Nikotin konusu sadece elektronik sigara kullananlar değil, sigara içen herkesi ilgilendiriyor. Bu konuda uzun zamandır bolca kaynak okudum ama okudukça konu derinleşti hatta bu yazıyı yazmaktan vazgeçme noktasına geldim. Umarım sizler için faydalı bir yazı olur.

Sorularla Nikotin

Nikotinin Özellikleri

Nikotin ilk olarak Alman doktorlar Wilhelm Heinrich Posselt ve Karl Ludwig Reimann tarafından tütünden alınmıştır. 

Saf halinde güçlü bir alkaloid olan nikotin, karakteristik bir kokuya sahip berrak bir sıvıdır. Havaya maruz kaldıkça rengi kahverengiye döner. Suda çözünür ve organik çözücülerden ayrılır. Piridin ve pirolidin halkalarından oluşan bir amindir. Zararlı etkilere sahiptir (Kaynak: Harmful effects of nicotine, Indian J Med Paediatr Oncol. 2015).

Nikotinin Zararlı Etkileri Çalışması

Nikotin, Tütün bitkisinin ağırlığının yaklaşık %0,5 ila %8’inden oluşan bir alkoloiddir. Kaynak, Handbook of Analytical Therapeutic Drug Monitoring and Toxicology isimli kitaptır. Kaynakta ABD’de ortalama bir sigaranın %1,5 nikotin içerdiğini yazıyor. Bu sonuç, Elektronik Sigaralarda Nikotin Seviyeleri isimli çalışma ile tutarlı. Nikotin ölçümü için tükürük numunesi alınır.

Nikotin hem bir merkezi sinir sistemi uyarıcı hem de depresandır (yatıştırıcı madde). 

Alınan nikotinin cihaza göre değiştiğini ise Alınan nikotin cihaza göre değişiyor isimli yazımda anlatmıştım.

Ölümcül Nikotin Dozu

Araştırma fakiri Türkiye'de elektronik sigarada ölümcül nikotin dozu 50 mg. olarak biliniyor.

Saf nikotin ölümcüldür ancak şahsi deneyimlerim ve gözlemlerime göre ölümcül doz 100 mg’ın çok üzerinde. Defalarca 100 mg/ml nbase i elime dökmüşlüğüm var. Yani 20-30-50 mg ile ölmek diye bir durum olmadığını biliyorum. Nikotin deriden hızlı temas eder, yüksek mg ile uğraşanlar eldiven taksın. Bende mide yanması ve karın ağrısı oldu sadece.

1 ml saf nikotinde 1000 mg nikotin vardır, tabii ki saf nikotine dokunmak ölümcüldür. Zaten kimse dokunmuyor, bizler seyreltilmiş olarak alıyoruz. 

Güncelleme: Elektronik sigaradaki "Nikotin ölümcül mü?" başlıklı yazımda konuyu derinden inceledim. Ölümcül dozun 600 mg/ml olduğunu bulan bir bilimsel makale özetini ekledim.

Nikotin Hangi Sebzelerde Bulunuyor?

Domates, patlıcan, patates, karnabahar.
Yeşil biber ve siyah çayda nikotin bulamamışlar (bazı haberler/bloglar var demiş ama yok).

Bu konuda derli toplu bilgiyi  The Nicotine Content of Common Vegetables  isimli yazıdan buldum.

Aşağıdaki şekle göre nikotin en fazla patlıcanda var. Sonra püre haline haline getirilmiş domates. Yani salça ve ketçaplarda. İkinci sütunda 1 mg nikotin almak için kaç g sebze gerektiği yazıyor. Örneğin 1 mg nikotin için 10 gr patlıcan yemek gerek. Patates kabuğunda fazla nikotin yok ama patatesin gövde kısmında bolca nikotin var.

Nikotin hangi sebzelerde ne kadar var
Nikotin hangi sebzelerde ne kadar var 

Elektronik Sigara Kilo Aldırır mı?

Farelerde yapılan araştırmalar, nikotinin yiyecek aramaya yönelik motivasyonu artırabileceğini öne sürmekte. Bazı çalışmalarda sigaranın kilo verdirebildiği ama nikotinin kilo aldırdığı öne sürülmüş. 

Şahsen elektronik sigaranın kilo aldırdığını düşünüyorum. Sigaradaki nikotin kilo aldıramıyor çünkü sigarada nikotine eşlik eden 4000 e yakın toksik veya GRAS madde var. Ancak nikotin acıktıran bir madde ve elektronik sigara likitinde nikotine eşlik eden sadece 4 madde var ve bunlardan biri şeker (bitkisel gliserin). Tüm bu nedenler ve forumda yüzlerce kişiyle yaptığım görüşmeler neticesinde elektronik sigara kilo aldırır diyebiliyorum.

Şizofreni Hastaları Neden Nikotin Kullanıyor?

Şizofreni hastalarının sigara içme nedeni, kendilerini nikotin ile tedavi etmeleridir. Yakın tarihli bir çalışma, şizofreni hastalarının şizofreni olmayanlardan 3 kat fazla oranda sigara içtiğini gösterdi. Sigara içmelerinin nedenlerinden biri, nikotinin dikkati ve kısa süreli belleği güçlendirmesidir

Bu bulgu, nikotinin hayvanlardaki hafızayı geliştirebileceğini gösteren eski araştırmalara baktığımızda mantıklı gelmektedir. Ayrıca terapötik nikotin başlıklı yazıda nikotinin iyileştiriciliğine dair başka bir örnek bulabilirsiniz.

Light Sigaralarda Nikotin

Bir Kanada araştırmasında, “hafif” ya da “light” sigaraların normal sigaralarda bulunan nikotin ve toksinlerin çoğuna sahip olduğu ileri sürülmüştür. Altı çeşit light sigarada normal markalara kıyasla %5 daha fazla nikotin bulunmuştur. Bir Kanadalı yönetici, sigaralarda hafif ve light terimlerinin tamamen yasaklanması gerektiğini belirtti (23 Mayıs 2005).

Nikotin ve B3 Vitamini Arasındaki İlişki Nedir?

Brown üniversitesinin araştırmasına göre nikotinin besinlerden çıkarılmasının B3 vitamininde eksikliğe yol açar. Oysa sigaradaki nikotinle B3 vitamini arasında sadece isim benzerliği vardır. B3 vitaminine nikotinik asit, niasin ve nikotinamid isimleri de verilir.

Türkçe başka bir kaynakta (eczacı nın sesi) ise “B3 Vitamini – Niasin; Nikotinik Asit” başlığı altında B3 vitamini ile ilgili biraz farklı bilgiler verilmiş. Sadece konuyla ilgili kısmı alıyorum:
“Nikotinik asit (yani B3 vitamini), piridin türevidir. Kimyasal olarak nikotin ile yakınlığı olmakla birlikte fizyolojik etkilerinin nikotin ile benzerliği yoktur.

Sonuç: Nikotin ile nikotinik asit yani B3 vitamini arasında bir ilişki yoktur.

Bonus: B3 Vitamini Eksikliği

B3 vitamini eksikliği Pellegra isimli bir deri hastalığına yol açıyormuş. Mısır, kebap mısır şeklinde kızgın külde pişirilirse nikotinik asit serbestleşebilirmiş, bu nedenle közde mısır yiyerek pellegra oluşumunu engelleyebiliyoruz.

Sigara ve Nikotin Aynı Değil

Sigara içenlerin yaklaşık 2/3’ü nikotin bantları ve sakızı gibi sigarayı bırakma araçlarının, sağlık açısından sigaranın kendisi kadar tehlikeli olabileceğine inanmaktadır. Halkın, sigara kaynaklı akciğer kanseri ve kalp hastalığının nedenleri hakkında yetersiz eğitimi olması, bu yanlış algılamadan sorumlu olabilir. Açıkçası nikotin, karbon monoksit, tar ve dumandaki diğer bileşenler, tek başına nikotinden (bant, sakız) çok daha fazla zararlı olacaktır (28 Mart 2005).

Snus Çalışması: En Uzun Dönemli Nikotin Çalışması

Lütfen "Snus Çiğnemelik Tütün" başlıklı çalışmayı okuyunuz. Nikotine bakış açınız değişebilir.

Literatürde Nikotinin Zararları

Bu konuda çok fazla çalışma var. Yukarıda linkini ve ekran görüntüsünü verdiğim Nikotinin Zararlı Etkileri (Harmful effects of nicotine) başlıklı makalenin sadece sonuç bölümünü çevireceğim. Nikotinin zararlarını yazmak hedeflendiğinden bu konuda yapılmış diğer araştırmaları derlemiş. Konu hakkında yüzlerce makaleyi derlediği için merak edenler tamamını okuyabilir.

“…Nikotin, tütün kullanıcıları arasındaki bağımlılığın temel nedenidir. İnsan ve hayvan çalışmalarında gösterildiği gibi birçok organı olumsuz şekilde etkiler. Biyolojik etkileri yaygındır ve kardiyovasküler, solunum, böbrek ve üreme sistemleri dahil olmak üzere vücudun tüm sistemlerine yayılır. Birkaç çalışmada nikotinin kanserojen olduğu tespit edilmiştir. Kemoterapötik ajanlara direnç gösterilmesine neden olur. Nikotin replasman tedavisi (NRT), geri çekilme semptomlarının tedavisinde etkin bir yardımcı olup, sigara bırakma programlarının başarısını artırmaktadır.”

YORUMUM:

İsveç’teki 25 yıllık çalışma aslında nikotinle ilgili pek çok soruyu cevaplıyor. İsveç'te doğaçlama tütün çiğniyorlar ama tam olarak ne kadar nikotin alıyorlar? Bu bize elektronik sigara tüketimimizde günlük optimum değeri verebilir. 

İnancıma göre bir gün tarih, öldüren şeyin nikotin değil, sigaranın içinde nikotinle beraber bulunan 4000 zehir olduğunu yazacaktır.

İsveç çalışmasında ima edilen şey, nikotinin kahve gibi olduğu. Yani bazı kişiler günde 1 bardak kahveden rahatsız olur, bazı kişiler (benim gibi) günde 8 bardak kahve içer hem de bunu 20 yıldan uzun süredir yapar. Vücut tolere ediyorsa kimse kahve için araştırma yapmaz. Belki kahve nikotinden daha zararlıdır diyor


Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski