Sony VTC5 pillerin orijinal olup olmadığını anlamanın çeşitli yolları var. Bu kriterler Sony VTC6 için de geçerli.

SONY VTC5 Piliniz Orijinal mi?

Sony VTC5 ile ilgili daima tartışmalar olmuştur. VTC5 pillerin üretimi durdu mu? Şu anda satılanlar sadece orijinalleri gibi görünen sahte piller mi? Yasal sony vtc5 18650 batarya mevcut mu? Bu pillerin test sonuçları var mı? 

SONY VTC5 Künye

Sony VTC5 (resmi model numarası Sony US18650VTC5), bazen 30A’ya kadar izin veren özel bir sınıflandırmaya sahip 2600mAh pil 20A yüksek drenaj 18650 bataryadır. Bazen Sony VCT5 (veya US18650VCT5) olarak etiketlenir. Bazıları ona Konion pil der. 

Sony VTC5, buharcılar ve yüksek güçte ışık isteyenler gibi özellikle yüksek mAh ve yüksek drenaj kapasitesine ihtiyaç duyan hobiciler arasında büyük bir üne sahiptir.

2014 ortalarında bu piller piyasadan kaybolmuştur. Kaybolduklarında çok popüler olduklarından sahteleri ortaya çıktı. 2014 sonlarında orijinal bir VTC5 alınması mümkün değildi. Ancak 2015 ortalarında tedarik yeniden sağlanmaya başladı. 

Orijinal SONY VTC5 Fiziksel Muayene

Aşağıdaki görseller orijinalliği kanıtlanmış bir SonyVTC5 kullanılarak üretilmiştir. En azından pil toptan satışı yapan uluslararası bir şirketin web sitesindeki testlere göre.

Orijinal SONY VTC5 Ölçüleri

Sony VTC ebatları aşağıdaki şekildeki gibidir. Görseller Liion Wholesale sitesinden alınmıştır.

Sony VTC5 ebatlar
sony vtc5 ebatlar
 

Orijinal SONY VTC İşaretlemeleri

Orijinal Sony VTC5 üzerinde bazı işaretlemeler vardır.  Siyah ayırıcı, iki yüzük, QR kodu, metin satırı ve logo.

Sony VTC5 Üzerindeki İşaretler
Sony VTC5 Üzerindeki İşaretler

Siz de Sony VTC5 ve Sony VTC6 pillerinizde aşağıdakileri kontrol edin.

Yeşil PVC ambalaj üzerinde QR kodu vardır. Ambalaj nispeten koyu yeşildir. Üzerinde işaretler var gibi durur ancak sadece QR kodu ambalaj üzerindedir, diğer işaretler ambalajın altındaki yüzeye basılmış ve ambalajın üstünden görünmektedir bu nedenle biraz siliktir. 

Eğer sizdeki pildeki yazılar, ambalaj kağıdının üstüne basılmışsa, piliniz sahtedir (aşağıda yeşil ambalaj sökülüp metal tüp açığa çıkarılmış fotoğrafa da bakabilirsiniz).

Ambalajın Altında Neler Var– LÜTFEN PİLİ SOYMAYIN

Aşağıda iki yüzüğü daha net görebilirsiniz (üstteki yüzük daha derin) ve hiçbir yerde QR kodu yok ancak diğer işaretler yerinde. Başka da bir işaret yok.

Orijinal Sony VTC 5 soyulmuş hali, üstten görünümü, alttan görünümü

Ambalaj üzerine basılan QR kodu, pili üreten fabrikanın basım ekipmanlarına göre değişiklik gösterebilir yani kodun orada olması yeterlidir; silik veya koyu basılmış olması herhangi bir şeyi doğrulamaz. 

Ayrıca orijinal Sony VTC5 pilin spesifikasyonlarında kodun tüp üzerinde olması gerektiği yazmaktadır; kodun tüp yüzeyinde nereye basılacağı üreticiye bırakılmıştır. 

Bazı kişiler internette orijinal pilin fotoğraflarına bakarak QR kodunun tam olarak nerede bulunduğunu tartışmaktadır fakat bu yanlıştır çünkü kod, PVC kaplama üzerine basılmaktadır ve bir makine yardımıyla pil üzerine kaplanmaktadır bu nedenle altındaki yazı ile hizada olabilir de olmayabilir de.

UL Sertifikasını gösteren RU sembolünün de herhangi bir yerde olabileceği belirtilmiştir ancak bugüne kadar gördüğümüz tüm orijinal pillerde bu sembol, iki satır yazının altında ortalanmıştır.

Pil üzerindeki 2 satır yazı size pilin üretildiği fabrika, tipi (VTC4, VTC5, vb), üretim tarihi ve elektrot ataması hakkında bilgi verir.

Üstteki (pozitif) başlık, nispeten ayırt edilebilen bir biçimde 3 noktada bağlanmıştır. Örneğin LG pillerde 4 bağlantı noktası vardır. Güvenlik ayırıcı yüzük siyahtır.

Alttaki negatif başlık ise düzdür ve üzerinde işaret veya uzantı yoktur. Bu durum VTC4 ve VTC5 için geçerlidir, VTC3 farklıdır.

Pil üzerinde yukarıda bahsettiklerimiz dışında bir işaretleme yoktur. Diğer pillerin pek çoğunda ambalaj kağıdı altında rasgele gizlenmiş rasgele işaretler veya negatif üzerinde üretim kodları bulunur. Bu pillerde bulunmaz.

SONY VTC5 Metin Çözümlemesi

İki satırlık yazının anlamı nedir? Örneğin sizdeki pilde şunlar yazıyor olsun

SE US18650VTC5

K C5A1XXD05X

Soldan sağa doğru gidersek:

Satır 1:

SE anlamı Sony Enerji’dir ve spesifikasyonu karşılar

US18650VTC5 ise model numarasıdır ve bu pilin VTC5 modeli olduğunu belirtir.

Satır 2:

K’nın anlamı bu pilin Sony Enerji Cihazları Koriyama Fabrikası, Japonya’da üretildiğini gösterir.

C5’in anlamı bunun VTC5 modeli olduğudur.

A1X, 3 basamaklı REL kodudur.

X harfi yılı gösterir: A harfi 1992, B harfi 1993, devam edersek X harfi 2015 üretim yılını gösterir.

D harfi ayı gösterir ve yukarıdakine benzer okunur yani bizim örnekte 4. Ayı yani Nisan ayını göstermektedir.

05, üretim günüdür; hepsi birleştiğinde örnekteki pilin üretim tarihi5 Nisan 2015 olarak okunur.

X ise elektrot geçmişiyle ilgili başka bir iç koddur.

Bunların hepsi pil üzerinde kontrol edilmelidir özellikle basamaklar ve bunların diziliş sırasına bakılmalıdır örneğin 2024 kodu varsa bundan şüphe edilmelidir.

Elektrik Testleri

Daha derin bir orijinallik testi istiyorsanız laboratuvara gidip elektrik testleri yapmalı ve çıkan sonuçları Sony websitesinde belirtilen spesifikasyonlarla karşılaştırmanız gerekir. Bu kadar teknik bilgiye sahip olmadığımdan yazının bu kısımlarını çevirmeyeceğim.

Yorumum

Pili soymadan en azından Sony VTC5 i inceleyip, orijinal mi sahte mi anlamaya çalışın. Emin olamıyorsanız dışarıda Samsung 25R gibi çok benzer kalitede ve rating düzeyinde iyi piller de var. Eğer bu yazıları okuduğunuz halde söylentiler yüzünden içinize sinmiyorsa, bu pilleri alabilirsiniz.

Neden İnternette VTC5 Yok Söylentileri Dolaşıyor?  

Sony, bu piller hakkında ağzı çok sıkı bir şirket çünkü şirket politikası olarak tüketicilerin hiçbir şekilde onları suçlamalarını istemiyor.  “Ambalajlı bağımsız biçimde satmadıklarını” söylediklerinde bunun anlamı, pilleri ambalajlı serbest biçimde satmadıklarıdır yani özellikle bu Sony bataryalarının yetkili satıcısının olması imkansızdır demiş olur.

Bu bataryaları almanın tek yolu, OEM yapanlardan almaktır ve bu da büyük bir satın alma gücü gerektirir veya toptancı çok güvenilir olmalıdır. Aksi taktirde derinlemesine test yapmayan ve iyi bir üne sahip satıcılar dışındakilerin bugün orijinal yarın sahte piller satması durumu ortaya çıkar.

Umarım bu yazım kafa karışıklıklarını giderir, okuduğunuz için teşekkürler!

Kaynak: Jonathan Caserta, 18 Kasım 2015 tarihli yazısının özet çevirisidir. 

Güncelleme-29 Ekim 2022: Lütfen pilleri soymayın!!! Site taşınırken yorumlar yanlışlıkla silinmiştir. Bu yazıya dayanarak pillerini soyanlar oldu ve bir tanesinde pil patlamış. Lütfen dikkatli olun. Gerekmedikçe pillerinizi soymayın. Yazı, Sony lion pillerin güvenilir olduğunu kanıtlamak içindir. Sony VTC6 için de aynı testler geçerli olacaktır.

İlginizi çekebilir

Kaç mg nikotin kullanmalıyım: Bu tip uzun ömürlü piller kullanıyorsanız elinizde güçlü modlar olmalı, dolayısıyla evde likit yapımı ile meşgul olmalısınız. Bu nedenle likitlerdeki nikotin oranının nasıl belirlenmesi gerektiğine dair yazımın linkini verdim.

EVYAP Likitlerle İlgili Doğru Bilinen 8 Yanlış: Bence önemli bir konular işlendiği için evde likit yapımı süreçlerinizi bir daha gözden geçirmenizi sağlayacak.


..

Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski