Videoda Kardiyoloji Uzmanı Dr Konstantinos Farsalinos ile bir kongrede yapılmış kısa röportaj yer alıyor. İşte video ve altında Türkçe çevirisi. Kendi kendini açıklayan bir video olduğundan yorum yapmama gerek yok. Farsalinos aynı zamanda Kuru Puf çalışmasının yazarı.



#E-Cigarettes: ‘There is a consensus that e-cigarettes are 95% less harmful than smoking

Yunanistan Onassis Kardiyak Cerrahi Merkezi doktorlarından ve bolca yayınlanmış çalışması olan ve dünyanın kabul ettiği bir bilim adamını, bizim bilim otoritelerimizin de kabul ettiği günleri görmek dileğiyle..,

Twitter’dan beni takip edenlere geçen ay bir tweet atmıştım ve aşağıdaki videoyu paylaşmıştım. Bunu yakında blogta da paylaşacağım demiştim.
 

Dr Konstantinos Farsalinos Neler söyledi:

Spiker: Nikotin ve kardiyovasküler hastalıklar arasındaki ilişki ne kadar güçlüdür?
Farsalinos: Hiç güçlü değil diyebilirim. Sadece eczacılık alanındaki ürünler değil, özellikle İsveç’te normal sigara tiryakilerinden günlük bazda daha yüksek miktarda nikotin alınmasını sağlayan Snus kullanımından elde edilen veriler ispatlamıştır ki, nikotinin kardiyovasküler hastalık geliştirme riski üzerinde minimum etkisi vardır. Dolayısıyla uzun vadede kalp hastalığı geliştirme riski, hiç nikotin almayanlarla hemen hemen aynıdır. Yani yüksek seviyelerde alınan nikotin, kalp hastalıklarıyla ilişkili değildir. Sigaradan, stresten dolayı kalp hastalığı oluşabilir ama bunlar nikotinden dolayı değildir.

(Kendinle İlgilen: İsveç’te sigara içme oranları çok düşüktür, hamur haline getirilmiş tütünü ağızda çiğneyerek yüksek nikotin alırlar ve kalp hastalıklarının en az olduğu ülkedir, bu da ayrı bir araştırma alanı, bu konuda baya bir bilgi sahibiyim, bu nedenle nikotin alımımı pek kısmam)

————–

Spiker: Bugüne kadar elektronik sigaralarla ilgili araştırmalar yaptınız. Tüm bulgularınız sonucunda elektronik sigaranın güvenliliği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Farsalinos: Genellikle zararlı, daha az zararlı gibi tabirler kullanırım, güvenli kelimesini kullanmam çünkü şu anda toplumda güvenli diyebileceğim hiçbir şey yok. Bugün elektronik sigaranın daha az zararlı olduğuna dair bir şüphe yok, yalnızca riskin elektronik sigara ile ne kadar düşürüldüğüne dair bir anlaşmazlık var. Ancak elektronik sigara ile risklerin azaltıldığı, bugün ortak görüştür.

Royal Koleji İngiltere Halk Sağlığı tarafından yapılan tahminler oldukça akla yatkın ama henüz bu verilere tam sahip değiliz. Ancak elektronik sigara buharı, tütün sigarası dumanı ile karşılaştırıldığında ortaya çıkan profil, bunu destekliyor. Elektronik sigarayı, tütün sigarasından %95 daha az zararlı bir ürün olarak tanıtmak, sigara içenlerin bilgilendirilmiş kararlar verebilmelerinde eğitim açısından oldukça geçerli ve bilgilendiricidir.

(Kendinle İlgilen: İngiltere Halk Sağlığı birimi, elektronik sigaranın %95 daha az zararlı olduğunu ilan etmişti, İngiltere Sağlık Bakanlığı Esigara okuyabilirsiniz).

—————-

Spiker: %95 risk azaltılması, sizce güvenilir mi?
Farsalinos: Bence şu anda deliller ışığında elimizdeki en iyi tahmin bu. Eninde sonunda epidemiyolojik veriler, bunların mutlak geçerliliğini sağlayacaktır. Bu oran bir tahmindir, tahmin olarak kalmaya devam etmektedir. Mevcut bilgilere dayanmaktadır. Tıp bilimi, şu ana kadar bildiğimiz şeyler üzerine kurulur. Ancak bunca yıl içerisinde bizim görüşlerimizi değiştirecek bir çalışma da yayınlanmamıştır. Bu bilgiyi sigara içenlere doğru bir şekilde aktarmak çok önemlidir çünkü dünyanın pek çok yerinde sigara içenler gerçekten yanlış bilgilendirilmektedir. Sigara tiryakilerin pek çoğu belki de çoğunluğu, elektronik sigaranın en az sigara kadar zararlı olduğunu hatta sigaradan daha zararlı olduğunu sanmaktadır. Bu kamu sağlığı topluluklarında bir şeylerin yanlış olduğu anlamına geliyor çünkü bunca yıl içinde, elektronik sigaranın riski azalttığına dair daha da güçlü delillere sahip olmamıza rağmen, insanlar gittikçe daha fazla yanlış bilgilendirilmektedir.

——————

Spiker: Elektronik sigaranın uzun dönemli sonuçlarına dair bilgiye sahip değiliz. Daha tedbirli yaklaşım sergileyen, bu ürünlerin piyasaya sürülmesinde tereddüt yaşayan yönetim birimlerine ne söylerdiniz?
Farsalinos: 20 veya 30 yıl sonra ne olacağına dair bilgi sahibi olmamamız argümanı geçerli değildir. Tek bir nedenden dolayı: İnsanlık tarihinde 20-30 yıl boyunca acaba bu ürün tüketici ürünü mü, eczacılık ürünü mü vs diye araştırılıp, kabul edilip, pazarlanmış hiçbir ürün yoktur. Çünkü bunun yapılması imkansızdır. Tüm ürünler hatta ecza ürünleri birçok teste tabi tutulur. Örneğin 20-30 yıldır günümüzde herkesin kullandığı ürünler var. Bir ürünü, pazara çıkarmadan önce 20-30 sene değerlendirmek imkansızdır. Ecza ürünleri için pazarlama-sonrası araştırmalar yaparız. Önce laboratuvar çalışmalarımız olur, sonra 1 veya 2 yıl klinik çalışmalarımız olur, bundan sonra da ürünü piyasaya çıkartırız. Ardından bu ürünü kullanan insanları izleriz. Ve yıllar içinde de bahsettiğiniz uzun vadeli veriler, deliller elde edilir. Aynı şey elektronik sigaralar için de geçerli olmalıdır. Tüketici ürünü de olsa, ecza ürünü de olsa her üründe geçerli olan durum elektronik sigara için de geçerli olmalıdır.

Sonuç

Yani 30 yıl sonra ne olacağını bilmiyoruz şeklindeki argüman, geçerli değildir çünkü bugüne kadar bu, hiç bir ürün için uygulanmamıştır. İkinci olarak, sigara içmenin dünya genelinde yılda 7 milyon insanı öldürdüğünü bilinirken, hiç birşey yapmamak benim düşünceme göre çözümsel değildir, bunca yıldır bilinen, 8 yıl diyelim, kullanılan ve tütün sigarasına göre kaygı uyandıran bir durumu bulunmamış bir ürün varken..

 

Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski