Elektronik sigaradaki nikotin normal ateşli sigaradaki nikotin ile aynıdır. Freebase nikotin ile salt nikotin de aynı sayılabilir. Nihayetinde hepsi nikotindir. Peki bu nikotin ölümcül mü?

Elektronik Sigaradaki Nikotin ne kadar ölümcül
Elektronik Sigaradaki Nikotin ne kadar ölümcül

Şahsen 7 seneyi aşkın süredir elektronik sigara tüketiyorum. Benim gibi uzun yıllar esigara tüketmiş olanlar elektronik sigaradaki nikotin ve freebase nikotin hakkında yazacaklarımı büyük oranda biliyor olmalı. Elektronik sigaradaki nikotin nasıl hesaplanır, sigaradan ne kadar nikotin alırız, gibi konularda daha önce bolca yazı yazdım (likitlerden alınan nikotini hesaplama, kaç mg nikotin kullanmalıyım?).

Ne Kadar Nikotin İnsanı Öldürür?

Freebase nikotin, geleneksel elektronik sigara kullanıcılarının iyi bildiği ve ilk nesil cihazlarda kullanılan likitlerin nikotini. Sigaralarda da freebase nikotin kullanılıyor. Salt nikotin ise pod mod cihazlarla gündeme gelmiş ve kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşan bir nikotin türü.

Vereceğim bilimsel makale, nikotinin ölümcül dozu ile ilgili ve hepimizi ilgilendiriyor. Elektronik sigaradaki nikotin olarak yorumlayınız lütfen.

Saf nikotin ölümcüldür. 1 ml saf nikotinde 1000 mg nikotin vardır! Elektronik sigarada saf nikotin kullanılmaz. Elektronik sigaradaki nikotin genellikle 3mg/ml ile 36mg/ml arasındadır. Yani, 1 ml likitte sadece 3 mg veya 36mg alırsınız. Tehlikeli hatta ölümcül olan dozlara şimdi geliyorum.

Elektronik Sigaradaki Nikotin Öldürür mü?

Elektronik sigaradaki nikotin genel olarak zararsızdır. Ancak o da bağımlılık yapar. 24 saatte kararlıkla üzerine giderseniz yenebileceğiniz bir bağımlılık. Peki buna değer mi? Gerçekten de elektronik sigaradaki nikotin, nikotini tamamen sıfırlayacağınız kadar zararlı mı? HAYIR!

Bu çalışma aslında elektronik sigaradaki nikotin değil genel olarak nikotinle ilgili. Çalışma, araştırmacının birkaç başka akademisyenle bir araya gelip nikotinin ne kadar ölümcül olacağını bulmaya niyetlendikleri ama işin sonunda ölümcül nikotin dozunu 0,5 g yani kabaca 500 mg/ml olarak buldukları bir çalışma! Çalışmanın başlığı: How much nicotine kills a human? Tracing back the generally accepted lethal dose to dubious self-experiments in the nineteenth century

Elektronik Sigaradaki Nikotin ile İsteseniz de Ölemezsiniz!

Çalışmayı uzun uzun anlatmak yerine size özet geçeceğim. Ölümcül doza elektronik sigaradaki nikotin hatta sigaradaki nikotinle ulaşmanız imkansız. Şöyle örnek vereyim: 500 mg/ml nikotin tüketebilmeniz için mesela 9mg/ml likitten 55ml tüketmeniz lazım. Hatta en kaliteli cihaz bile nikotini %80 veriyor, en az 66 ml 9 mg/ml likit tüketmeniz lazım. Ha bir de bunları birkaç saat içinde bitirmeniz lazım. 24 saate yaymayacaksınız çünkü nikotin ölümü akut yani öyle yavaş yavaş öleyim yok.

Aynı kaba hesabı freebase nikotin kullanılan sigarayla yaparsak, 1 dal sigarada ortalama 1 mg nikotin var. Şayet birkaç saat içinde 500 adet sigara yani 25 paket sigara içebilirseniz nikotinden ölürsünüz!

Çalışmanın Ayrıntıları da İlginç

Nikotinin ölümcül dozuna dair bu çalışmayı soluksuz okudum. Her satırı ilginç. Aslında 2014 yılında yayınlanmış yani benim bu çalışmayı çook önceden okumuş olmam lazımdı. Beni takip edenlerden özür diliyorum.

Bugüne kadar literatürde şaibeli bir çalışma nedeniyle nikotinin ölümcül dozu 60 mg olarak biliniyordu. Linkini verdiğim çalışma, sürekli alıntı yapılan ve hala desteklenen bu eski çalışmanın yanlış sonuçlara ulaştığını ve anlatılanların da abartılı olduğunu söylüyor. Ölümcül dozu yanlış bulan eczacı ve toksikoloji uzmanı Rudolf Kobert (1854–1918) sonrasında kimse aksini iddia etmemiş veya edememiş.

Sigaradaki Nikotin Kanser Yapmaz! Binlerce Yan Kimyasal Kanser Yapar

Her zamanki gibi sigara = nikotin ve nikotin bağımlılık yapar ve ölümcül.. Ee, elektronik sigarada da nikotin var öyleyse elektronik sigara da zararlı. İşte bu cahillik bitmiyor, bitmiyor. Sigaradaki en zararlı madde nikotin değildir ve hiçbir zaman olmamıştır. Kimse sigaradaki siyanürü, böcek ilaçlarını, yağda çözünen aromaları, bin tane ismi duyulmamış zehri anlatmaz. Kanser yapan tar veya karbon monoksit olabilir ama hep nikotine indirgenir sigara.

Freebase nikotin veya salt nikotin kanser yapmaz
Freebase nikotin veya salt nikotin kanser yapmaz

Başka bir şekilde de anlatayım. Bugüne kadar elektronik sigaradaki nikotin hep sigaradaki nikotinden farklıymış gibi gösterilmedi mi? Size çevrenizde “bu daha zararlıymış” diyen olmadı mı? Bunun nedeni şu. Yıllardır medya insanları “sigara zararlıdır” yerine “sigaradaki nikotin zararlıdır” diye işliyor. Nikotin bağımlılık yaptığı için o zehirden daha çok içiliyor. Çok içince hasta oluyorsunuz. Sanki sorumlu sigara değil de nikotinmiş gibi muamele görüyorsunuz. Yalancılık ve dolandırıcılıktan başka birşey değil.

Sonuç

Elektronik sigaradaki nikotin, freebase nikotin ve salt nikotin, kolay aşılabilen türde bir bağımlılık yapar ve kontrollü kullanımda zararlı değildir. Elektronik sigaradaki nikotinin en kritik ve en önemli zararlı, gençlerin özenmesi ve hayatında sigara dahi içmemiş kişilerin esigara içmeye başlamasıdır.

Belki de 10 sene sonra bilim insanları, günde 3mg/ml nikotin alımının yararlarını anlatmaya başlayacak. Sadece sabırla bekleyin. Sorularınızı lütfen mail değil yorumlarla sorun ve yazıyı beğendiyseniz lütfen paylaşın.

Elektronik sigaradaki nikotinin DNA’ya zarar verdiğine ilişkin hücre çalışmalarından da bahsederdim ama başka bir yazının konusu olsun. Sadece sağlam bir araştırmacının, bu çalışmaların neden geçersiz olduğunu anlattığını ve bunu bilimsel bir dergide yayınladığını söyleyeyim.

Pod mod ile ilgili olarak Juul Boş Pod ve Juul Pod Mod yazısını okuyabilirsiniz. Ayrıca Terapötik nikotin yazım tam olarak bu yazıyla alakalı.


 

Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski