ION Mekanik Mod uzun zamandır almak istediğim ama pahalı olduğu için pek yanaşmadığım bir üründü.

Ürünün satıcısı BestBuhar, elektronik sigara forumunun çok aktif olduğu 2015-2016 yıllarından beri takip ettiğim bir grup ve yaptıkları işleri her zaman saygıyla anarım. Ayrıca, bu ürünlerin bir Türk markası olarak (Fakirs mod) yurtdışında da satılması gurur verici.

Daha önce hem Joyetech hem de Smok firmalarının mekanik modlarını kullandım. Ve kullanım pratikliği nedeniyle bu tip stik ve mekanik modlar her zaman ilgimi çekti. Özellikle, araba kullanırken uzun zaman stik mod tercih ettim.

ION Mekanik Mod Teknik Özellikleri

Modun fotoğraflı olarak teknik özelliklerini BestBuhar sitesinden inceleyebilirsiniz. Çapı 22mm ama topcap aparatı ile 22mm – 23mm – 24mm atomizerlerle estetik olarak uyumlu. Ve evet, çapı farklı iki atomizerle denedik, uyumlu.

Ürün açıklamasında bahsedilen 12A Sigortayı biz kendimiz yerleştiriyoruz. Başka bir deyişle, sigorta moda monte edilmiş olarak gelmiyor. Kutusunda üç adet ufak 12A sigorta var. Bu sigortaların tanesi şu an itibariyle 40 TL. Yani çok ucuz bir parça değil.

ION Mekanik Mod-Fakirsmods incelemesi
ION Mekanik Mod-Fakirsmods incelemesi

Ürün şık bir kutuda geliyor. Ambalajı cidden güzel. Sanki mücevher almışsınız gibi bir his veriyor. Ürünün malzemesi kaliteli (Pozitif ve negatif kutuplar buton pirinçten, 18650 tüp ve topcap SS304’ten üretilmiş, yayı gümüş kaplama).

Son olarak, ION Mekanik Mod 18350, 18500, 18650 lion piller için seçenekler sunuyor. Bildiğiniz üzere 2016 yılından beri Sony VTC5 veya Sony VTC6 kullanıyorum. Bu nedenle, ben 18650 olanı aldım.

Üstün yönleri

Oldukça sağlam bir yapısı olduğunu düşünüyorum. Kolay kolay arıza yapacak bir cihaz olmadığı çok belli. Biraz ağır olsa da ince yapısıyla ele çok güzel oturuyor.

Bu mekanik mod her türlü RBA, RDA yani yeniden inşa edilebilir atomizer ile çalışır. Bu terimlerin anlamlarını bilmiyorsanız “Yeniden İnşa Edilebilir Atomizerler: RBA-RDA-RTA-RDTA” başlıklı yazıyı okumalısınız.

Kullanımı pek pratik değil

Bu mod, öyle al tak çalıştır tarzında bir mod değil. Başka bir ifadeyle, atomizeri direk olarak moda takıp çalıştıramıyorsunuz. Modun atomizere göre ayarlanması gerekiyor.

Bir önceki “Smok TFV8 Baby Atomizer İncelemesi ve Sarımı” başlıklı yazımda anlattığım gibi uzun zamandır Smok TFV8 baby kullanıyorum. Dolayısıyla, hemen kendi atomizerimi ION Mekanik Mod a taktım. Aşağıdaki fotoğrafta göreceğini gibi atomizer oturmadı ve firmayı aradık.

Atomizeri takınca kalan boşluk
Atomizeri takınca kalan boşluk

Firmanın iletişimi çok iyi. Hemen whatsuptan dönüş yaptılar ve görüntülü aradılar. Beraber telefon sayesinde kurulumu gerçekleştirdik. Ben telefonumu tutarken eşim ayarları yaptı. Bu nedenle, fotoğraflardaki el bana ait değil.

Atomizeri moda göre ayarlamak için aşağıdakileri yaptık. Bunun her atomizer için yapılması gerekiyor.

İlk adım altıgen vidanın açılması

Bakır altıgen vidanın çıkarılması
Bakır altıgen vidanın çıkarılması

Bunun için modun üst kısmı (top cap) ayrılarak içindeki bakır altıgen vidanın açılması gerekiyor. Satıcı, bu vidanın elle çevirerek çıkacağını söyledi ama biz beceremedik, pense ile çıkardık.

İkinci adım atomizerin takılması

Vidayı çıkardıktan sonra atomizeri takıp vidayı sıkarak atomizerin alt kısmına temas ettirmeniz gerekiyor. Böylece, modu atomizerinize göre ayarlamış oluyorsunuz. Burada, atomizerin temas ettiğini anlamanız yeterli. Çünkü 12A sigortayı ezmemek için çok sıkmamak lazım. Ama işlem bitmiyor.

atomizeri moda oturttuk
atomizeri ION Mekanik moda oturttuk

Üçüncü adım boyun bileziği ile sabitleme

Bu işlemi yaptıktan sonra lion pili (sony vtc6) modun içine yerleştirip üst kısmı gövdeye monte ediyorsunuz. Yine atomizer tam oturmuyor. Çünkü modun üst kısmındaki boyun bileziği ile sabitlemeniz lazım.

Son adım ateşleme mekanizmasını ayarlamak

Son olarak altta bulunan ateşleme mekanizmasını ayarlamanız gerekiyor. Bunun için, alt kısmı (satıcı alt top cap diye adlandırdı) söküp sarı bakır vidayı sonuna kadar açıyorsunuz ve moda monte ediyorsunuz. Artık mekanik modunuz kullanıma hazır.

Şahsi görüşlerim

Gerçekten evladiyelik ve ince ayrıntılar düşünülmüş bir mekanik mod. Ancak bana göre çok ciddi sorunları var. Şahsen kullanmayı düşünmüyorum. Eşime hediye etmiştim ama iki gün sonra o da bırakıp Evic Vtc Miniye geçti.

Kullanımı

Tamam sürekli atomizer veya coil değiştirmeyeceğiz ama her defasında yukarıdaki işlemleri yapmak, 12A sigortasını kontrol etmek bana göre değil. Ek olarak, yollarda uzun yolda bir anda sigortası atarsa belki kilometrelerce sigortasını değiştiremeyeceğiz.

Her ne kadar kullanımı pratik desem de, bu kısım yine de tolere edilebilir.

Ateşleme alttan

Bugüne kadar hiç ateşlemenin alttan yapıldığını görmedim. Başta ilginç gelse de hemen alışılır. Ancak daha önce kullandığım Ego One ve Smok V8 ile kıyasladığımda (onlarda ateşleme gövde üzerinde) beklediğim rahatlık olmadı. Garip geldi. Ayrıca eşim direksiyonda kullanamamış.

ION mekanik mod ateşleme mekanizması altta
ION mekanik mod ateşleme mekanizması altta

Pil göstergesi yok ve pili verimsiz kullanıyor

Yukarıdaki sorunlar bana göre bu başlık altında yazacağım sorunun yanında hafif kalıyor. Bu mekanik mod ile sony VTC6 lion piller denedik. Başlangıçta çok güçlü ancak pil zayıfladıkça mod da zayıflıyor. Sürekli yeni pil takmak mümkün değil. Pil göstergesi de olmadığından modun ne zaman verim kaybedeceğini bilemiyoruz. Üstelik, düşük pilde verimi çok çok kötü.

Mekanik modlara has olumsuz durumlar

Cihaz sonuçta mekanik mod ve voltaj ayarı yok veya kullandığınız tele göre (nikel, kantal vb) ayar yapma imkanınız yok. Geçmişte Joyetech firmasının tel seçimi yaptıran mekanik modu geldi aklıma. Ah ah. Yok artık öyle cihazlar, Evic Vtc Mini box mod olmasına rağmen hala efsane, hala kullanıyorum.

Ek olarak, cihazın mekanik mod olmasından kaynaklı pilin cihazdan şarj edilme imkanı yok ve pilin seviyesini gösteren herhangi bir uyarı yok. Durum böyle olunca sürekli olarak yanınızda yedek pil taşımanız gerekiyor.

Atomizerde kullanılan coilin tel değerine göre puf sayısı değiştiği için pilin ne zaman biteceğini kestiremiyorsunuz.

Sonuç

Fakirs Mods markasına ait ION Mekanik Mod bana göre MTL içim düşünen ve 20W kadar güç ile içim yapacaklar için ideal olabilir. Benim gibi DL veya soft DL içim yapanlara göre değil. Satın alacaksanız yukarıdaki hususları göz önüne almalısınız.

Bu modda kefil olacağım tek şey, satıcının güvenilir olmasıdır. Yaptıkları tüm ürünleri kaliteli malzemelerle yapıyorlar. Tüm ayrıntıları düşünüyorlar. Bana uygun box mod ürünleri var aslında ama şu anda 4800 liraymış. Almam mümkün değil.

Konuyla alakalı olarak “Damlatmalı Atomizerlerde Tel Seçimi” başlıklı yazıya bakabilirsiniz. Yıllar sonra sırf bu modu kullanabilmek için ciddi ciddi damlatmalı atomizer teli aradık. Iqos mu yoksa bu mekanik mod mu derseniz, bunca sorununa rağmen sırf elektronik sigara olduğu için bunu seçerim. Ama Pod mod kullanma imkanım olduğunda tercihim Pod Moddan yana olur.

Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski