Sigara ve elektronik sigara karşılaştırmasını mevcut bilgilerim ışığında yapacağım. Tam 22 sene sigara içtim. Günde 2 pakete kadar çıktım. Son 8 senedir de elektronik sigara kullanıyorum. 48 yaşındayım. 18 yaşından beri sigara ve elektronik sigara ile haşır neşirim.

Sigara ve elektronik sigara karşılaştırmasını tamamen kendi bilgi ve deneyimlerime dayanarak yapacağım.

Sigara ve Elektronik Sigara Karşılaştırması


Sigara ve Elektronik Sigara Arasındaki Farklar

Sigaranın zararlarını bilmeyen yok. Öyle güçlü bir zehir ki, pek çok kanser türünde tek başına sorumlu tutuluyor. Elektronik sigara ise genel olarak sigaradan kurtulmaya çalışanların başvurduğu daha az zararlı bir alternatif. Sigara ve elektronik sigara arasındaki farkları aşağıdaki gibi listeledim.

Sigara ve Elektronik Sigara Arasındaki Farklar


Sigarada Yaklaşık 4000 Bileşen Var, Elektronik Sigarada Ortalama 5 Bileşen Var

Sigara içeriğinde bana göre gereksiz derecede fazla sayıda bileşen kullanılıyor Örneğin arsenik neden kullanılıyor? Buna karşılık elektronik sigarada temelde 5 bileşen var ve bunların hepsi sigarada da var.

Sigara Tütün Kartellerine Ait, Elektronik Sigara Halk Merkezli

Sigaranın geçmişi var ve şu anda en güçlü firmalar tarafından üretilip dağıtılıyor.  Elektronik sigara ise sigaradan kurtulmak isteyen Çinli bir sigara tiryakisinin icadı.Tütün kartelleri çok sonradan bu sisteme dahil oldu ve pod mod, iqos vb ürünlerle bu sektörü de bozdu.

Sigarada Yalnızsınız, Elektronik Sigarada Dayanışma Var

Elektronik sigara kullanıcıları, hiç bir sektörde görülmeyen bir dayanışma içindedir. Elektronik sigara forumlarında binlerce içerik ve kullanıcı deneyimi vardır. Her yeni çıkan ürünün hemen tanıtım veya inceleme videoları çıkar. Her yeni çalışma anında diğer kullanıcılara iletilir.

Sigara Nikotini Anında Etki eder, Elektronik Sigarada 5 Dakika Beklenir

Sigaranın elektronik sigaraya en üstün olduğu yanı, nikotini anında iletmesidir. Sırf bu farklılık dahi, elektronik sigara kullanıcılarının acil durumlarda sigara yakmasına neden olur. Elektronik sigarada ise nikotinin etki etmesi zaman alır. Uzun süre nikotin almayan bir nikotin bağımlısı, çoğu zaman sigaraya sarılır. 

Ancak son yıllarda nikotin tuzu ile nikotinin anında etki etmesi de sağlanmıştır. Şahsım adına nikotinin işlenmesiyle elde edilen nikotin tuzunu içeren salt likit veya salt nbase kullanmıyorum. Sigara ve elektronik sigara arasındaki bu fark, benim gibi freebase nikotin kullanan binlerce kullanıcı için geçerli.

Sigara Çakmakla Yakılır, Elektronik Sigara Pille Çalışır

Elektronik sigara cihazları pille çalışır. Kullanımı bir öğrenme eğrisine sahiptir. Oysa sigara çakmak veya benzeri bir ateş kaynağı ile zahmetsizce tüketilebilir. Sigaranın öğrenme eğrisi yoktur.

Sigarada Doğal Aromalar Kullanılır, Elektronik Sigarada Yapay Aromalar Kullanılır

Elektronik sigara likitlerinde yapay su bazlı aromalar kullanılır çünkü bu aromalar yüksek ısıya dayanıklıdır. Sigarada ise aromaların ısıya dayanıp dayanmamasına bakılmaz. Gerçek bal veya erik gibi doğal aromalar kullanmaktan çekinmezler. Aromalarla kağıdı ıslatırlar ve biz bu yanan kağıdı soluruz.

Sigara Bağımlılık Yapar, Elektronik Sigara Yapmaz

Sigara bağımlılık yapar. Elektronik sigara ise bağımlılık yapmaz. Maalesef elektronik sigara kullanıcılarının ezici bir çoğunluğu sigara da içer. Elektronik sigara bağımlılık yapıyor mu? başlığı altında bu durumun neden ve sonuçlarını inceledim.

Sigara Nikotin Verir, Elektronik Sigarada Nikotini Kullanıcı Belirler

Sigaraya kıyasla elektronik sigaranın belki de en güçlü yanı nikotini kullanıcının belirlemesidir. Nikotinsiz likit hazırlamak mümkündür. Kesinlikle sigara içmemesi gereken ama sigarayı bırakamayan hamileler için zararı azaltmak için sıfır nikotinli likit önerilebilir. Ancak sigara bu özgürlüğü vermez.

Sigaranın aksine elektronik sigarada nikotini kullanıcının belirlediğini en güzel gösteren örnek: Kaç mg nikotin kullanmalıyım, yazısındaki önerilerdir.

Sigara İçen Kişi Kötü Kokar ve Horlar, Elektronik Sigara İçen Kişi Kokmaz ve Horlamaz

Sanırım sigara içenlerin kötü kokusunu hemen herkes fark ediyor, özellikle de sigara içmeyen birisinin kapalı ortamda sigara içmiş birisine maruz kaldığını hayal ettiğimizde. Ayrıca, yoğun sigara kullananlar belirli bir süreden sonra muhakkak horlamaya başlar. Yaş ilerledikçe bu horlamanın şiddeti de artar. Elektronik sigara geçtikten bir hafta sonra horlamalar kesilir ve burun açılır. Koku zaten yoktur. Hatta koku o kadar güzeldir ki, hiç sigara içmeyenleri bile cezbeder.


Sigara ve Elektronik Sigara Benzerlikleri

Sigara ve elektronik sigara benzerlikleri illaki var. Bunun nedeni, nihayetinde ikisinin de nikotin verme aracı olması, ikisinin de aroma içermesi ve ikisinin de temelde zararlı olmasıdır.

Sigara ve Elektronik Sigara Benzerlikleri


Sigara ve Elektronik Sigara Zararlıdır

Sigara da elektronik sigara da zararlıdır. Elektronik sigara daha az bileşen içerdiği ve tütünü yakarak değil likiti ısıtarak nikotini verdiği için sigaradan çok daha az zararlıdır ama sonuçta elektronik sigara da zararlıdır.

Elektronik Sigara Likiti İçeriği Sigarada da Var

Elektronik sigara likitlerinde sıvı nikotin, bitkisel gliserin, propilen glikol ve aroma var. Bunların hepsi sigarada da var.

Gliserol (gliserinin ticari ismi) ve propilen glikol, normal sigarada da kullanılan, uluslararası platformda GRAS yani genel olarak güvenli şeklinde sınıflandırılmış iki bileşen. 

Elektronik sigara haber başlıklarında yerden yere vurulan ve buharlaştığında kanserojen olduğu söylenen bu maddeler, nargilede de sigarada da bolca kullanılır, ayrıca neredeyse tüm paketli gıdalarda ve kozmetik ürünlerinde, ilaçların hemen hemen tamamında bulunur. Nezle olduğunuzda soluğunuz mentolün içinde dahi vardır. 

Sigara ve Elektronik Sigara Gıda Aromaları Kullanır

Her ne kadar sigarada doğal veya doğala özdeş aromalar, elektronik sigarada yapay su bazlı aromalar kullanılıyor olsa da, tüm bu aromalar gıda aromasıdır.

Sigara ve Elektronik Sigarada Kullanılan Aromalar Çok Zararlıdır

Sigara ve elektronik sigaranın benzerlik gösterdiği en önemli husus aromalardır. Aslında aromalar, bu tip nikotin verici ürünlerdeki en tehlikeli bileşenlerdir. Elektronik sigara likitlerinde NİSPETEN daha güvenli aromalar kullanılsa da, aromaların hiç bir türü akciğerler için iyi değildir.

Özetle, aromaların hepsi gıda aromasıdır ve gerçekte hiç biri solumak için üretilmez dolayısıyla, elektronik sigarada kullanılan aromalar, sigara aromaları kadar olmasa da, sağlığa zarar verir. 

Elektronik Sigara Neden Sigaradan Daha Az Zararlı?

İnsan bedeni elektronik sigara veya başka YAPAY bir şeyi solumak için yaratılmamış. Elektronik sigara da bu açıdan dikkatli kullanılması gereken bir ürün. Sigara gibi al, aç paketi yak şeklinde değil, çok meşakkatli.

Biz eski tiryakiler için sigaraya göre çok ama çok daha az zararlı. Bu nedenle kullanıyoruz, umarım bunu da bırakırız. Elektronik sigaranın daha az zararlı olmasının nedenlerini bir çırpıda şöyle özetlemek mümkün:

  • Sigarada türün yanında açığa çıkan kanserojen ve toksik gazların %95'i elektronik sigara dumanında yoktur. Bkn. Elektronik Sigarada Pasif İçicilik
  • Sigara ve nargilede suda çözünmeyen aroma (tatlandırıcı) kullanılıyor ama elektronik sigarada sadece suda çözünen aromalar kullanılıyor.
  • Elektronik sigarada kullanılan aromalar yüksek ısılara yanmadan çıkabiliyor, lab ortamında üretildikleri ve GRAS statüsünde oldukları için. Bu açıdan da elektronik sigara nargile ve sigaraya göre daha güvenli.
  • Elektronik sigara likitinde bulunan bitkisel gliserin ve propilen glikol sigara ve nargilede de kullanılıyor. Sigarada bunların yanı sıra 3995 toksik madde daha var. Nargile ise en az sigara kadar zararlı. Elektronik nargile diye bir şey olamaz başlıklı yazımda anlatmıştım. Elektronik sigara içerdiği bileşenler açısından çok daha az zararlı.
  • Sigara dişleri çürütür, ağız içi florasını bozar. Elektronik sigaranın böyle bir etkisi yoktur.
  • Sigarada üreticinin belirlediği nikotini tüketirsiniz. Oysa elektronik sigarada nikotini kendiniz belirlersiniz.

Elektronik sigara likit piyasası Türkiye’de denetimli değil, İngiltere’de diasetil içeren likit satılamıyor. Türkiye’de elektronik sigara yasallaşırsa ve likit, aroma ve nbase tedarikçilerine denetim getirilirse sigaradan net daha az zararlı hale gelecektir.

Sonuç

Elektronik sigara zararlı mı diye araştıran kişinin incelemesi gereken şey, aromalardır hatta öyle ki en az zararlı içim şekli aromasız likit içmektir. Lütfen bu yazıyı ciddiye alın ve evde kendiniz nikotin + vg+ pg karıştırıp için (demleme gerekmez, direkt içebilirsiniz). Sigaradan %95 daha az zararlı olan içim şekli budur. İşin içine aroma, efektörler vs karıştığında elektronik sigaranın zarar oranı artmaktadır.


2 Yorumlar

Yazı ile ilgili yorumunuz?

  1. Hocam uzun bir süre farklı evyap likitleri kullandıktan sonra size bir iki sorum var siz daha iyi bilirsiniz. JVaperdan Asap Grape saltı Xros3 ile kullanıyordum fakat fena halde kolesterol değerlerimi yükseltti. Gün içinde bayılacak gibi oluyordum. Carlo Erba'nın şekerli yapısından ve %70e %30 olmasından dolayı olabileceğini düşünüyorum. Bunun nedeni ne olabilir acaba? Kolesterol sorunum babadan genetik var ve normal gündelik hayatımda sınırda geziyor genelde fakat bu tarz bir şeyi ilk defa yaşadım. İçtikten sonra da zaten dudaklarımda fena halde şeker tadı kalıyordu. Yardım edebilir misiniz? Ateşliye dönmek istemiyorum.

    YanıtlaSil
  2. Bunu geçmişte araştırmıştım ama elektronik sigaranın kesin olarak kolesterolü yükselttiğine dair ispatlanmış bir makale görmedim. Ama likit içindeki gliserinden kaynaklı kilo alımı, iştah artması gibi durumlar ESF forumda aylarca tartışıldı. Şahsi fikrimi soracak olursanız %50/%50 oranı kullanmaya başlayın. 53 kilo iken ben de aynı sorun çıktı, düzenli spor yapıyordum. Yani bunun yeme içmeyle hareketsizlikle alakası olamaz. Elektronik sigara ile 4. yılımdı. Hemen yediklerime dikkat edip daha da düşürdüm. Bu sene insülin direnci sorunuyla boğuşuyorum ve hayatımda ilk defa bu kadar çok kilo aldım. 64 kiloya kadar çıktım. Açıkçası bazen ben de aynı düşünüyorum. Bu arada son 6 aydır %80 PG kullanıyorum, başta biraz öksürttü ama alıştım. Değerlerim düzeldi mi? Hayır maalesef. Bu konuda kesin bilgi veremiyorum, içgüdülerinizle hareket edin. Doktorların yardımcı olabileceğini sanmıyorum, top dünyası nedense sadece elektronik sigaranın içindeki nikotinin zararlarıyla ilgili yorum yapıyor, zaten gliserinin solunması ile ilgili çalışmalar da kısıtlı.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski