Snus çiğnemelik tütün, İsveç'te daha çok erkekler tarafından yaygın kullanılan ve sigarayı bırakmak için düşünebileceğiniz bir alternatif.

Snus çiğnemelik tütün ile ilgili Peter N Lee tarafından yazılmış makaleleri takip edebilirsiniz. Bu alandaki en bilinen çalışmalar ona ait ve onun yaptığı çalışmalara eleştiri olarak yapılan çalışmalar da var.

Snus Çiğnemelik Tütün - Sigaraya Alternatif


Çalışmalara geçmeden önce aklımda kalan ve biz elektronik sigara kullanıcılarını en çok ilgilendiren bilgiyi paylaşayım. Snus çiğnemelik tütün çalışmasında erkeklerin snusu daha çok kullandığı ve İsveç'te erkeklerde görülen akciğer kanserlerinin kadınlardaki akciğer kanserlerine göre çok daha az olduğu ortaya konulmuş.

Snus Çiğnemelik Tütün Nedir?

Çiğnemelik tütün yani Snus dedikleri şeyin sözlük anlamı şu: Satışı Avrupa Birliğinde yasak olan ancak Norveç ve İsveç’te kullanılan, Amerika’da popülaritesi gittikçe artan ve sigara içimini azalttığı iddia edilen İsveç menşeli nemli tütün tozu.

Sigaradan Snus Çiğnemelik Tütüne Geçmenin Sağlık Sonuçları

Çalışmanın orijinal adı: The effect on health of switching from cigarettes to snus - a review (Sigaradan snus'a geçişin sağlık üzerindeki etkisi - bir inceleme)

Yazar: Peter N Lee

Makale ücretsizdir. Tamamını indirip okuyabilirsiniz.

Çalışma sonucu: Snus çiğnemelik tütün içenlerde uzun vadede kanser ve kalp krizi riski artmamaktadır. Snus ne yararlıdır ne zararlıdır.

Sigaradan Snus Çiğnemelik Tütüne Geçmenin Sağlık Sonuçları

Benzer Snus Çiğnemelik Tütün Çalışmaları

Lee ve Hamlin tarafından yapılan çok sayıda snus çiğnemelik tütün araştırmasının süper ölçekli meta-analizleri, tütün çiğneyenler ile hiç sigara içmeyenlerde aynı sağlık sonuçları beklenebileceğini göstermektedir. 

Snus çiğnemelik tütün çalışmalarının bir nevi özetini "Summary of the epidemiological evidence relating snus to health" başlıklı makaleden okuyabilirsiniz.

İsveç'teki kullanıcıların snus çiğnemelik tütünü nasıl çiğnedikleri, ağızlarında ne kadar tuttukları, aldıkları nikotini vs merak ettiyseniz, "Patterns and behaviors of snus consumption in Sweden" başlıklı makaleyi okuyabilirsiniz.

Bu çalışmalar net bir şekilde ortaya koymuştur ki, tütün çiğneyenler ile sigarayı tamamen bırakmış olanlar arasında sağlık sonuçları açısından fark istatistiksel olarak anlamlı değildir.

Yukarıdaki çalışma, snus çiğnemelik tütün ile ilgili yapılmış çalışmalardan sadece bir tanesidir ve diğer çalışma sonuçlarını onaylar niteliktedir.

Nikotin Replasman Terapisinde Snus Kullanılabilir mi?

Nikotin replasman terapisi (NRT), sigarayı bırakmak için kullanılan nikotin sakızları, nikotin bantları gibi araçların kullanılmasıyla sigarayı daha az zararlı bir alternatifle değiştirme tedavisidir.

Elektronik sigaranın sigaraya göre çok daha az zararlı olduğu bilim çevrelerince tam kabul görürse, elektronik sigara da NRT olarak kabul edilecektir. Benzer şekilde snus çiğnemelik tütünün NRT olarak kullanılıp kullanılmayacağı araştırılmış ve aynı elektonik sigara gibi bilim dünyasını ikiye bölmüştür.

Özet ve Snus Yorumum

Sayfalarca size okuduğum çalışmaları özetleyebilirim ancak buna gerçekten gerek yok. Kendi adıma snus çiğnemelik tütünün ne yararlı ne zararlı olduğuna kanaat getirdim. Snus çiğnemelik tütün sayesinde daha az elektronik sigara veya sigara içeceksem bana göre çok ciddi bir NRT aracı.

Farsalinos Snu için Ne Diyor?

Snus çiğnemelik tütün verileri (en az 25 yıllık), uzun süreli nikotin tüketiminde var olan tek veridir. Bu veriler nikotinin güvenli olduğunu güçlü bir şekilde gösterir. Nikotin kullanımında artmış herhangi bir kanser veya kalp hastalığı riski yoktur. İnme riski küçük bir artış var gibi görünmektedir ancak bu, istatistiksel olarak çok önemli değildir (İnme riskinin güvenilirliği belirlenemeyecek kadar düşüktür ve klinik açıdan anlamlı olmak için gerekenden çok daha düşüktür).

Bu ölçekteki veriler kaya gibi sağlamdır: eğilip bükülemez, saptırılamaz veya yanlış uygulanamaz. Çiğnemelik tütün (Snus) güvenlidir ve öyle olduğu gösterilmiştir.

Bu durumda tabii ki klinik araştırmalar gereksizdir. Gökyüzünün maviliğini kanıtlamak için klinik araştırmanın yapılması gerekli değildir – sadece pencereden dışarı bakmak yeterlidir. Etkiler İsveç nüfusu düzeyinde çok net olduğu için, araştırmalara gerçekten de ihtiyaç duyulmaz. İsveç’te, başka herhangi bir yere göre, sigara kaynaklı ölecek daha az insan vardır. İsveç’te ölüm oranları sürekli düşmektedir. Çiğnemelik tütün çok fazla hayat kurtarmaktadır. İsveç ulusal sağlık istatistikleri de bunun ispatıdır.

Gerçekten de, uzun yıllar çiğnemelik tütün tüketiminin ortalama yaşam beklentisinde yaklaşık 6 haftalık bir düşüş ile sonuçlandığını bildiğimiz için (çalışmalarda gösterilen aralık 2 haftadan 10 haftaya kadardır), diğer pek çok kentsel yaşam faktörü gibi kahve tüketiminin daha büyük riskleri olması mümkündür.


Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski