Yeniden inşa edilebilir atomizerler, RBA ve RDA elektronik sigara cihazı alacağınızda duyduğunuz en sık terimler. Bunun yanı sıra, atomizer satın alırken rba, rda, rta, rdta gibi terimler de duymuş olabilirsiniz. Yazıda bu terimlerin tanımları bulunuyor. Tanımlar, yazı bitimindeki linkten Türkçeye çevrilmiştir.

RBA Nedir?

RBA, “Yeniden inşa edilebilir atomizer” anlamına gelen Re-Buildable Atomizer teriminin kısaltmasıdır. Bu bir çeşit “do it yourself (DIY)” tarzı buhar yöntemidir. Bu terim 2021 yılında, birkaç yıl öncesine göre daha az kullanılmaktadır, ancak hală kategorizasyona yardımcı olmaktadır.

RBA; kullanıcının kurduğu bobin (coil) ve fitili (wick) olan güverteye (deck) sahip olan, gelişmiş buharlama (vape) anlamına gelmektedir.

RBA bugünlerde daha geniş bir kategori için kullanılan daha genel bir terim olmuştur. Ve neredeyse özel olarak “buhar tanklarındaki (vape tank) yerinden çıkarılabilir güverteler (removable deck)” için ve “yeniden inşa edilebilir atomizerler (rebuildable atomizers)” için kullanılmaktadır.

Bu kılavuz, yeniden inşa edilebilir atomizerleri ve RBA kafalarını tartışmaktadır. Burada amaç farklı RBA’lerin benzerliklerini ve farklarını sunmak ve sizin ihtiyaçlarınıza en uygun atomizeri seçmenize yardımcı olmaktır.

Yeniden inşa edilebilir atomizerlerden Smok Tfv8 baby
Yeniden inşa edilebilir atomizerlerden Smok Tfv8 baby

Blogta yer alan Smok TFV8 Baby Atomizer İncelemesi ve Sarımı başlıklı yazıdaki atomizer de RBA dır. Aslında yazarın da belirttiği gibi “değiştirilebilir coil” kullanan tüm atomizerlere RBA diyoruz. Yani, artık bu terim genel bir kategori olmuş durumda.

RDA Nedir?

RDA; “Yeniden inşa edilebilir damlatmalı atomizer (Re-buildable Dripping Atomizer) teriminin kısaltmasıdır. RDA, kullanıcının bobin ve fitile, tanktan besleme yerine, manuel olarak likit eklediği, bir çeşit RBA’dır.

RDA’de güvertenin tabanında likitin bulunduğu bir likit çukuru vardır ve fitil uçları bu çukurun içine yerleştirilir. Genellikle bu likit çukuru normal bir tank kadar kapasiteye sahip değildir ve kullanıcı sürekli olarak fitilin kurumasını engellemek için bu çukura likit eklemek zorundadır.

RDA - TROY 1x damlatmalı atomizer
RDA - TROY 1x damlatmalı atomizer

RDA- damlatmalı atomizer troy sarim 24awg
RDA- damlatmalı atomizer troy sarim 24awg

Görseller “Damlatmalı atomizerlerde tel seçimi” başlıklı yazıdan alınmıştır.

Kullanıcının sürekli olarak bu çukura likit eklemek zorunda olması, “sıkmalı modlar (squank mods)” için tasarlanıp kullanılması dışında hiç de pratik değildir.

Squank uyumlu RDA’larda ise (genellikle RSA denir), içi boş bir 510 iğnesi vardır ve modun içine yerleştirilmiş sıkılabilir bir şişeden, küçük bir pencereden likit beslemesi yapılır. Squank (sıkma) yöntemi hală manuel bir sistemdir ve damlatma sistemine çok benzer ama bu sayede, yanınızda likit taşıyarak besleme yapmanızdan biraz daha pratiktir.

Farklı RBA Tank Çeşidi Açıklamaları

RTA

RTA, “yeniden inşa edilebilir tank atomizer (Rebuildable Tank Atomizer) kelimelerinin kısaltmasıdır. Tabii ki tüm “yeniden inşa edilebilir tanklar” RTA’dir ancak bu kısaltma, diğer farklılaşmalar geldikçe çok daha özel bir sistemi anlatır.

RTA - yeniden inşa edilebilir tank atomizer
rta – yeniden inşa edilebilir tank atomizer

Daha birçok RTA sistemler tasarlanmıştır. Ama RTA sistemin en belirgin evrensel özellikleri şunlardır:

1) Bir veya iki bobin kapasitesi bulunan (bazen ikiden fazla) bir RBA güvertesi olması.
2) Güvertenin tankın tabanında veya ortasında bulunması.
3) Güverteyi çevreleyen ve damla ucuna (drip tip – ağızlık kısmı) kadar uzanan bir “baca ve çan” (chimney and bell) sisteminin bulunması.

RTA sistemini diğer RBA sistemlerinden ayıran en belirgin özelliği, içinde bir “baca ve çan” sisteminin bulunmasıdır.

Bu sistem ilk olarak 2011 yılında Golden Greek tarafından iAtty modeli ile tanıtıldı ve şimdi tüm tanklarda benzer tasarım kullanılıyor.

Çan, güvertenin çevresinde bir yatak oluşturur ve bu yatak tanktaki likit temasını fitil vasıtasıyla kapatarak tank içinde bir “vakum baskısı (vacuum pressure)” oluşturur. Bu vakum baskısı fitilin likit ile beslenmesini sağlar ve nefes çekimi sonrası oluşan baloncuklarla aşikardır. Fitil zaten kılcal olarak likiti emmektedir, ancak bu vakum baskısıyla fitilleme, özellikle yüksek güçlerde, çok daha etkin hale gelir. Buhar çan yatağından baca vasıtasıyla konsantre olarak hareket eder ve bazılarına göre çok daha iyi aroma tadı sağlar.

RBA Kafaları

RBA kafaları, OHM altı (sub-ohm) tanklar ve podlarda (kartuş) çalışan kapalı güvertelerdir. RBA güvertesi, fabrikasyon bobin kafalarını ikame ederler ve kullanıcının kendi inşasını kontrol etmesini sağlar. RBA özellikleri:

1) Normal bobin kafası gibi yerinden çıkarılabilir ve değiştirilebilirler.
2) Özel kullanım içindir. (Çoğu tankta RBA kafası yoktur)
3) En çok 2 bobinle kullanılır. (ender olarak daha fazla)

RBA kafası ile beraber gelen buhar tankları kullanıcıya başlangıç seviyesi buhar sistemi sunar ve kullanıcının tecrübesi arttıkça bunu geliştirebilir.

RBA kafaları 2 yıl kadar önce ortadan kaybolmuşlardı ancak yakın zamanda daha çok pod (kartuş) RBA’ler piyasaya çıkınca tekrar dirildiler.

RDTA

RDTA, “Yeniden inşa edilebilir Damlatmalı Tank Atomizeri (Rebuildable Dripping Tank Atomizer)” anlamına gelir. Kısaltmadan da anlaşılacağı gibi RDTA, RTA ve RDA atomizerlerin özelliklerinin karışımıdır.

rdta-Yeniden inşa edilebilir Damlatmalı Tank Atomizeri
rdta-Yeniden inşa edilebilir Damlatmalı Tank Atomizeri

RDTA, RDA’ler gibi tasarlanmıştır ve benzer performans gösterir, ancak güvertenin altındaki tank sayesinde likit güverteyi sürekli manuel damlatmaya ihtiyaç duymadan besler. RDTA tankların ana özellikleri:

1) Güvertede 1 veya 2 bobin bulunur. (bazen daha fazla)
2) Güverte genellikle tankın tepesindedir.
3) RTA’lerde olduğu gibi çan ve baca sistemi yoktur.

Orijinal RDTA, Subohm Innovasyonları’ndan (Subohm Innovations) “Big Dripper (büyük damlalık)” idi. Bu sistem bobin ve fitili manuel olarak pompalayarak besliyordu. Bu ilk resmi RDTA olmasına rağmen, sonradan gelenler onun tasarımını devam ettirmedi.

Şimdilerde bir RDTA sistemi; derin bir likit yatağı olarak işlev gören bir likit tankı olan RDA sistemi anlamına gelmektedir.

Genesis

Genesis atomizer, yapılmış ilk yeniden inşa edilebilir tanklardan biridir – ve üzerinde çalışılması en zor olanlardır. Günümüzde çok ender görülürler ve bir dükkanda karşınıza çıkmaları hemen hemen imkansızdır. Genesis atomizer özellikleri:

1) Bir veya iki bobinli RBA güverte (ender olarak daha fazla)
2) Tankın tepesinde oturan güverte
3) Pamuk yerine gözenekli fitil (mesh wick)

Orijinal Genesis atomizerler şimdilerde piyasadan silinmiş olmasına rağmen bazı tanklar GTA adını almıştır, ki bu “Genesis Tank Atomizer” kısaltmasıdır. GTA atanması daha az tanımlanmıştır ve GTA gerçekte bir tank tipi değildir. GTA olan çoğu tank (Genesis style) sadece RTA’lardır.

RTA  – RDTA – RDA – RBA Karşılaştırmaları

Bu cihaz türlerin arasındaki farkları anlayabilmemiz için hatırlamamız gereken bunların hepsinin yeniden inşa edilebilir oldukları ve kullanıcıların bobin sarımı ve inşasını bilmesinin yanında direnç (ohm) kanunlarını ve pil güvenliği konusunu kavramış olmayı gerektirdikleridir.

RBA – RDA Karşılaştırması: RDA tankı olmayan RBA’dir.

RDA RTA Karşılaştırması: RDA, kullanıcının manuel olarak bobin ve fitili likit ile beslemesini gerektirirken RTA bunları tanktan besler. Çoğu RTA tankta en azından iki ml likit bulundururken, RDA’lar ise bunun çok küçük bir oranı kadar bulundurur.

RDTARDA Karşılaştırması: RDTA, tankı olan RDA’dir. RDTA’da (RDA’da olduğu gibi) bobin ve fitile manuel olarak likit damlatma zorunluluğu yoktur. Bunun yerine ekstra likiti bulundurduğu likit tank bölümü vardır.

RTARDTA Karşılaştırması: İkisi de yeniden inşa edilebilir tanklardır. Tipik olarak RTA’da atomizerin tabanında oturan bir güvertesi vardır ve çan ve baca sistemi vardır. Diğer taraftan, RDTA’de ise üst başlığın (drip tip) altında ve fitilin asılı olduğu “açık bir güverte” bulunur.

Bu içerik “vaping360.com” sitesinde yer alan “RBA Vape Guide: RDA, RTA, RDTA, and More” başlıklı yazıdan  tercüme edilmiştir.

Yazar Hakkında

Bu yazıyı ben yazmadım. Aşağıda diğer siteden aldığım ekran görüntüsünü de ekliyorum. Elektronik sigara kullanıcılarına yardımı dokunacak böylesine detaylı ve açıklayıcı bir yazı hazırladığı için kendisine tekrar teşekkür ederim.

Yazar Hakkında


Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski