabilir W ile çalışan elektronik sigaralarda denemişler. Aynı testleri yüksek nikotinli dedikleri 18 mg/ml likitler için de yapmışlar.
“Kullanılan W” ifadesini okumayı kolaylaştırmak için kullandım. Aslında çalışmada GÜÇ kelimesi kullanılıyor, yani elektronik sigara modunun kullandığı güç değeri. Elektronik sigarada temel değer olarak W kullanıyorum, güç denince kullandığım W değerini anlıyorum. Bu yüzden böyle çevirdim.
Çalışma İngiltere’de yapılmış.
Elektronik sigarada deneyimli 20 katılımcı kullanılmış. Dört hafta boyunca inceleme yapılmış. Kullanılan cihazlar: eVic Supreme ve ‘Nautilus Aspire. Nikotin alımı tükürük tahlili ile, akrolein ve formaldehit ise idrar tahlili ile ölçülmüş.
Sonuçlar
Puf süresi ile ilgili olarak nikotin konsantrasyonu ile kullanılan W arasında anlamlı bir ilişki var (P < 0.01). Puf süresi düşük nikotin/sabit güç kullananlarda şunlara göre daha uzun: yüksek nikotin/sabit güç (P < 0.001) ve düşük nikotin/ ayarlanabilir güç (P < 0.01).
İçilen puf sayısı ve tüketilen likit, yüksek nikotin kullananlara karşılık düşük nikotin kullananlarda daha yüksek (nikotinin başlıca etkisi, P < 0.05).
Yüksek nikotin kullanımında buharlama dürtüsü ve sigarayı bırakma semptomları daha düşük (nikotinin başlıca etkisi: P < 0.01). Akrolein seviyeleri değişmezken formaldehit açısından istatistiksel olarak anlamlı nikotin – güç (W) etkileşimi vardı (P < 0.05).
Düşük nikotin konsantrasyonlu likit kullanımı, telafi edici davranışlarla ilişkili olabilir (örneğin daha çok sayıda puf ve daha uzun süre çekiş) ve ayrıca buharlama dürtüsünü artırırken formaldehit maruziyetini de artırır.
E-sigarada Formaldehit Çalışması ile İlgili Yorumum
Tam olarak ne kadar nikotine ihtiyaç duyduğunuzu en iyi siz bilirsiniz. Nikotin ihtiyacınızı iyi hesaplayıp ne eksik ne de fazla nikotin almamaya çalışın, sabit W ile çalışan modlardan değil, W değerini kendinizin ayarlayabildiği elektronik sigara setlerinden şaşmayın, akrolein sorunu zaten bulunmamış ama bu şekilde kendinizi e-sigarada formaldehit tehlikesinden korumuş olursunuz. Çalışma özetle bunu söylüyor.
Aslında bu çalışma taa 2018 yılında salt nikotine zemin hazırlamış görünüyor. Salt nikotin, daha az likit tüketimi ile daha fazla nikotin alımı mottosuna dayanıyor. Salt nikotinle ilgili bu kadar iyimser değilim çünkü nihayetinde işlenmiş nikotin ve nikotini fazla kullandırma tehlikesi var, ayrıca boğaz vurumu düşük. Ben geleneksel nikotin (şimdiki adıyla freebase nikotin) den şaşmayacağım. Freebase likitler içmeye devam edeceğim.
Kendinle İlgilen Twitter sayfası
.
Yorum Gönder
Yazı ile ilgili yorumunuz?