Damlatmalı atomizerlerde tel seçimi, elektronik sigara coillerini kendisi onaranlar veya yenileyenler için kritik önemde bir konudur. Özellikle damlatmalı atomizerler için telin kalitesi çok önemlidir.

Elimde forumdan aldığım Troy 1x isimli Türk yapımı bir atomizer var.

Tel Seçimim Genelde UD marka Kanthal 28 awg (0,32 mm)

Tel seçimi atomizer seçiminden sonra başlıyor. Yani iş atomizer seçmekle bitmiyor. Bugüne kadar UD marka Kanthal telin 28 awg 0.32 mm kullanmış olan ben, yeni bir bilgi yığınıyla baş başa kaldım. Bu yazıda damlatmalı atomizerler ve özellikle Troy 1x için tercih edilen teller ve tel seçimi hakkında öğrendiklerimi özetleyeceğim.

Öncelikle şunu belirteyim. Pek çok kişi benimle aynı teli kullanıyor. Bu tel, nispeten ince teller kategorisinde olduğu için sarımı kolay ve telin kendisi yumuşak.

AWG değeri arttıkça tel inceliyor. Bunu şöyle algılayınca anlayabiliyorum: Geniş yolda direnç az olur, dar yolda direnç çok olur. 26 AWG altındaki teller ciddi şekilde kalınlaşıyor. Mesela 22 awg tel 0,64 mm. 5-6 turla 0,3 ohm elde edebilirsiniz ama ciğer çekimi olur.

AWG Ne demek ve MM karşılığı Nedir?

AWG=American Wire Gage kısaltmasıdır. Amerikan Tel Ölçümü anlamına gelir. Yukarıda bahsettiğim gibi özellikle damlatmalı atomizerlerde 28 Awg tel kullanıyoruz. 28 awg 0.32 mm tel olarak satılıyor. Dönem dönem 0,40 mm tel de kullandık (26 awg). Sarım sayısını 1 ohm-1,7 ohm arasında kendimiz sarım sırasında belirliyoruz.

AWG ve mm karşılıklıkları

Sarım Sayısına Göre Ohm Değerleri

Bu tabloyu ESF Forumdan aldım. Tabloya emek veren kişiyi es geçmemek adına tabloyu aynen aşağıya ekliyorum. Gerçekten işinize yarayacağını düşünüyorum. Foruma link veremiyorum çünkü sürekli adres değiştiriyorlar.

Tel sarım rehberi-22AWG-30AWG arası

Ek olarak, damlatmalı atomizerler veya sarılabilir her türlü atomizer için uygun sarım sayısını (coil wrapping) bulmak için ünlü Steam-Engine sitesinden yararlanabilirsiniz. Site bana fazla teknik geldiği için kullanmıyorum ama ilgilenenler olabilir.

Direkt Isınan Teller, Hızlı Isınan Teller

Telleri anlamak için aşağıdaki tabloya bakmak lazım. Damlatmalı atomizerler için benim gibi başlangıç seviyesindekilere önerilen tel 0.40 mm, 7-8 tur atılacak (yani daha kalın tel kullanmam gerekiyor artık). Kullanım amacı sigara içimi olduğunda 7. Turda çıkacak ohm değerinin 1.17 ohm civarında olması lazım.

0.50 mm (yaklaşık 24 awg) teller ön ısıtma istiyor. Bu nedenle direkt ısınan 0.40 mm tellere geçmeye karar verdim. İstediğim tel, aşağıdaki tabloda 26 awg’ye  (0.40 mm) karşılık geliyor.
.

Tel seçimi için kullanabileceğiniz direnç tablosu
Tel seçimi için kullanabileceğiniz direnç tablosu

Ciğerci tabir edilen kullanıcılar, daha geniş uçlu vidalar kullanıyor veya hava deliği üstündeki vidayı çıkarıyorlar. Bunları yapmayı düşünmüyorum. Damlatmalı atomizerler arasında öne çıkan Troy 1x atomizerimi sigara içimi olarak tasarlayacağım.

Damlatmalı Atomizer için Hangi Marka Tel Alacağım?

Aromaya etki eden en önemli unsurlardan biri tel olduğu için hangi tel sağlıklıdır diye çok kafa yordum. Damlatmalı atomizerim için 26 awg 0.40 mm tel almaya karar verdim.

Tel seçiminde dikkat edilecek iki unsur:

  1. Kütle kaybına uğramaması
  2. Partikül Salınımı yapmaması veya salınımın az olması

Kanthal A1’in içeriğinde %5,8 Al yanı sıra C, Si, Mn, Cr, Al ve Fe bulunuyor. Diğer tellerle kıyaslandığında Kanthal A1 telin kütle kaybına çok az uğradığı ve telin partikül salınımı da çok az olduğu için bu kararı verdim. Aksini iddia edenlerin yorum kısmında belirtmesini rica ederim, benim araştırmam bu yönde çünkü.

NiCr tellerin 3-4 günlük kullanımdan sonra kopacak kadar incelenen, kütle kaybı hat safhada ve partikül salınımı çok fazla olduğu söyleniyor.

Titanyum tellerde ise kirlenme olmadığı veya çok az kirlendiği için, diğer tellerde biriken artıklar birikmiyor, telin yapısı nedeniyle tele yapışamıyor. Bu artıkların direk akciğerlere solunması nedeniyle titanyum teller tercih edilmemeli.

Kanthal hem tel adı hem de Kanthal diye marka var. Bunu da damlatmalı atomizerler için tel seçmeye çalışanların bilgisine sunmak istedim.

Kanthal için ilgilendiğim üç marka var:

  1. Çin UD
  2. Alman Zivpf
  3. Amerikan Temco

UD Teller en ucuzu, Temco teller en pahalısı (kargo bedeli nedeniyle), tercihimi Alman Zivpf (www.zivipf.de) tellerden yana kullanacağım. Pek çok kişi UD tellerin SS (paslanmaz çelik) dışındaki modellerinin çok kötü olduğunu söylediği için de UD markasından da artık vazgeçiyorum.

07 Kasım 2022 Tel Seçimi Güncelleme

Uzun zamandır hazır coil alıyorum ama eşim hala sarımlara devam ediyor, hatta benim hazır coilleri söküp onları da sarıyor. UD marka paslanmaz çelik kantal tellere geri döndük. Damlatmalı atomizerlerden başka almadık. Halen Troy 1x i aktif olarak dönüşümlü kullanıyoruz.

TROY 1X İÇİN BİR TAVSİYE

Forumda birisi 24 awg (0.50 mm) ile aşağıdaki sarımı yapmış: Bitişik sarım ile 18-25W arası 0.40-0.50 ohm. Bu ayarlarda POWER 20W modunda hem buhar hem aroma konusunda çok başarılı bir sarım şekli olmuş. Hava deliği aparatını çıkartın diyor ve yanık tadı almadan içtiği sarımın bu olduğunu da söylüyor. Sanırım 24 awg henüz bana göre değil.

troy-sarim-24awg-1
troy-sarim-24awg-1

Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski