Ultrasonik temizleyici ile hızlı likit yapmak mümkün. Bu yöntemi yabancı forumlardan öğrendim ve Türkiye'de sanırım ilk kez ben gündeme getirmiştim. Lütfen videonun amatör bir ev videosu olduğunu göz önünde bulundurun, elimden bu kadarı geldi.

Ultrasonik Temizleyici ile Hızlı Likit Yapma Videosu

Videonun büyük bir kısmı cep telefonundan çekildi. Videoda da belirttiğim gibi kullandığım ultrasonik temizleme cihazını 50 TL gibi komik bir rakama almıştım (Mayıs 2017).

Ultrasonik temizleyici ile hızlı likit yapmak

Ultrasonik Temizleyici ile Hızlı Likit Yapmak Mümkün

Videoda o dönem kullandığım ama son 3 yıldır satılmayan bir nbase markası var. Kullandığım dönem içinde gayet memnundum. VG ve PG olarak essential depot VG ve basf PG içeriyordu. Şu anda kullandığım nbase ve aroma markalarını linke tıklayarak okuyabilirsiniz.

Birinci aşama, aroma ve nbase karışımı

Elimdeki ufak cam şişelere 24 ml nbase ekledim. Numune olarak gönderilen 5 adet aroma kullandım ve bu aromalardan 1,6 ml kullandım (satıcı aromaların %8 ile demlendiğini belirtmişti, ben aromalarda ideal bulduğum %7 oranını kullanarak 24 x 0,07=1,6 ml kullandım). Bu kısma kadar basitçe nbase ve aroma karışımı yaptım. 

Video toplam 18 dakika, aroma ve nbase i karıştırdıysanız 11. dakikadan itibaren seyredebilirsiniz.  

Aroma oranı için satıcıdan muhakkak karışım oranı bilgisi alın. Örneğin 100 ml nbase veya salt base aldıysanız, aldığınız aromanın aldığınız nbase için yüzde kaç oranında sonuç verdiğini iyi bilmelisiniz.

Satıcının önerdiğinin çok altında bir oranda aroma kullanırsanız aromanın gerçek tadını alamazsınız ve aroma zayıfmış dersiniz. Önerilen oranın daha üstünü kullanırsanız, ki kesinlikle tavsiye etmem, ilk başta güzel gelen likit tadı, birkaç hafta sonra size çamur gibi gelebilir veya tadı bambaşka bir tada dönüşür. Onu da tavsiye etmem, damak tadınıza göre satıcının önerdiği oranın %+/-2 yani %2 fazlası veya azını kullanabilirsiniz.

İkinci aşama: Ultrasonik temizleme cihazı

Tercihen cam şişe içinde yaptığınız nbase/salt base + aroma karışımını, şişeniz suyun içinde kalacak şekilde ultrasonik temizleme cihazı içerisine yerleştirin. Gıda temasına uygun plastik şişe de kullanabilirsiniz. Ben hepsini yıllardır kullanıyorum, şu ana kadar herhangi bir fark görmedim.

İlk gün toplam 2 saat ve ikinci toplam 2 saat 30 w demleme yaptım. Benim kullandığım cihaz 30 dakikaya çıkabiliyor, bu nedenle bir günde 4 tane 30 dakikalık ultrasonik işlemi yaptım. Ertesi gün aynı şeyleri tekrarladım. Gece kapaklarını açıp bakmadım ve 3. günde tadıp denedim. Videoda hepsi detaylı anlatılıyor. 

Ultrasonik Temizleyici ile 2 Günde Likit Yapma
Ultrasonik Temizleyici ile 2 Günde Likit Yapma

Ultrasonik temizleyici ile likit yapma süresi, kullandığınız aromanın türüne göre değişir. Meyve aromalarında sadece 1 saat ve aynı gün ultrasonik temizleyici cihazı ile demleme yapıp, ikinci gün içebilirsiniz. Bir haftada tamamen demlenmiş olacaktır. 

Öte yandan, tütün ve pastane aromalarında ise size tavsiyem ilk gün 2 saat, ikinci gün 2 saat, ilk gece 2 saat havalandırma (veya hiç havalandırma yapmayın), üçüncü gün kullanın. Aynı meyve aromaları gibi tütün ve pastane aromaları da 1 haftada nihai tadını buluyor.

Ultrasonik temizleyici ile hızlı likit yorum 1

Optimaroma Aromaları – Denediklerimle İlgili Yorumlarım 

Merak edenler için videoda denediğim aromalar genel olarak kalitesizdi. Özellikle tatlı badem aroması, benim likitlerden soğumama ve birkaç gün sek nbase içmeme neden olacak kadar kötüydü. Krema ve vanilya da aynı şekilde. Bu üç aroma berbattı, bu aromalarla ilgili firma ile uzun yazışmalarım oldu ve ikisi de satıştan kaldırıldı. Muz aroması bulanıktı sonradan o da satıştan kaldırıldı.

Firmaya ait denediğim ve hala satışta olan birkaç aromanın yorumlarını aşağıda bıraktım ve hala kullandığım için güncelledim. Bu aromaları yıllardır severek kullanıyorum. Size bu aromaları nasıl demlediğimi ve süreleri de yazdım. Bununla beraber, salt base kullanmadığımı söylemek isterim. freebase tabir edilen serbest nikotin kullanıyorum. Diğer bileşenler zaten aynı.

1. Optimaroma Tatlı Kraker Aroması:

Gerçeğine çok yakın bir graham cracker aroması. Mtbaker aromaları bulamayan benim gibi graham cracker hayranları için güzel bir baz aroması. Bu aromayı aynı firmaya ait Sütlü Kurabiye aroması ile birlikte kullanıyorum. Tek başına kullanmaktan ziyade mix aroma olarak daha başarılı. 

  • Tatlı Kraker %5
  • Sütlü Kurabiye %3
  • İlk gün toplam 2 saat, yarım saatlik aralıklarla 60 saniye kadar çalkalıyorum. 
  • İkinci gün toplam 2 saat, ilk gün gibi yarım saat aralıklarla 60 saniye kadar çalkalıyorum.  
  • Pastane ve tütün aromalarını mutlaka 1 hafta dinlendiriyorum. Hiç likitim yoksa meyve likiti yapıp ertesi gün onu içerim.

Firmanın bir de Kurabiye Mix aroması var. O aromada, bu iki aromaya ek olarak çilek var. Oldukça güzel. Ya yukarıdaki formülle ya da direkt kurabiye mix aroması ile tüm pastane aroması ihtiyacım karşılanıyor.

2. Optimaroma Kavun Aroması:

Beni en çok şaşırtan aromalardan biri bu oldu. Meyve çok içemiyorum ancak bu gerçekten çok güçlü ve güzel bir kavun.
.
Firma ürün açıklamasında: Nargile dışı vape grubu için %8 ve maksimum 4 saat havalandırma öneriyoruz, demiş. Nargile dışı vape, elektronik sigara anlamına geliyor. Direkt vape yazmamışlar. 4 saat havalandırmayı, ultrasonik temizleme cihazı kullanıyorsanız ilk gece yapmanızı öneririm. Karıştır-beklet yöntemi ile demliyorsanız bence hiç havalandırmayın.
.
Virago kavun aromasını firmanın tavsiyesi üzerine %8 ile demledim, resmen kırkağaç kavunları gibi muhteşemdi. Gerçekten güçlü bir aroma. Daha düşük oranlarda da kavun tadı alınabilir.
  • İlk gün toplam 1 saat, yarım saatlik aralıklarla 60 saniye kadar çalkalıyorum. 
  • Havalandırma yapmadan çalkalayıp bir kenara kaldırıyorum, 1 hafta sonra içiyorum. Likitim yoksa ertesi gün içtiğim de oluyor.

3. Optimaroma Çilek Aroması:

Çilek aromasını %8 ile demledim, bence hoş, yumuşak çilek kokusunu net aldığınız bir aroma. Ultrasonik temizleyici cihazı ile demleme süreci diğer meyve aromalarında olduğu gibi yani yukarıda kavun aromasında anlattığım şekilde toplam 1 saat. 
.
Çilek aroması tek başına da güzel, tatlı kraker aromasıyla da güzel. Her türlü pastane aromasına yakıştığı gibi, vanilyalı puding pişirip ocağın altını kapattıktan sonra 1 çay kaşığı koyunca da buram buram çilek kokutuyor. Oğlum da seviyor yani.

ÖNEMLİ NOT: YAZ AYLARINDA SÜREYİ YARI YARIYA AZALTABİLİRSİNİZ!! LİKİTLER SICAKTA ÇOK HIZLI DEMLENİR. 

YAZIDA ÖNEMLİ GÜNCELLEMELER

Güncelleme: 20 Nisan 2018. Bugün tüm linkleri yeniliyorum çünkü Optima markası Optimaroma olmuş. Aromaların asıl satıcısı Virago Kimya.

Güncelleme: 29 Ağustos 2019: Bazı aromalar ekstra zararlı, bilimsel makalelere zaman ayırın, blogumda bolca var. artık hiç bir markanın örneğin kahve aromasını içmiyorum.

 Sıralama yapacak olursam, en iyi Optimaroma ve Virago aromaları:

  • 1. Tatlı Kraker  10/10
  • 2. Sütlü Kurabiye  9/10
  • 3. Virago Kurabiye Mix 10/10
  • 4. Sakızlı Kahve 10/10 – maalesef kaldırıldı 
  • 5. Kavun 10/10
  • 6. Taze Meyveler 10/10 – müthiş güzel, çilek baskın
  • 7. Çilek  8/10
  • 8. Vanilya 2/10 – kaldırıldı
  • 9. Muz (şüphelerim var)  3/10 – kaldırıldı
  • 10. Krema (kötü bir aroma) 1/10 – kaldırıldı
  • 11. Tatlı badem-berbat ötesi -500 – kaldırıldı


Güncelleme 29 Ağustos 2019: Bu yazı zamanında binlerce kişi tarafından okunmuştu. Bu yazının etkisi ile Optimaroma markasının tescilli sahibi olan firmadan tüm Virago aromalarının numuneleri geldi. Tekrar ultrasonik temizleyici ile likit yapma videosu tabii ki çekmedim. Diğer aromalarını da yorumlamamı istediler. Yaptım da, linki Virago Su Bazlı aromalar inceleme isimli yazım.

Sorun şu ki, firmanın yeni çıkardığı Virago aromalarından çok azını beğendim, hala Optimaroma aromalarının daha güçlü olduğunu düşünüyorum. Şu andaki fikrim, Optimaroma aromalarından tatlı kraker, sütlü kurabiye, çilek, kavun, fındıklı tütün, taze meyveler ve tütün aromalarının kaliteli ve içilebilir olduğu.

Evyap likitlerin yapımını özetlediğim son yazımda ultrasonik temizleyici ile likit yapımının çok da gerekli olmadığını söyledim. Bu cihaz sadece hız kazandırıyor, hepsi bu. Doğal yolla yani arada çalkalayıp bekleyerek likit yapmak en pratiği. Bahsettiğim yazıda 7 yıl sonunda geldiğim noktayı da net bir şekilde görebilirsiniz.

Okuma önerisi: Likit Ne Demek, E-Sigara Likit Fiyatları, Premium Likit

.

Ultrasonik temizleyici ile hızlı likit yorum 2


Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski