Nikotin cihaza göre değişiyor diyen 2017 tarihli çalışmanın kısa özetine yer verdiğim bu çalışmada, freebase likitlerden alınan nikotin miktarının cihaz performansı ile yakından ilişkili olduğu gösterilmiş.
Freebase ve salt base nikotin ayrımı
Freebase nikotin, serbest baz nikotin olarak çevriliyor. Geleneksel nikotin artık bu isimle anılıyor. Salt nikotin ise freebase nikotinin işlenmiş hali. Salt nikotin, nikotinin aynı sigarada olduğu gibi beyne daha hızlı ulaşmasını, kana daha hızlı karışmasını sağlıyor. Bu açıdan sigaraya daha yakın, daha az formaldehit alımı sağladığı da kesin. Bunlara rağmen, salt nikotini neden kullanmayacağımı yakında anlatacağım.
Nikotin Cihaza Göre Değişiklik Gösteriyor mu?
Alınan nikotin cihaza göre değişiyor
Çalışma başlığı: Sigaralardan ve farklı tipteki elektronik sigaralardan kullanıcılara nikotin dağıtımı (Nicotine delivery to users from cigarettes and from different types of e-cigarettes)
Yayınlandığı dergi: Psychopharmacology
Yayınlandığı tarih: 09 Ocak 2017
Araştırmacılar: Peter Hajek, Dunja Przulj, Anna Phillips, Rebecca Anderson, Hayden McRobbie
Ülke: Birleşik Krallık
Sponsor: Yok ama Peter Hajek ve Hayden McRobbie sigara bırakma ilaçları hakkında farmakoloji firmalarına danışmanlık yapıyormuş ve farmakoloji firmalarından araştırma fonu almışlar.
Çalışmanın amacı
Sekiz popüler elektronik sigara cihazının ve çalışmadaki kullanıcıların kendi elektronik sigara cihazlarının farmakokinetik profillerini çıkarmak ve farklı nikotin değerlerine sahip likitlerin, bu profiller için etkilerini değerlendirmek
Farmakokinetik, farmakoloji biliminin ilaçların vücuda emilimi, vücutta dağılımı, dönüşümü ve vücuttan atılması gibi süreçlerini matematiksel modeller kurarak inceleyen bir alt dalıdır. Kaynak: Wikipedia
Çalışmanın katılımcıları
Hem elektronik sigara hem de sigara içen 20 dual içici.
Katılımcılara 60 dakikalık her bir seans için 60 Pound ödemişler, bu kısmı ilginç geldi
Katılımcılardan seans boyunca kan almışlar ve kan testi yapmışlar. Katılımcılar 5’er dakika sigara veya elektronik sigara içmiş, içmeye başladıktan 2,4,6,8,10 ve 30 dakika sonra kan alınmış. ABS laboratuvarlarında bu kanlar analiz edilmiş.
Çalışma yöntemi
Katılımcı çalışmadan önceki gece ne sigara ne de elektronik sigara içmiş. Sonra ertesi sabah 1 saat sürecek seansa katılmışlar. İlk seansta kendi getirdikleri elektronik sigaralarından içmişler, diğer seanslarda araştırmacıların incelediği elektronik sigara cihazlarını kullanmışlar, sigara da içmişler. Seans sırasında sürekli kanları alınmış ve kandaki nikotin değerleri ölçülmüş. 5 dakikalık sigara-elektronik sigara içimi süresince araştırmacılar puf sayısını ölçmüş.
Çalışma Sonuçları
Çalışmada 9 farklı elektronik sigara cihazı ve kullanılabilir veriler sağlamış olan 11 katılımcının 11 elektronik sigara cihazı dikkate alınmış. Toplamda 20 elektronik sigara cihazı, freebase nikotin verimliliği açısından incelenmiş ve tanklı sistemlerin, sigaraya benzer cihazlara göre nikotini daha verimli sağladığı bulunmuş (bunu zaten hepimiz biliyoruz).
18 mg/ml ve 24 mg/ml likitler orta güce sahip freebase likit olarak kabul edilmiş ve nikotin verme açısından bu likitler arasında anlamlı bir fark bulunmamış. Sigaraya benzer elektronik sigara cihazlarını tatminkar bulmayan kullanıcılar, daha performanslı cihazlara geçmelidir, şeklinde öneri ile çalışmayı bitirmişler.
İlgimi Çeken Atıflar ve Bulgular:
2014 yılında yapılan bir çalışmada deneyimli kullanıcıların kanındaki nikotin konsantrasyonu 10 puf sonrasında 7 ng/ml olarak bulunmuş (Dawkins and Corcoran 2014; Acute electronic cigarette use: nicotine delivery and subjective effects in regular users).
Başka bir çalışmada ise tek bir dal sigarada 15–20 ng/ml nikotin konsantrasyonu bulunmuş (Benowitz ve ark. 2006, Nicotine intake and dose response when smoking reduced-nicotine content cigarettes).
ng/ml ve mg/ml aynı şey değil. ml=mililitre, mg=miligram, ng=nanogram.
nikotin 4.8% = 48 mg/ml
Başka bir ilginç bulgu, geleneksel sigaralar birkaç dakika içinde maksimum nikotin konsantrasyonuna ulaşırken ilk çıkan elektronik sigara cihazlarının 20 dakika sonra nikotini vermesiymiş (burada T-max diye bir veri var, nikotinin kana karışması veya nikotinin kendini hissettirmesi gibi algıladım).
T-Max Değerleri: Tanklı sigaralarda 5 dakika
Atıfta bulunduğu çalışma 2010 yılına ait (Digard H, Proctor C, Kulasekaran A, Malmqvist U, Richter A., çalışma adı: Determination of nicotine absorption from multiple tobacco products and nicotine gum). Bu çalışmada kendi tanklı elektronik sigara cihazlarını kullanan deneyimli kullanıcılar için T-max dedikleri değer 5 dakika olarak bulunmuş.
Yani freebase nikotin kullanılarak yapılan freebase likit, eğer performansı yüksek tanklı bir elektronik sigara ile içilirse, nikotin 5 dakikada kana karışıyor. Salt nikotin reklamlarında anlatıldığı gibi 20 dakikada kana karışmıyor, 20 dakikada etkisini göstermesi 2015 yılında kullandığım red kiwi gibi ilkel elektronik sigara cihazları için geçerli.
Burada sadece nikotinin kana karışması değil, bize olan etkisinin hızı da önem kazanıyor. Pek çok sigara tiryakisi sabahları kalkınca yarım saat içinde sigara içme isteği duyar ve daha elindeki sigara bitmeden nikotin tatminini alır. Elektronik sigarada bu süre eskiler hatırlayacaktır, çok uzundu. Red kiwi yazımı blogta kolayca bulabilirsiniz.
Bu çalışma, eski tip yani performansı zayıf elektronik sigara cihazlarının hem nikotin veremediğini ve verdiği az nikotini de geç hissettirdiğini ortaya koyması açından önemli.
Performanslı cihazla freebase nikotin 5 dakikada hissedilebilir
Elektronik sigara cihazlarının performansı o kadar önemli ki, bu gerçek birkaç sene önce yapılan çalışmalarda elektronik sigaraların sigarayı bıraktırmadaki başarısızlığını açıklayabilir.
Daha basit bir şekilde söyle söyleyebilirim. Onlarca çalışma, elektronik sigaranın, sigarayı bırakmada etkisiz olduğunu söylemişti ve NRT (nikotin replasman terapisi) olarak kullanılamayacağını iddia etmişti. Şimdi daha performanslı cihazlarla yapılan çalışmalar arttıkça, elektronik sigara ile ateşli sigaranın bırakılabileceği de ortaya çıkmış olacak. Dual içicilerin bu kadar fazla olmasının nedeni de cihazların nikotin vermedeki verimsizliğinden kaynaklanmış olabilir.
Hangi Cihazlar Daha İyi Nikotin Veriyor?
Bana göre elektronik sigara cihazı üreticilerinin, ar-ge çalışmalarının sağlık yönüne biraz bütçe ayırıp cihazlarının nikotin verme performanslarını yüzde olarak belirlemeleri gerekir. Örneğin smok tfv8 baby ve tfv4 kullanıyorum, bunlardan hangisi daha iyi nikotin veriyor, daha performanslı bilmek isterdim. Bana tfv4 daha iyiymiş gibi geliyor ama sadece iyiymiş gibi geliyor, ikisini de eşit miktarda kullanıyorum.
Bu çalışmada kullandıkları sigaraya benzeyen elektronik sigara cihazlarının, majör tütün firmaları tarafından üretildiğini söylemişler. Bu kısım ilginçti çünkü ben bilmiyordum. Markalar şunlar: Blu—Imperial Tobacco, Vype—British American Tobacco, Puritane—Imperial Tobacco, E-lites—Japan Tobacco ve Vuse—RJ Reynolds.
Cimrilik mi Kötü Niyet Mi?
Gelişmiş cihaz diye de KangerTech EVOD ve Innokin iTaste MVP 2 (atomizeri: iClear) kullanmışlar. Vallahi bunca çalışmaya şu araştırmacılara biraz para verip adam gibi elektronik sigara cihazı almalarını sağlayacak yok mu yahu? Bunca fon al, bunca para ve insan kaynağı harca, 2017 yılında koca çalışmada iki tane gelişmiş cihaz al, biri kanger evod olsun diğeri de innokin olsun. ikisi de sigara içimi (mtl içim) üretilmiş cihazlar. Gerçek hayattaki sub-ohmcular için bir şey yok hala. Sanırım öyle içildiğini bilmek dahi istemiyorlar. Sonra da çalışmayı bitirip Youtube videolarına bakıp “ama bunlar daha uzun süre içlerine çekiyooo” diye review yazıyorlar. Neyse.
Tartışma kısmında birkaç ilginç şey daha var ama çevirmeye değer mi karar veremedim.
Özet
Özetle, kaliteli bir elektronik sigara cihazınız varsa hem daha çok freebase nikotin alıyorsunuz hem de daha kısa sürede freebase nikotini hissediyorsunuz. Alınan nikotin cihaza göre değişiyor. Cihazınızı iyi seçin. Hemen hemen aynı konuda yapılmış başka bir çalışma olan "Elektronik Sigaralarda Nikotin Seviyeleri" çalışmasında da benzer sonuçlar ve argümanlar var.
Yorum Gönder
Yazı ile ilgili yorumunuz?