TFA aromaları hakkında yorum yazısı yazmaya geçenlerde karar verdim. Bir dönem TFA’nın o kadar çok aromasını tükettim ki, yazayım bir kenarda dursun diye notlar almıştım. Aşağıda aldığım notları listeliyorum. Çok fazla aroma denediğim için (yaklaşık 2 litre freebase nikotinli nbase kullandım, hepsini aynı anda demledim) bu markayı kullanacaklara yol gösteren bir yazı olmasını umut ediyorum.

Okuma önerisi: Evde Likit Yapımı (EVYAP LİKİT)- Özet: Evyap likit hazır likitlere oranlara pek çok üstünlüğe sahip, en önemlisi de maliyeti daha düşük. Yazıda, kabaca evde likit yapımını anlattım. Sitedeki evyap yazılarının bir çeşit özeti.

Diasetil İçeren Aromalar yazımda hangi TFA aromalarını almanız gerektiğini de açıkladım. 

TFA Aromaları Yorumlarım

 

TFA aromaları fiyatları

TFA aromaları 10 ml fiyatlarının 2022'de 7 TL ye kadar düşmüş olması nedeniyle bu kadar fazla TFA aroması deneme şansım oldu. 2016-2020 arasında 10 ml aroma için 14-23 lira arasında harcadığımız düşünülürse bu fiyatlar inanılmaz geliyor. Kasım 2023 itibariyle 15-20 liraya 10 ml TFA aroması alabilirsiniz. Hala kalitesine kıyasla ucuz.

Toplam 14 tane TFA aroması demledim. Toplam 2 litre freebase likit ürettim. Bazıları çok bazıları az, bu nedenle hangi miktarlarda ürettiğimi yazmıyorum, sadece toplam freebase nbase içinde yüzde kaç ile demlediğimi yazdım.

TFA - The flavor apprentice
TFA – The flavor apprentice

Diasetil İçeren TFA Aromaları

Aslında TFA aromaları hakkında bir yazı daha yazmıştım, alacaksanız Diasetil- TFA aroması alacaksanız DX ile başlayanları alın!, demiştim ve ayrıca o yazımda bu markanın neden elektronik sigara için güvenilir olduğunu anlatmaya çalışmıştım.

Evet, bazı başka aromalar daha güçlü ve daha güzel ancak içlerindeki kimyasallar hakkında TFA aromaları kadar bilgi sahibi değiliz. TFA aromaları bu açıdan çok şeffaf.

TFA Aromaların Demlenme Süreci

Tüm aromaları %5 ile demledim. Yani elimdeki nbase miktarını 0,05 ile çarpıp çıkan sonucu aroma şişesine ekledim. Demleme yapmak için ultrasonik temizleyici kullanmadım, hepsi doğal yolla bekleyerek demlendi. Hiçbirini havalandırmadım. Aklıma geldikçe çalkaladım. İlk tadımı 14 gün sonunda yaptım. Tadım yaparken damlatmalı atomizer (Troy 1x atomizer ve evic mini) veya revenger kullandım.

Denediğim TFA Aromaları (14 adet)

Graham cracker (clear): 4/10

Dark olanı asla ve asla kullanmayacağıma göre tabii ki clear olanını seçtim. %5 ile demlediğimde hafif graham cracker tadı geldi ama asla tatmin edici değildi. Sanırım %8-10 arasında bir oran kullanmalıydım. Güçlü bir aroma değil, buram buram kurabiye kokusu da gelmiyor. İçimi yumuşak. Yanına güçlü bir tütün veya daha güçlü bir pastane aroması istiyor. Vanilya olabilir, kahve olabilir, coconut olabilir, ry4 olabilir. Ama tek başına içilmez, ben içemedim. Tek güzel tarafı, neredeyse her aromayla uyumlu olması. Genel olarak çok sıkıcı. Puanım 4/10.

Coconut: 9/10

Gerçekten çok beğendim. Tek başına içimi tavsiye etmem ama hindistan cevizinin yakışacağını düşündüğünüz her aromayla beraber kullanılabilir. Şaşırtıcı derecede güçlü buldum yani %5 yeterli oldu. Alınmasını tavsiye edeceğim bir aroma. Tek başına içimini yeterli görmediğim için bir puan kırdım.

Double RY4: 7/10

Şişeyi açınca kokusu hiç hoş değil. Yoğun bir karamel kokusu aldım ben. Demlenince tadı güzel oldu. Oldukça tatlı karamelli bir tütün tadı geliyor. Tek başına bunu da beğenmedim. Baskın bir tadı var, yani %5 fazlasıyla yeterli oldu. Bir sonraki denememde %4 kullanabilirim. Farklı bir aroma, özgün bir tütün, başka tütün aromalarıyla çok yakışacağını düşünüyorum. Meyvelere gitmeyebilir. İyiye yakın bir tadı olduğu için 7 verdim. Tütün sevenlere tavsiye ederim.

Cheescake Graham Crust: 6/10

Pastane grubu aromalarını sevenler için önerebileceğim bir aroma. Tek başına içilebiliyor, çilek aroması ile çok uyumlu. Graham cracker ile de çok uyumlu ancak bu uyum, Graham cracker tadını TFA aromaları içinde arayan kişiler için geçerli yani başka markaların graham cracker aromalarının yanında silik kalabilir.  Puan kırma nedenim zayıf olması. Aroma güzel ama bana %5 yetmedi, %10 ile denemedim ama tahminen %7-8 arasında kullanmak lazım. Bir de belirgin bir cheescake tadı yok yani hani limonlu, frambuazlı vs peynirli kek tadı arıyorsanız öyle bir şey yok, Düm düz vanilyalı peynirli kek tadı. Bu nedenlerle puanım 6 oldu.

Lemon II: 2/10

Hiç beğenmedim. Ben fresh bir limon tadı bekliyordum ama o kadar şekerli ki, limonun buruk tadından eser yok. Limon kokusu da yok. Belki %5 yeterli gelmemiştir ama o kadar silik ve zayıf ki, hani %15-20 falan kullanasım geldi. Şahsım adına uzak duracağım bir aroma, hiç beğenmedim. Puanım 2.

Kiwi (double): 3/10

Bu da aynı yukarıda bahsettiğim limon aroması gibi zayıf ve hafif bir aroma. Uzaktan kiviye benzer bir meyvenin tadı geliyor ama o kadar. Daha tank bitmeden kivi kokusu gitmişti. %5 kesinlikle yeterli gelmedi ve aromayı hiç beğenmedim. Limondan biraz daha rahat bir çimi olduğundan 3 puan verdim.

Toasted Almond: 8/10

Yukarıda coconut aroması için yazdığım her şey bu aroma için de geçerli. Çok beğendim, cidden kaliteli bir aroma. Coconut kadar güçlü değil yalnız. %5 değil de %6 daha iyi sonuç verir diye düşünüyorum. Tatlı badem kokusu ve tadı net bir şekilde hissediliyor. Tütün aromalarıyla uyumu çok güzel. RY4 kadar baskın olmayan tütün aromalarına çok yakışacağını düşünüyorum, puanım 8 oldu.

Watermelon: 8/10

TFA aromaları arasında seçim yaparken pek tereddüte düşmeden aldığım bir aromaydı. Karpuzu kim sevmez ki? Benim gibi elektronik sigara likitlerinde meyvelerden hoşlanmayanların bile beğeneceği bir aroma olmuş. Puan kırma nedenim zayıf olması. Tank bitmeden karpuz kokusu gitti. Tankım 5 ml. Tamam tankım büyük ama o ilk likiti tanka koyarken aldığım güçlü karpuz kokusunu içerken alamadım. Bence %7 ile demlenmeli, en azından bir sonraki demlemede öyle yapacağım. Tek başına 30 ml yi içtim bitirdim, zayıf olmasa 10 puan alacak bir aroma. Tavsiye ederim yani.

Koolada: 10/10 – EFEKTÖR

Yanında aroma kelimesi yazdığı için meraktan aldım. Ancak sonradan öğrendim ki koolada bir aroma değil, bir efektörmüş, fiyatı biraz yüksekti, fiyatı yüksek olduğuna göre çok güzel bir aroma herhalde diye düşündüm. Tek başına bir şeye benzemiyor, hani mentol sevenlerin seveceği bir tat olabilir çünkü boğazda serin bir his bırakıyor.

TFA aromaları- koolada
TFA aromaları- koolada

Efektörlere genel olarak karşıyım, yanma noktaları hakkında çok araştırma yapmıştım ama net bilgiler bulamamıştım, aklımda kalan bilgi ise yüksek sıcaklıklarda pek çok efektörün kanserojen olabileceği. Bu durumu göz ardı ederek şunu söyleyebilirim, bu efektörü hangi aromaya eklerseniz ona buzlu, serin bir tat veriyor. Mentol sevenler muhakkak denemeli. Kendi kategorisinde mükemmel ve %5 fazlasıyla yeterli, daha az da kullanılabilir. Yalnız çok az ekleyin, bayağı güçlü. meyvelerle muhteşem bir uyumu var. Puanım 10.

Strawberry Ripe: 9/10

Beni şaşırtacak kadar güzel bir çilek aroması. Olgun çilek diye de çevrilebilir, tatlı bir çilek kokusu ve tadı. Yalnız %5 yerine %6 hatta %7 bile kullanılabilir. İnsanın içtikçe içesi geliyor. Graham cracker ile karıştırıp içtim, diğer aromayı bastırdı. Meyve düşmanı bir tüketici olarak ben çok beğendim. Zayıf olması dışında pek bir kusur bulamadığım için 9 puan verdim.

Mango: 1/10

Hiç ama hiç beğenmedim. Mangonun o keskin tadı ve kokusundan eser yok. Bu %5 yetmedi durumu değil. Daha önce başka markaların da mango aromasını denedim, mango diğer tüm aromaları bastıran bir tatta oluyordu, içince bu mango diyordum ama bu aromada asla böyle şeyler düşünmedim. Şekerli hafif güzel bir tadı var ama mango aroması arıyorsunuz TFA aromalarını es geçin diyor ve 1 puan veriyorum.

Coffee: 1/10

Kahve ile yakından uzaktan alakası yok, ben böyle hafif bir kahve aroması hiç görmedim. Belki de Türk kahvesi gibi yoğun aroma bekledim. Kahve içmeyi seven birisi olarak bu aromadan çok umutluydum ama tam bir hayal kırıklığı. Hani Türk kahvesini geçtim bari nascafe tadı kokusu olsaydı ama o da yok. Filtre kahveye daha yakın belki ama onun da en ucuzundan. Hiç beğenmediğim için ve yaşadığım büyük hayal kırıklığı nedeniyle bu aromaya da 1 puan verdim.

DX Banana Cream: 9/10

Nihayet iyi bir pastane aroması buldum. TFA aromaları arasında arama yaparken öylesine sepete attığım bir aromaydı, bu kadar güzel çıkmasını hiç beklemiyordum. Graham cracker veya cheescake aromalarından hem daha güzel hem daha güçlü. Ben çok beğendim, içimi kolay, tek başına yetiyor, güzel bir kokusu var. Paunım 9. Kırma nedenim ise %5’in yetmemedi, yani bir dahakine %8 oranını kullanacağım.

Turkish: 8/10

Double RY4 gibi baskın bir aromadan sonra tütün tadına daha yakın ve daha az şekerli tadı olan bir aroma bulduğuma sevindim. Tek başına fena değil ama ben 3 birim bundan 1 birim de ry4 den koydum ve içtim ve çok da güzel oldu. Yanına da coconut veya toasted almond aromalarından birini eklerseniz efsane bir tütün likiti çıkıyor. Bu aromayı %5 değil de %7 ile demleyeceğim sanki bir tık zayıf gibi yani daha yüksek oranı kaldırır gibi geldi. Genel olarak beğendim, abartılı baharatlar kokular yok, net bir aroma.

Son Sözlerim

TFA aromaları neredeyse 2016'dan beri kullandığım bana göre başarılı ve içeriği belli aromalar. Orijinalini bulursanız %2 ile randıman veriyor. Türkiye'dekiler PG ile çoğaltıldığından %8-10'dan aşağı randıman vermiyor. Salt likit yapıyorsanız ve elinizde dolum TFA aroması varsa tahminen %15'den az kullanmamalısınız.

Graham Cracker aromalarını özel olarak incelediğim yazım ve Aroma Uyumları ilginizi çekebilir.


TFA Aromaları Yorumlarım 1

TFA Aromaları Yorumlarım 2


 

Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski