Elektronik sigara haber başlıkları devam ediyor. Türk Medyasında Elektronik Sigara - 1 başlıklı bir önceki yazımda Türk medya organlarında bolca yer alan 10 haber başlığını listelemiştim. Bu yazı, ilk yazının devamıdır.

Türk Medyasında Elektronik Sigara - 2

Haber 11: E-Sigara da Normal Sigara Kadar Zararlı

Hürriyet gazetesinin büyük puntolarla verdiği bu haber başlığı, elektronik sigaranın nargile ve sigara ürünlerinden farkı olmadığını ve tütün endüstrisinin bir ürünü olduğunu uzun uzun yazmıştı. Diğer Türk medya organları da bu içeriği kendi gazete ve dergilerinde elektronik sigara haber başlıkları arasına eklemekte gecikmedi. 

Her zamanki gibi sigaranın zararlarını nikotine indirgeme ve elektronik sigarada da nikotin olduğundan ikisini aynı kefeye koyma gayreti. 

Türk medyası elektronik sigara haber başlıklarını pişirip pişirip önümüze koyduğundan bir daha bu haberi görürseniz, lütfen şu unsurları hatırlayın.

Bu elektronik sigara haber başlığında doğru olan birşey yok ama metin içinde yer alan "gençleri özendirme" kısmı doğru. 

İngiltere’de bir ilaç toplatılsa burada herkes ilaçları çöpe atar, ama İngiltere’de tüm kardiyologlar ebe ve hemşireler sigara tiryakilerini elektronik sigaraya geçirmeye çalışırken bu durum görmezden geliniyor.

Haber 12: Elektronik Sigaranın Zararı Yıllar Sonra Görülecek

Elektronik sigaranın henüz 20-25 senelik geçmişi var, uzun dönemde farklı etki çıkar mı bilmiyorum ama literatüre direkt elektronik sigara kaynaklı olarak geçmiş bir vaka yok (cihaza uyuşturucu koyanlar hariç- EVALI - Gizemli Akciğer Hastalığı ve Elektronik Sigara Bağlantılı Gizemli Ölümler başlıklı yazılarda anlattım.

En sık gördüğüm elektronik sigara haber başlıklarından olan bu iddia ne kadar doğru? Evet, elektronik sigaranın uzun vadeli etkilerine yönelik fazla çalışma yok, blogumda uzun vadeli etkilerle ilgili iki çalışmadan bahsetmiştim. Bir tanesi “E-Sigaranın Uzun Vadede Astım Hastalarındaki Etkisi” diğeri ise “Elektronik Sigaranın Uzun Vadeli Etkileri” ki iki çalışmanın da sonuçları olumludur. 

Klişe Elektronik Sigara Haber Başlıklarından Biri

İşin içinden çıkamayınca uzun vadeye atıfta bulunmak, elektronik sigara haber başlıklarında çok sık başvurulan bir taktik. Bu tip yazılarda elektronik sigaranın insan sağlığına normal sigara boyutunda zarar verdiği ve “dumanının” da aynı sigara gibi pasif içiciliğe yol açtığı vurgulanır. Sigaranın zararlarını nikotine indirgeme konusunda çok usta bir tütün lobisi olduğu sürece bu tip haber başlıklarına şaşırmamalıyız.

Esigara Haberlerindeki Genel Mantık

Haberlerdeki genel mantık şudur. e-sigara nikotin içeriyor, sigara da nikotin içeriyor, demek ki ikisi aynı. Eee bu durumda e-sigara da en az elektronik sigara kadar zararlı. İkisinden de duman çıkıyor demek ki dumanları da eşit derecede zararlı.

Esigaranın Zararsız Olduğuna Dair Bulgu Bulunmuyor

Haber içeriklerinde bu cümleye de sık rastlıyoruz. Tabii ki zararsız diye bir bulgu bulunmayacak, doğal olmayan hangi şey zararsızdır? Akciğerler, normal temiz havayı solumalı. Sigara ile kıyaslayıp kar-zarar ilişkisine bakarak elektronik sigarayı tercih ediyoruz. Sigaradan kurtulmak isteyen ve hemen ölmek istemeyen insanlara göre bu cihazlar. Hiç sigara içmemiş birisinin direkt elektronik sigaraya başlamasını asla desteklemiyorum.

Haber 13: Amerika’da Gizemli Akciğer Hastalığı

Ah ah, bu konuda ne çok haber yapıldı. Normalde blogtaki tüm yazılarımı keyifle yazarım ama inanın bu yazıyı hazırlarken içim şişti. Yok “elektronik sigara nedeniyle hastaneye başvuranların sayısı arttı”,  yok “elektronik sigara nedeniyle şikayet yağıyor” yok “e-sigara Amerika’da yasaklandı” bu tip haberlerin hepsi as-pa-ra-gas.. Emin olun. Bahsettikleri vakalar, elektronik sigara likitlerine uyuşturucu katıp yüksek dozda likit uyuşturucu alanlar. Amerika’da uyuşturucu madde kullanımı serbest. Haliyle adamlar da bulmuş bir yol, kullanıyor.

Bu konuyu yukarıda linklerini verdiğim "EVALI - Gizemli Akciğer Hastalığı" ve "Elektronik Sigara Bağlantılı Gizemli Ölümler" başlıklı yazılarda anlattım. E-vitamini asetatı ile ilgili duyduğunuz veya okuduğunuz her şeyin açıklaması da bu yazılarda bulunuyor.

Haber 14: Uzmanlar Uyardı: İyi Tarafı Yok

NTV internet sitesinde elektronik sigarayla ilgili böyle bir haber başlığı gören herkes etkilenecektir. Kim bu uzmanlar ve haber başlığı neden bahsediyor?

Elektronik sigara haber başlıklarından NTV haberi
Elektronik sigara haber başlıklarından NTV haberi

Elektronik sigara haber başlıkları arasında beni en çok sinirlendiren yazılardan biri buydu. Elektronik sigara içenlerde kalp krizi riskinin %56 daha yüksek olduğunu iddia ediyorlardı ve dayandıkları çalışmalar da: Elektronik Sigara ve Kalp Krizi. Yorumu size bırakıyorum.

Haber İçeriği Elektronik Sigara Haber Başlığından Daha Kötü

Haberde yine nikotinin zararlarından yola çıkılarak çıkarımlar sıralanmış. Nikotinin fazla kullanılmasını savunuyor değilim ama İsveç’teki 25 yıllık snus çalışmasının ve İsveç’in dünyada en az kalp krizi görülen ülke olmasının hiç dile getirilmemesi insanı düşündürüyor.

Tek Doğru Elektronik Sigaranın Bağımlılık Yapması

Yazıda tek doğru olan şey e-sigaranın sigarayı tam olarak bıraktırmaması. Doğru, elektronik sigara bağımlılık yapmıyor maalesef ve içenlerin çoğu normal sigara da içmeye devam ediyor. Elektronik Sigara Bağımlılık Yapıyor mu? başlıklı yazımda anlatmıştım.

Dual içici olmayın desem de şöyle bir gerçek var. Sigara anında etki ediyor. Ama elektronik sigarada nikotinin hissedilmesi 5-6 dakika. Bu nedenle uzun süre nikotin almayan bir tiryaki kolayca sigara içiyor. 

Pil Patlamaları - Hiç Eskimez

Ha bir de pillerin patlamasından bahsediliyor. Evet doğru ama eksik bilgi. E-sigara için satılan lityum piller ve gömülü pilli modlar kısa devre korumalıdır. Cep telefonunuzun patlama riski ile aynıdır.

NTV'den Diğer Elektronik Sigara Haber Başlıkları

NTV, başka bir yazısında da “elektronik sigara öldürür, yasaklanmalıdır! demiş. İçerik hemen hemen aynı olmakla beraber dozajı biraz daha artırmış.

Peki, önce sigarayı veya nargileyi yasaklamak gerekmiyor mu? Sigara 4000 toksik madde içeriyor elektronik sigara bunlardan 5’ini içeriyor yani e-sigaradaki herşey sigarada zaten var. Örneğin "VG ve PG Normal Sigarada Da Zararsız" yazımda anlattığım gibi.

İngiltere’deki tüm doktorlar ve araştırmacılar ayrıca sağlık bakanlığı bu kadar mı aptal? Neden İngiltere’de her yıl övünerek elektronik sigara ile azaltılan sağlık maliyetleri yayınlanıyor? Ayrıca Amerika’nın büyük çoğunluğunda elektronik sigara yasal. Esigara AB ülkelerinde de yasal.

İlginçtir ki sigaranın çok tüketildiği ülkelerde e-sigara yasak. İngiltere’deki bilim adamları da bilim dünyasında yalnız değil. Her yıl yapılan e-sigara forumlarında tüm katılanlar hemfikir ve artık esigaranın sigaradan daha az zararlı olup olmadığını sorgulamıyorlar bile. Konferans videolarından biri bu ve konuşmayı yapan Yunanlı bir kardiyolog. Kendisi de bunları söylüyor. Video şu yazımda: Kardiyoloji Uzmanı Dr Konstantinos Farsalinos kısa röportajı

Haber 15: Elektronik Sigaranın Buharını Solumak Bile Öldürebilir!

Milliyet gazetesinin haber başlığı yukarıda. Haberi okuyan kişi asla elektronik sigaraya yaklaşmaz çünkü habere göre elektronik sigara normal sigaradan ve nargileden bile daha zararlı, o kadar zararlı ki dumanını solumak bile öldürebilir! Ayrıca gizemli hastalıktan bahsedip resmi olarak bu hastalığa isim verildiği ve elektronik sigaranın akciğerlerde iltihaplanmaya neden olup EVALI‘ye sebep olduğu iddiası da var. Ha bir de internetteki bilgi kirliliğinden dem vurmuşlar. Hepsini tek tek cevaplayacağım.

Evet internette bilgi kirliliği var, o kirlilikten biri de sizsiniz.

Elektronik sigara haber başlıkları -pasif içicilik
Elektronik sigara haber başlıkları -pasif içicilik

Haberde Geçen Gizemli Akciğer Hastalığı..

Öncelikle bahsettikleri gizemli akciğer hastalığı hakkında konuşalım. Bu gizemli hastalığı gizemi çoktan çözüldü. Bununla ilgili açıklamalar da yapıldı. Yukarıda Haber 12'de linklerini verdiğim "EVALI - Gizemli Akciğer Hastalığı"  “Elektronik sigara bağlantılı gizemli ölümler” başlıklı yazılarımda bu konu detaylıca anlatılıyor.

Yazılarda da belirttiğim gibi Türkiye’de normal bir elektronik sigara kullanıcısının EVALI’ye yakalanma ihtimali yok.

EVALI’den Çıkıp Yine Elektronik Sigara “Dumanına”

EVALI’yi çarpıtarak anlatıp gerçekleri yazmazsanız, haliyle akciğer iltihaplanmasından girer, çıkan buharın öldürücü olduğuna kadar gidersiniz. Utanmasanız sigaradan daha zararlı deyin diyeceğim ama onu da demişsiniz. Öyle bir haber yapmışlar ki, elektronik sigara zararlı mı diye ufak bir araştırma yapan kişi, bu haberi okuyunca bir sigara daha yakar.

Defalarca yazdım yine yazacağım. Elektronik sigara likitinden dışarıya salınan buharı, normal sigarayla dışarıya salınan buharla karşılaştıran, salınan gazları ölçen pek çok çalışma var. Bu çalışmalar freebase nikotin ile yapılmış. Salt nikotin ile ilgili çalışmaları henüz incelemedim.

Yüksek nikotin içeren likitler kullanıldığında havada eser miktarda nikotin olduğu doğru ancak gliserin veya pg kaynaklı buharın, insan nefesinden bile daha temiz olduğu ölçülmüş durumda. Cidden böyle birşey yok, nasıl anlatılır ki bu? Çalışmalar var, yayınlanmış ve itiraz gelmemiş. üstelik öyle alan anket çalışması değil, gelişmiş teknolojik aletlerle yapılmış ölçümlerden bahsediyorum. Lütfen elektronik sigara ile ilgili Haber 11'de verdiğim pasif içicilik çalışmalarını derlediğim yazıyı okuyunuz sitede (pasif içicilik diye arama yaparsanız yazı hemen gelir).

Elektronik sigara haber başlıklarından seçmeler
Elektronik sigara haber başlıklarından seçmeler


Haber 16: Elektronik Sigaranın Zararları Ortaya Çıktı

Elektronik sigara haber başlıklarından biri
Elektronik sigara haber başlıklarından biri

Utanç verici elektronik sigara haber başlıklarından biri.

Tekrar yazayım, elektronik sigara likitlerinde E vitamini asetatı bulunmaz! Uyuşturucu kullananlar keneviri soluyabilmek için bu maddeyi kullanır. Amerika’da uyuşturucu satışı serbest olduğu için uyuşturucu kullananlar elektronik sigarayı bu kötü amaçlarına alet etmiş ve bu haberlerin yapılmasına neden olmuşlardır. Bu insanlar kullanmayı bilse eminim nargile ile de aynı “kafayı yaparlar”.

Ve evet, elektronik sigara likitine uyuşturucu damlatırsanız ölürsünüz. Haberi yapan kişi e vitamini asetatın ne olduğunu bilmediği için böyle bir başlık atmış.

Benzer bir haberde konuyu iyice abartıp yalan beyanda bulunmuşlar. Bakın cümle şöyle:

ABD Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezlerinin “Centers for Disease Control and Prevention-CDC” geçtiğimiz Cuma yaptığı açıklamaya göre elektronik sigara kullanımı akciğerde E Vitamini yağı-“asetat” birikmesine sebep oluyor (sitede asetat diye ararsanız yazı gelir).

Daha ne diyebilirim ki. Bu gazeteciler haber yaparken hiç mi araştırma yapmıyor? CDC’nin tabii ki böyle bir açıklaması yok. E vitamini asetatı, bizim gibi normal kullanıcılarda akciğerde birikmiyor çünkü biz normal kullanıcılar likitlerimize uyuşturucu katmıyoruz.


Son Sözlerim

Bu iki yazı tam bir haftamı aldı ve bir daha gazete haberlerine yönelik başka bir yazı yazar mıyım gerçekten bilmiyorum. Elektronik sigara zararlı mı diye araştırırken denk geldiğiniz ve yorumlamamı istediğiniz bir haber varsa lütfen yorumlarda belirtiniz. Türk medyasının haberlerini hep birlikte tartışalım. Şu ana kadar pek iyi bir iş çıkarmadılar.

Bir sonraki yazım: Sigara ve Elektronik Sigara karşılaşmasını yaptığım özel bir yazı.

.

Türk medyasında elektronik sigara yorum- 2

 

Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski