Elektronik sigaralarda nikotin seviyeleri isimli çalışma, buharlama esnasında likitteki nikotinin ortalama %50-60'ının alınabildiğini ortaya koyuyor. 

Elektronik Sigaralarda Nikotin Seviyelerini Ölçen Çalışma

Çalışma Başlığı: Elektronik Sigaralarda Nikotin Seviyeleri (Nicotine Levels in Electronic Cigarettes)

Yayınlandığı dergi: Nicotine & Tobacco Research

Yayınlandığı Tarih: 22 Nisan 2012

Araştırmacılar: Maciej L. Goniewicz, Ph.D.  Tomasz Kuma, M.Pharm.  Michal Gawron, M.Pharm. Jakub Knysak, M.Pharm.  Leon Kosmider, M.Pharm.

Ülke: Polonya

Çalışmanın Özeti

Elektronik sigaralarda nikotin seviyelerini ölçmek için farklı elektronik sigara cihazlarıyla üretilen buhardaki nikotin seviyelerini ölçülmüştür. 

Elektronik Sigaralarda Nikotin Seviyeleri
Elektronik sigaradan alınan nikotin

Çalışmada Kullanılan Yöntem

Çalışmada katılımcı yoktur. Toplam 16 adet elektronik sigara cihazı otomatik bir sigara içme makinesine bağlanmış. Nikotin, içinde etanol ve kuinolin bulunan cam şişelerde absorbe edilmiş ve ardından gaz kromatografi (gazların renk çözümü yapan bir cihaz) ile analizler yapılmış.

Çekiş süresi

Gerçek elektronik sigara kullanıcılarının çekiş şeklini taklit eden araştırmacılar, puf süresini 1.8 saniye olarak belirlemiş.

Kullanılan Elektronik sigara cihazları

Çalışmada kullanılan elektronik sigara cihazlarını google araması ile bulmuşlar ve pek çok ürünü de internetten satın almışlar. Forumlara girip yorumları okumuşlar. 30 marka seçip, bunlar arasında internette en çok konuşulan 15 cihazı çalışmada kullanmışlar. Her markadan sadece bir adet elektronik sigara cihazı seçilmiş. Listede Joyetech, Colinss, Janty gibi markalar var. 510 bağlantılı iki cihaz gördüm, diğerleri kalem pil, ego vs eski tip.

Elektronik Sigaralarda Nikotin Seviyeleri

Tabloda cihazlarla alınan nikotin değerleri ilgimi çekti. Örneğin 510 bağlantılı (model kısmında 510 yazıyor, 510 bağlantılı olduğunu düşündüm, joyetech 510 diye bir model hatırlamıyorum) joyetech cihazda kartuşta nikotin %4,2mg olarak ölçülürken 150 pufta alınan nikotin %1,7 mg. Nikotin çok az alınmış.

Tablo 2’de ise çalışmada kullandıklarını, çoğunluğunu internetten satın aldıkları likitlerin listesi, ölçülen mg değerleri vs var. Genel olarak hazır likitlerin üzerinde yazılan nikotin mg değerleri likit şişesinde bulunamamış (evyap likit yapmanız için başka bir neden daha)

İlginç Bulgular

Çalışmayı tasarlamadan önce 10 gönüllü elektronik sigara kullanıcısını 1 ay boyunca incelemeye almışlar.Elektronik sigaralarda nikotin seviyeleri çalışması bu izlenimlere göre tasarlanmış: Çekiş süresi 1,8 saniye, puflar arasında geçen süre 10-13 saniye ve 15 puftan sonra uzun ara.

Sigaradan Çok Daha Az Nikotin

Çalışmada 15 puf=1 dal sigara hesaplaması kullanmışlar. 15 puf sonunda alınan nikotin 0.025–0.77 mg olarak bulunmuş. Bu da bir dal sigaradan çok daha az deniyor. Bir dal sigarada 1,54 mg – 2,60 mg nikotin var demişler 

Alınan Nikotin Cihaz Kalitesine Göre Değişmiş

11 ve 16. elektronik sigara cihazları, 300 puf sonrasında nikotini sırasıyla %85 ve %71 verimlilikle verirken, bazı elektronik sigara cihazları (8, 9, 11, 14 ve 16. cihazlar) neredeyse hiç nikotin vermemiş, ölçüm cihazı “low error” hatası vermiş. Elektronik sigara cihazı 5 numara ise tamamen tutarsız ve verimsiz bir cihaz olarak düşünülmüş çünkü kartuştaki nikotinin 300 puf sonunda yalnıza %31’ini vermiş.

Özetle elimizdeki cihazın verimliliği, nikotin alımını çok ciddi etkiliyor.

Nikotin alımının cihaza göre ciddi değişkenlik gösterdiğini bulan başka bir çalışma daha var. Lütfen blogumdaki "Alınan Nikotin Cihaza Göre Değişiyor" isimli çalışma özetini okuyunuz. Bu çalışma, elektronik sigara cihazlarının nikotin verimliliğini ölçmüş.

Çalışmanın Sonucu

Yapılan testler sonucunda likit içindeki nikotinin ortalama %50-60’ının solunabildiği ve bu nedenle nikotin ayarlaması yapılırken bu hususun dikkate alınması gerektiğini söylüyorlar. Tabii bu veriler 1,8 saniye çekiş için geçerli. Kısa çekişlerde nikotin almıyor veya çok az alıyor olabiliriz. 

Nikotin alımı elektronik sigara cihazının markasına göre büyük değişkenlik göstermiş. Normal sigara ile kıyaslamayı şu şekilde yapmışlar: 15 puf=1 adet sigara. 15 puf içildiğinde 0,025-0,77 mg nikotin alımı ölçmüşler. Yani ellerindeki 18,24 mg nikotin yazan likitler dahil en yüksek 0,77 mg nikotin alımı ölçülmüş. Bir adet sigaradan ise 1,54 – 2,60 mg nikotin alındığını söyleyerek şu sonuca ulaşmışlar: Elektronik sigarada nikotinli likitteki nikotinin yalnızca %50-60’ı solunmaktadır.

Bir Dal Sigarada Kaç Mg Nikotin Var

Bir dal sigarada 1,54mg-2,60mg arasında nikotin var diyen çalışma: Djordjevic M,  Stellman SD,  Zang E. Doses of nicotine and lung carcinogens delivered to cigarette smokers, Journal of the National Cancer Institute , 2000, vol. 92 (pg. 106-111). Bu çalışma, sigara kullananlarda (ateşli sigara) nikotin dozları ve akciğer kanserojenleri isimli bir çalışma. Ateşli sigara üzerine yapılmış bu çalışmada, bir adet sigarada 1,54mg-2,60mg arasında nikotin alındığı bulunmuş.

Not: sigara içerken “dal” kelimesini kullanmaktan nefret ederdim, hala da bu kelimeyi sevmiyorum ama çevirilerde “stick” kelimesi geçiyor, bu nedenle dal diyorum.

Aslında 1 dal sigarada kaç mg nikotin olduğunu araştıran başka çalışmalar da var. Hatta uzunca bir süre başka bir çalışma sonuçlarına göre hareket etmiş ve 1 dal sigara=1 mg demiştim. Ancak son zamanlarda baktığım çalışmalarda ortalama 1,5 mg nikotin gibi hesaplandığını gördüm. Detaylarını "Kaç Mg Nikotin Kullanmalıyım?" başlıklı yazımda da anlattım.

Yorumum

Bu çalışma elektronik sigara likitlerinden aldığımız nikotinin ateşli sigaradan aldığımız nikotinden (aynı puf sayısında) daha az olduğunu söylüyor. 

Çalışma, elektronik sigaradan alınan nikotin miktarını gerçekten ölçmeye çalıştığı için değerli. En verimli cihazlarda bile nikotin alımı %80’lerde kalmış. Cihazın nikotini vermedeki etkisini hep göz ardı etmişiz. Biz likit şişesindeki ve aldığmız nbase şişesindeki mg değerine bakıyoruz ama kullandığımız cihaz belki de %20 verimlilikle çalışıyor.

Her halükarda elektronik cihazdan alınan nikotin miktarı ateşli sigaradan daha az. Ne kadar az olduğunu ise cihazın verimliliği belirliyor.

Pod Mod cihazlardaki nikotin verimliliğinin ne olduğunu henüz araştırmadım. 

Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski