Dual içici, elektronik sigara ve sigarayı aynı anda tüketen demek. Dual içiciler, genellikle önce sigarayı bırakmak için elektronik sigaraya başlıyor, birkaç ay sonra tek tük içimlerle başlayarak normal sigara da tüketmeye başlıyor. 

Dual İçici Olmayın

Bu yazıda son dönemlerde yayınlanan önemli bir çalışmadan bahsedeceğim. Aslında bu çalışmanın çevirisini bu blogta yaptım ama önemli bir çalışma sonucunu atlamıştım. O da uzun vadede dual içici olanlar ve sadece elektronik sigara içenler üzerinde yapılan kan, tükürük, idrar testleri.

Dual İçici Hakkında Yayınlanmış Çalışma

Yazıya konu olan bilimsel çalışma: Nicotine, Carcinogen, and Toxin Exposure in Long-Term E-Cigarette and Nicotine Replacement Therapy Users

Ben bu çalışmayı, yayınlandıktan 4 ay sonra 13 Temmuz 2017 tarihinde çevirmiş ve “Elektronik Sigaranın Uzun Vadeli Etkileri” başlıklı yazımda detaylı anlatmışım

Bu çalışmanın en önemli özelliği, elektronik sigaranın uzun vadeli etkileri hakkındaki ilk çalışma olması. Bu yazıda tekrar çalışma özeti yapmayacağım çünkü yukarıdaki linkten Türkçe özetini okuyabilirsiniz. Dual içici ile ilgili dikkatimi çeken bir bulguyu paylaşmak istiyorum.

Çalışmada Dual İçiciler İle İlgili Kısım:

Elektronik sigaranın uzun vadeli etkilerine yönelik olarak çeşitli içim şekillerine sahip 181 kişi üzerinde testler yapılmış. Bu içim şekillerinden biri de hem sigara hem de elektronik sigara içenler.

Bu çalışmada katılımcılar anket doldurmuş ve bunun yanı sıra onlardan nefes, tükürük ve idrar örnekleri alınmış.

Alınan örnekler sonucunda hem elektronik sigara hem de sigara içen kullanıcılarda yani dual içicilerde oldukça yüksek seviyede kanserojen ve toksik maddeler tespit edilmiş.

Yalnızca elektronik sigara kullananlarda ise bu oranlar, nikotin replasman terapisi (örneğin nikotin bandı) kullananlar ile aynı düzeylerde bulunmuş. Bu nedenle elektronik sigaranın sigaradan %95 daha az zararlı olduğu iddiası akla yatkın geliyor

Bir sigara Az İçsem Kardır Demeyin, Seçim Yapın

Bugüne kadar savunduğum şey, biraz da bu alanda somut bir çalışma olmamasından dolayı, bir tane sigara az içsem yeter şeklindeydi. Hatta Ramazan ayında sigarayı iyice abarttım. Dual içici tabiri beni anlatıyor.

Şu anda yine cihaz arayışı içindeyim, yine aromalara saldırıp kendime biraz iş çıkartmam lazım. Böyle çalışmaları okudukça sigarada siyanür açığa çıkaran maddeler bile olduğunu, sigaranın göründüğünden çok daha zararlı olduğunu bir kez daha görüyorum.

Sigara cidden zehir. İnşallah sigara yerine tamamen ve tek başına elektronik sigara içmeyi başarabiliriz. Elektronik sigaranın en önemli zayıf yanı bağımlılık yapmaması.

Alakalı Yazılar

Dual içicilerle ilgili başka çalışmalar da var. Aklıma ilk gelen "Elektronik Sigara ve Sigara Birlikte Kullanılıyor" başlıklı yazım. Bu yazıda hem sigara hem elektronik sigara içenlerin %87 olduğu gibi iddialar da var.


Dual içici olmayın yorum


Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski