Diasetil içeren aromalar, biz elektronik sigara kullanıcılarının uzak durması gereken kanser yapıcı bileşenleri temsil ediyor. Ve maalesef kullandığımız pek çok aromada diasetil bulunuyor.

Konu sağlık olunca diasetil içeren aromalar hangisi diye araştırmaya başlıyorsunuz. Normalde TFA aromalarını çok sevmem ancak artık TFA aromalarına güveniyorum, aşağıda nedenlerini açıkladım.

TFA, bazı aromalarının isimlerinin başına DX harflerini eklemiş. DX versiyonu çıkarılan aromaların, DX yazılmamış versiyonları diasetil ve asetoin içeriyor. Yani DX ile başlayan TFA aromaları diasetil ve asetoin içermiyor. DX ile başlamayıp, DX versiyonu olmayan aromalar da aynı şekilde diasetil ve asetoin içermiyor.

Diasetil İçeren Aromalar


——————-

DX TFA Bavarian Cream Diasetil İçermiyor

Krema aromalarında “TFA’nın Bavarian Cream” isimli aroması, diğer krema aromalarına göre yabancı forumlarda aşırı övüldüğünden onu almaya karar verdim ve internette bu aromayı satan onlarca firma gördüm. Diasetil içeren aromalar konusunda bilgim veya hatta konuya ilgim yoktu. Tam satın alacakken biraz daha araştırayım, acaba % kaç ile demleniyorlar, öğreneyim deyip şu videoyu buldum:

Bavarian Cream Vs DX Bavarian Cream – TFA taste Comparison & Review (DIY Eliquid Flavors)

TFA Bavarian Cream aromasını tam alıyordum, hani sizin de başınıza gelmiştir. Ödeme sayfası açık ama o sırada bir videoya takılırsınız. Anladım ki diasetil içeren aromalar Türk satıcılarının çok da umrunda değil. Türkiye’de halen DX olmayan TFA aromaları satılıyor. Maalesef Türkiye’de satılan TFA aromalarının büyük bir çoğunluğunu diasetil içeriyor, asetoin hakkında bilgim yok. Yani hepsi asetoin içeriyor mu bilmiyorum.

DX ile Başlayan TFA Aromalarının Farkı

Diasetil içeren aromalar kullanmak istemiyorsanız ve TFA almak üzereyseniz alacağınız aromanın adına dikkat edin. Eğer bu aromanın DX versiyonu varsa alacağınız aroma diasetil içeren aromalardan. Eğer DX versiyonu yoksa alın. TFA aromaları Amerikan merkezli bir marka. Flash point gibi değerlerine de bakıldığında düzgün bir firma olduğunu görebiliriz.

TFA aromaları normalde %1-3 arasında demleniyor ama geçmişte aldığım hiçbir TFA aromasını bu kadar düşük oranlarda demleyemedim ki, ben gerçekten az ve düz aromalar tercih eden birisiyim, Demlediğim TFA aromalarında %10-12 arasında randıman aldım ve bu nedenle de TFA aromalarını doğru dürüst kimseye önermedim.

Diasetil içeren aromalar kullanmayın, DX ile başlayanları alın
Diasetil içeren aromalar kullanmayın, DX ile başlayanları alın

Hatta satın aldığım yerlerde de %10-12 öneriliyordu. Yani büyük bir ihtimalle geçmişte kullandığım tüm TFA aromaları  %50aroma-%50PG şeklinde seyreltilmişti. Satanların günahı boynuna diyorum, çok da önemli değil. PG ekleyip seyreltme yapıldıysa sorun yok çünkü PG’de diasetil yok, asetoin de yok.

Sadece Diasetil Değil Asetoin de Önemli

Bugüne kadar hep diasetie odaklanmışız ve asetoinin önemini biraz küçük görmüşüz sanırım. Bende şöyle bir algı var. Diasetil yoksa zaten asetoin de yoktur. Ama durum böyle değilmiş.

TFA DX ile Başlayan Aromalarda Diasetil ve Asetoin Yok

DX ile başlamayan ve çok satılan aromalarında asetoin içeriği olduğunu firma kendisi açıklamış. Amerika’da neredeyse hiçbir Vape Shop’ta satılmayan ve bulunamayan bu aromaları, Türkiye’de pek çok sitede bulabiliyoruz. Ben Türküm bana birşey olmaz mantığı aynen devam ediyor.

Aromalarda Asetoin Olmasın Diye Bütrik Asit Kullanımı

İşte DX ile başlayan aromaların, normal isimli olandan farkı bu. DX ile başlayan TFA aromaları, hem diasetil hem de asetoin içermiyor. Flash noktaları 200’ün üstünde. Yukarıdaki videoya göre daha kolay demleniyorlar, coili daha az kirletiyorlar ama tatları arasında pek fark yokmuş. Asetoini yok etmek için bütrik asit kullanıyormuş. Capella da V2 versiyonlarında aynı nedenlerle bütrik asit kullanmış.

Bu konuda bildiklerimiz hızlıca yazdım. Bloga vakit ayırabilirsem yazacak çok yazı var.

Diasetil İçeren Aromalar Neden Zararlı?

Aromalar, elektronik sigara likitlerindeki en zararlı belki de açık ara tek zararlı bileşenler. Solumaya uygunluk için test edilmiyorlar, yalnızca sıvı haldeyken analizleri yapılıyor. Aromaların sağlığa olan zararlarını çeşitli bilimsel makaleler sayesinde öğrenebiliyoruz. Diasetil de bunlardan biri. Aromalarla ilgili çalışmalara “Elektronik Sigara Bilimsel Makaleler” başlığı altındaki yazıları inceleyerek ulaşabilirsiniz.

DX Versiyonu Olan TFA aromaları

DX Banana Cream
DX Bananas Foster Flavor
DX Bavarian Cream
DX Brown Sugar Flavor
DX Butterscotch Flavor
DX Caramel Original
DX Cinnamon Danish
DX Coconut Candy Flavor
DX Coconut Flavor
DX Frosted Donut Flavor
DX Graham Cracker Flavor
DX Hazelnut Flavor
DX Jamaican Rum Flavor
DX Marshmallow Flavor
DX Milk Chocolate Flavor
DX Milk Flavor
DX Peach (Juicy) Flavor
DX Peanut Butter Flavor
DX Pralines and Cream Flavor
DX Red Velvet Flavor
DX Sweet Cream Flavor
DX Vanilla Cupcake

Tüm ürün listesi, analiz belgeleriyle beraber perfumersapprentice.com sitesinde bulunuyor. Yukarıdaki aromaların DX ile başlamayan versiyonlarını kullanıyor olabilirsiniz, bundan sonra en azından DX olanını alırsınız.

Asetoin veya diasetil içeren aromalar sorunu genel olarak gözlemlerime göre kurabiye, süt ürünleri, krema ve vanilya aromalarında yaşanıyor. Peach Juicy (sulu şeftali) aromasında çıkmasına biraz şaşırdım, baya ünlü bir meyve aroması çünkü.

——————-

Hemen Okuma Önerisi

14 tane TFA aromasını bizzat demleyip içtim. Denediğim aromalarla ilgili notlarımı  “TFA Aromaları Yorumlarım - 14 tanesi” başlıklı yazımda anlattım.


Diasetil içeren aromalar yorum


Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski