Hamileyken elektronik sigara içmek başlığı sizi yanıltmasın. Size asla hamileyken elektronik sigara için demiyorum. 

Bu Yazı Hamileyken Sigara İçen Kadınlar İçin

Hamileyken sigara içen kadınlar, bu yazıyı sadece sizin için hazırladım. Biliyorum ki çoğunuz sigarayı gizli içiyorsunuz, yakalandığınızda kötü bakışlar görüyorsunuz ve her yaktığınız sigarada içinizde suçluluk duygusu oluyor. Çok üzülüyorsunuz, biliyorum. 

Ben de hamileliğimi öğrendiğimde (hamilelikte 6. haftam başlıklı yazım, hamilelik günlüğüme bakabilirsiniz) pek hoş durumda değildim, bebeğim neredeyse 2 ay sigara zehrine maruz kaldı. Üstelik de hamile olduğumu öğrendiğimde hemen o anda sigarayı bırakamadım. Neredeyse ilk trimesterin tamamı sigaranın gölgesinde geçti.

O dönemde hamilelikte elektronik sigara kullanımını biraz araştırdım ve “Hamilelikte elektronik sigara kullanımının etkileri” başlıklı yazıyı yazdım. Yazıda da göreceğiniz gibi pek iç açıcı bir çalışma değildi, hamilelikte elektronik sigara içmenin olumsuz etkilerinden bahsediyordu ve moralim iyice bozulmuştu.

Hamileyken Sigara İçen Kadınlar Nelere Maruz Kalır?

  • Bebeğinizin düşük doğum ağırlığı, sigaranın vereceği zararların belki de en hafifi. Kilo sonradan alınır ama sigara içmeye devam ettiğiniz için bebeğinizde alerjik astım, organ yetmezliği, solunum hastalıkları gibi ciddi başka sorunlar da çıkabilir, bu nedenle hamileyken bir tane bile sigara içmeyin.
  • Doktorunuz birkaç tane sigara içmenize izin vermiş olabilir çünkü psikolojinizin tamamen bozulması da bebeğe zarar verecektir. Yine de siz alternatif aramaya devam edin. Her gün doktorun izin verdiği sigarayı içmeniz gerekmiyor, bazı günler 0 3 tane sigarayı da içmeyin mesela.
  • Hamileyken sigara içen kadınlar özellikle de hayatında hiç sigara kullanmamış kişiler tarafından aşağılanır, hor görülür, hakaretlere maruz kalır. Anneliği sorgulanır. Bu tip kendini bilmez cahil tiplere itibar etmeyin. sigarayı kendi isteğinizle ve bebeğiniz için bırakın. Bu çok bilmiş, annelik dersi verenlerin lafıyla değil. Hepsi de ezik tipler. Emin olabilirsiniz. Hayatlarındaki tek başarısı sigara içmemek olan kadınlardan bahsediyorum.
  • Sigara yine de içiyorsanız hala iyi bir anne adayısınız. Bebeğinizi sevin, moralinizi yüksek tutun, bebeğinizin en çok size ihtiyacı var. Annelik sadece doğurmak değildir, çoook uzun süreli bir sorumluluk ve fedakarlık işidir annelik.
Hamileyken sigara içen kadınlar nelere maruz kalır
Hamileyken sigara içen kadınlar nelere maruz kalır

Geçenlerde tesadüf eseri bir çalışmaya rastladım. İrlanda’dan gelen bu çalışma hamilelikte elektronik sigara kullanımının prematür doğum veya düşük doğum kilosuna yol açmadığı sonucuna ulaşmış. Çalışmanın detayları aşağıda. Çalışmayı inceledikten sonra ve İngiltere sağlık bakanlığınca ebeler eliyle sigara içen hamile kadınlara dağıtılan broşüre baktıktan sonra elektronik sigara alternatifini de düşünebilirsiniz.

Bilimsel: Hamileyken Elektronik Sigara İçmek Düşük Doğum Ağırlığı veya Erken Doğuma Neden Olmaz

  • Çalışmanın orijinal adı: Electronic cigarette use in pregnancy is not associated with low birth weight or preterm delivery (Hamilelikte elektronik sigara kullanımı düşük doğum ağırlığı veya erken doğum ile ilişkili değildir)
  • Tarih: Ocak 2019
  • Yayınlandığı dergi: Elsevier, AJOG (American Journal of Obstetrics and Gynecology)
  • Yazarlar: Brendan P. McDonnell, Evan Bergin, Carmen Regan
Elsevier-Hamilelikte elektronik sigara içmek
Elsevier-Hamilelikte elektronik sigara kullanımı

Çalışmanın amacı

Elektronik sigara kullanımı son yıllarda önemli ölçüde artmıştır, kullanıcılar elektronik sigaranın sigara içmekten daha sağlıklı, daha temiz ve daha uygun maliyetli olduğunu düşünmektedir. Bununla birlikte, maternal ve fetal sonuçlar ve güvenliliği konusundaki veri eksikliği nedeniyle, hamilelikte elektronik sigara kullanımı konusunda önemli endişeler devam etmektedir. Ek olarak, nikotin plasentayı geçer ve hem fetus hem de plasenta vaskülatürü üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir ve nikotin fetal beyin gelişimi üzerindeki etkileri için bir nöro-teratojen (embriyoda kötü oluşuma neden olan sinir ajanı veya faktörü) olarak etiketlenmiştir.

Çalışma tasarımı

Yılda 8500’den fazla doğumun gerçekleştiği büyük bir kent doğum hastanesindeki hamile elektronik sigara kullanıcılarına yönelik prospektif bir kohort çalışması yapılmıştır. Elektronik sigara kullanıcısı olan 129 hamile kadın tespit edilmiş, doğum sonrası maternal ve neonatal sonuçlar toplanmış ve geleneksel sigara içen (hamileyken sigara içen kadınlar) ve içmeyen gruplarla karşılaştırma yapılmıştır.

Sonuçlar

Çalışma devam ederken 129 elektronik sigara kullanıcı hamile kadından 85’inde canlı doğum gerçekleşmiş, 39 tanesi hala hamile durumlarını korumuştur, bir kadının ikinci trimesterde düşüğü olmuştur. Elektronik sigara kullanan annelerin bebeklerinin ortalama doğum ağırlığı 3482 g (+/- 549g) idi, sigara içmeyenlere (3471g +/- 504g, p = 0.75) benzerdi ve ateşli sigara içenlere göre (3166g +/- 502 g, p = 0.001) anlamlı olarak daha yüksekti.

Doğumun gerçekleştiği hafta üç grupta da benzerdi (elektronik sigara kullanıcıları ortalama 39.3, sigara içmeyenler ortalama 39.8 ve sigara içenler ortalama 39.3. haftada doğum yapmış).

Elektronik sigara kullananların ortalama doğum persentil değeri sigara içmeyenlerle benzerdi (51 persentile karşı 47 persentil, p = 0.28) ve sigara içenlere göre anlamlı derecede daha büyüktü (sigara içenlerde persentil 27, p = 0.00001).

Ciddi maternal morbidite vakası yoktu. İndüksiyona ihtiyaç, doğum şekli, perineal travma ve doğum sonrası kanama dahil doğum sonuçları sigara içmeyenlerin sonuçlarına benzerdi, SCBU / NICU’ya (yoğun bakım servislerine) giriş oranları. Yenidoğan solunum sıkıntısı sendromu vakası yoktu.

Bu sonuçlarla, hamilelikte elektronik sigara kullanımı düşük doğum ağırlığı veya erken doğum ile ilişkili değildir. Hem maternal hem de neonatal sonuçlar sigara içmeyenlere benzer görünmektedir. Bu çalışma, bildiğimiz kadarıyla, elektronik sigara kullanımı ile maternal ve fetal sonuçlar arasındaki ilişki üzerine yapılan ilk prospektif çalışmadır.

Hamileyken Elektronik Sigara İçmek Sigaraya Bir Alternatif Olabilir mi?

İdeal bir dünyada ne sigara ne elektronik sigara  hele hele nargile, hamileler için yasaklılar listesindeki şeyler. İdeal bir dünyada hiçbiri kullanılmamalı. 

Ama bunu başaramıyorsanız araştırın ve daha az zararlı alternatifler bulun. Hiç kimse diğerinin içinde bulunduğu psikolojiyi bilemez. Siz kendinizden ve bebeğinizden sorumlusunuz. O bebek size bağlı. Araştırmak zorundasınız.

Hamilelikte ters etkilerle ilgili bir çalışma varsa lütfen bana yorumlarda yazın, onu da inceler yayınlarım. Ben elektronik sigarayı savunmuyorum, kimse babamın oğlu da değil. Olumsuz bir çalışma varsa ve çalışma başka araştırmacılar tarafından çürütülmediyse hepimizin bilmeye hakkı var.

Son olarak İngiltere’de ebelerin hamileyken sigara içen kadınlar a dağıttığı ünlü bir broşürden bahsedeyim. Broşürü görme şansım oldu. Pek çok kaynakta da bu broşürden bahsedilir. İngiltere’de ebeler, sigarayı bırakamayan hamile kadınları direkt elektronik sigaraya yönlendiriyor. Tabii bu yönlendirmeyi daha önce yayınladıkları bir bildiriye göre yapıyorlar: Elektronik sigara, geleneksel sigaradan %95 daha az zararlıdır.

Naçizane bir önerim daha olacak. Eğer elektronik sigaraya geçmeye karar verirseniz mümkünse nikotinsiz VG ve PG ikilisinden oluşan, çok az aroma içeren likitler tüketin. Nikotin kullanacaksanız salt nikotin değil, düşük mg/ml değerli freebase nikotin kullanın. Salt nikotin hakkında hiç hamilelik çalışması yok. Freebase nikotin nispeten daha güvenli görünüyor.

Not: Hamileyken sigara içen kadınlar hakkında yargılayıcı, aşağılayıcı veya anneliğe laf atan yorumları onaylamayacağım. Sadece yapıcı eleştiriler, saygı çerçevesinde yapılmış yorumlar ve soruları onaylayacağım. Bu hassas bir konu ve konuyla alakası olmayanlar lütfen yorum yapmasın.

Hamileyken Elektronik Sigara İçmek - yorum 1

Hamileyken Elektronik Sigara İçmek - yorum 2

Hamileyken Elektronik Sigara İçmek - yorum 3



Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski