Propilen glikol, elektronik sigara likitlerinde olmazsa olmaz bileşenlerden biri. Peki propilen glikol (PG) bakterileri öldürür mü, öldürüyorsa ne ölçüde ve hangi koşullarda bakterileri öldürüyor?

E-sigara Likitinde Neler Var?

Olağan bir kullanıcının likitinde gliserin, propilen glikol, freebase nikotin / salt nikotin ve aroma bulunur. Aykırı bir kullanıcıysanız ve likitin içine uyuşturucu veya yağ bazlı sıvılar katarsanız akciğerleriniz hasar görür, EVALIye yakalanabilirsiniz. Bu nedenle olağan kullanıcılar dedim. Yani bizim gibi elektronik sigara kullanıcıları sadece bu dört bileşeni kullanır. Önceki yazılarımda da anlattığım gibi bu bileşenler nargile ve sigarada da bulunan bileşenler.

Propilen Glikol (PG) Bakterileri Öldürür mü?


Propilen Glikol (PG) Bakterileri Öldürür Diyen Çalışma

Taa 1942 yılında yapılmış, peer review yani detaylı bir akademisyen incelemesinden geçmiş ve bugüne kadar itiraz gelmemiş bir çalışmaya rastladım. Çalışma o kadar detaylı ki, neredeyse havaya PG püskürtün de hastalık yapıcı bakteriler ölsün diyecekler. Üstelik öyle “daha fazla çalışma lazım, uzun vadeli sonuçları beklemek lazım” gibi sonuçlar sunmuyor. Bu yazıyı, benim sitem gibi elektronik sigara alanında bilimsel çalışmaları paylaşan bir siteden buldum, çalışmayı anlattığı yazının başlığı: Propylene Glycol Vapour: A Bacteria Killer (ecigclick co.uk sitesi).

Propilen Glikol buharı bakterileri öldürüyor- Ecigclick
Propilen Glikol buharı bakterileri öldürüyor- Ecigclick

Çalışma hakkında konuşmadan önce elektronik sigaradaki pasif içicilik hakkındaki yazımı hatırlatmak isterim. Biliyorsunuz bazı yerel basın haberlerinde “elektronik sigaranın buharını solumak bile öldürebilir” şeklinde başlıklar atılmıştı ve hem linkini verdiğim yazıda hem de “Elektronik sigara zararlı mı diye soranlara cevaplar-2” başlıklı yazımda bu tip haberlerle kafası karışanlara açıklamalar yapmıştım.

Propilen Glikol (PG) Buharı Çalışmasının Künyesi

Çalışmanın orijinal adı: THE BACTERICIDAL ACTION OF PROPYLENE GLYCOL VAPOR ON MICROORGANISMS SUSPENDED IN AIR (propilen glikol buharının havada asılı mikroorganizmalar üzerindeki bakterisit ile ilgili aksiyonu)

Yazarlar: O. H. Robertson, Edward Bigg, Theodore T. Puck, Benjamin F. Miller ve teknik yardım için Elizabeth A. Appell

Çalışmanın yayınlandığı tarih: 1 Haziran 1942

Çalışmanın sonucu: Propilen glikol içeren hava, hastalığa neden olanlar da dahil olmak üzere her türlü bakteriyi öldürmektedir ve PG buharı kokusuz ve tahriş edici değildir. PG’nin aslında toksik olmadığını da eklemişler. Yalnız havanın tamamen sterilizasyonu için en az 15 dakikalık PG püskürtülmesi gerekiyormuş.

Bu Çalışmanın Elektronik Sigara Dünyası Açısından Önemi

Çalışma o kadar eski ki tabii ki elektronik sigaradaki pasif içicilik sorgulanmamış, sadece ve sadece propilen glikol üzerine yoğunlaşmışlar. Bu dönemde böyle bir çalışma olsa ve amaç elektronik sigarayı kötü göstermek ise (ki özellikle bunun için yapılan çalışmalar var) bu kadar net sonuçlara ulaşmazlar ve muhakkak ters bir sonuç bulurlardı. Şahsen içimi rahatlatan bir çalışma oldu, nezle olduğumda %60PG – %40 VG likit içer bol bol odama üflerim, en azından evdekiler hasta olmaz.

Mart 2020 Bilimsel Çevreden Yorumların Çevirisi

Propilen Glikol (PG) Bakterileri Öldürür mü? sorusu önemli olduğundan sonradan yeniden gündeme gelmiş. Özellikle de malum salgın sırasında. Hatta bu yazı salgından önce yayınlanmasına rağmen salgında günlük 500 hitlere ulaşmıştı.

Aşağıda salgın sonrasında bağımsız iki araştırmacı tarafından yapılmış incelemenin çevirisini ekliyorum (casaa org sitesinde). İki bilim insanı bu eski çalışmayı Mart 2020’de propilen glikolün çevresel dezenefektan özelliği ve salgın hastalığı açısından incelemişler.

Giriş 

Sosyal ağlarda, elektronik sigaradaki propilen glikolün yaşadığımız salgınla ilgili enfeksiyon risklerini azaltabileceğine dair söylemler oluştu. Bu söylemler 1940’larda yapılmış bir çalışmaya dayandırıldı. Bu çalışmada hastanelerde, askeri kışla gibi yerlerde patojenleri ortadan kaldıran çevresel dezenfektan olarak propilen glikol (PG) buharı) kullanılmıştı.

 Propilen Glikol (PG) Bakterileri Nasıl Öldürüyor?

Deney prosedürü şu şekildeydi: patojenler (bakteriler) aerosol haline getirilmiş kültürlerden elde edilen sulu damlacıklar şeklinde test odasına verildi (kontrol, PG aerosolü olmayan ancak patojenler barındıran bir odadır).

Bundan sonra PG aerosolü veya PG buharı bir ventilatör yardımıyla eşit şekilde test odasına sürekli olarak verildi. Bakterileri toplamak için çeşitli ortam sıcaklıkları ve bağıl nem seviyeleri aralıkları için çeşitli prosedürler uygulandı. Aerosol içindeki PG damlacıkları hızla buharlaştıkça, 0.05 ila 0.66 ppm veya 200 ila 3000 μg / m3 (metreküp başına mikrogram) arasındaki konsantrasyonlarda PG buharını serbest bıraktılar.

Propilen glikol ün temizleme etkisi nispeten düşük sıcaklıklarda (15-37 derece C aralığında) ve orta düzey bağıl nem seviyelerinde (%27 ile %91 arasında, yaklaşık %42’de zirve yapıyor) daha etkili oldu. Daha düşük bağıl nem oranlarında (%10), yeterince yüksek PG buhar konsantrasyonu ile temizleme etkisi hala mümkündü (daha yavaş olsa da). Bu etkiyi açıklayan fiziksel özellik PG buharının higroskopik doğasıdır (aerosol damlacıkları değil)

Bu Sonuçlar Elektronik Sigara için Geçersizdir 

Bu yüksek kontrollü ve idealize edilmiş deneyleri, elektronik sigara kullanımındaki düzensiz ve oldukça değişken koşullarla ilişkilendirmek zordur. Örneğin bu deneylerdeki saf PG (aerosol veya buhar olarak) sürekli olarak ve eşit olarak püskürtüldü ancak elektronik sigara kullanımındaki aerosol içinde, PG ve diğer bileşikler (VG, nikotin, aroma) bulunur ve buhar havaya düzensiz ve değişen puf aralıklarıyla dağılır.

İkincisi, elektronik sigaradaki PG konsantrasyonları çok değişkendir. Deneylerdeki PG konsantrasyonları solunan (içimize çektiğimiz) buharın konsantrasyonları ile eşleşebilir ancak bu dezenfektan etkisinin insan vücudu içinde oluşması olası değildir çünkü insan solunum yıllarında bağıl nem %100’e yakındır. Ekshale edilen yani dışarıya üflenen buhar aerosolü, deney koşullarına daha yakın sonuçlar verebilir. PG / VG damlacıkları hızla buharlaşır, böylece PG buhar molekülleri serbest kalır ancak bu sefer de %40-70’lik bağıl nem seviyeleri gerçekçi değildir ve PG buhar konsantrasyonları fazla düşük olabilir

Dahası, e-sigara kullanıcılarında solunum yolu enfeksiyonlarının azaldığı gözlenir, bu azalma göz önüne alındığında, en azından bazı durumlarda vaping sırasında bu etkiye izin veren çevresel koşulların meydana gelebileceğini düşünmek mümkündür (yani nadiren de olsa elektronik sigara buharındaki propilen glikol havada dezenfektan etkisi yapabilir).

PG Salgında Etkili Olmayabilir 

1940’larda yapılan hava temizleme deneyleri sadece bakteri ve influenza virüsünü içeriyordu, bunun SARSCoV-2 ile gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini ortaya çıkaran deneysel bir kanıt yoktur. Birçok virüs (ve bunun üzerinde bol miktarda varyasyon vardır), nemli bir ortamın (tükürük damlacıkları) koruyucu zarfının dışında veya vücut dokularındaki konakçı hücrelerinin dışında uzun süre hayatta kalamaz. Bununla birlikte, SARS-CoV-2’de de durumun böyle olup olmadığı bilinmemektedir.

Sonuç ve Yorumum

Propilen glikolün virüsleri ve özellikle salgına neden olan virüsleri öldürme potansiyeli hakkında hatırı sayılır miktarda çalışma taradığımı belirtmek isterim. CDC, WHO, elektronik sigaradaki idolüm Farsalinos, takip ettiğim bilimsel dergiler.. Maalesef bu konuda hiç bir çalışma bulamadım.

Bu yazıdan veya yazıda bahsettiğim çalışmadan, propilen glikolün salgın virüsünü öldürdüğü anlamı çıkartılamaz. Öldürüyorsa da henüz bilmiyoruz.

Aşağıda kendinleilgilen sitesine gelen yorumlardan bir tanesini ekledim. Maalesef bu siteye geçirirken de yorumlar silindi.

Propilen Glikol (PG) Bakterileri Öldürür mü-favori yorum


 

.

 

Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski