Solumaya uygun VG markaları tüm Evyap likit yapanların okuması gereken yazılarımdan biri.

Yazıda kendi deneyimlerim özelinde belirlediğim solumaya uygun VG kriterlerimi listeledim. Bu VG kriterlerine uygun birkaç marka ismi verdim. Örnekler benim deneyimlerimle sınırlı. Yeni markaları ise okuyuculardan öğrenip deniyorum. 

Solumaya uygun VG markaları yazısının orijinalinde 50'ye yakın yorum vardı. Yazıları siteye taşırken yorumları taşımak mümkün olmadı. Bu nedenle önemli gördüğüm yorumları yazı aralarına ekledim.

VG yani bitkisel gliserin markaları içinde hangileri solumaya uygun? VG seçiminde neleri dikkate alacağız? Elektronik sigara likitinde kullanacağımız bitkisel gliserin Food grade mi olmalı pharma grade mi? CAS kodu ne? Hangi VG markaları en iyisi? Hangi sertifikalara bakmalıyız? VG’nin Kosher belgeli olması önemli mi? Seçim yaparken saflık kriteri uygulanmalı mı? Saflığı ne olmalı? Safsızlığın içeriği ne olmalı?

Solumaya Uygun VG Markaları ve Özellikleri


VG (Bitkisel Gliserin) En Önemli Evyap Likit Bileşeni

VG yani bitkisel gliserin, Türkiye’de elektronik sigara bileşenleri arasında en önemli olanı. Türkiye’de diyorum çünkü dünyada bizim kadar VG ağırlıklı likit tüketen başka bir ülke olduğunu sanmıyorum. Bizde VG ne ise İngiliz ve Amerikan kullanıcılarında PG de o. EVYAP likitin temeli aromanın VG ile özdeşleşmesidir. Diğer EVYAP bileşenlerinin demlenmeye ihtiyacı yoktur.

Hangi VG Markalarını Kullanıyorum?

Elektronik sigara kullanımım 8 yılı geçti, hamilelik ve emzirme dönemlerinde de kullandım. Kendim bitkisel gliserin olarak genellikle EVYAP veya Wilmar marka VG kullanıyorum. Bu markalar en iyi solumaya uygun VG markaları değil belki ama benim için yeterli. Çünkü solumaya uygun VG kriterlerimi karşılıyorlar. 

Ayrıca Carlo Erba, Merck VG de kullanabilirim, kriterlerimi karşılıyorsa başka markalar da kullanabilirim. Ancak Sigma VG, Kımetsan VG ve Tekkim VG kullanmıyorum Kımetsan ve Tekkim VG'nin solumaya uygun VG olduklarını da düşünmüyorum.

İki bin liralık beyaz çay içecek kadar zengin olsaydım Dow Chemicals VG veya ayda bir havyar yiyecek kadar zengin olsaydım Merck 137028 kullanırdım, o ayrı..

Solumaya Uygun VG markalarından kullanıcı yorumları


Solumaya Uygun VG Seçim Kriterlerim

(1) Solumaya Uygun VG için Cas no

Kullandığınız VG markasının CAS numarası: 56-81-5 olmak zorunda. Kaynağı bitkisel olursa iyi olur. Bu CAS kodu, gliserinin bitkisel olmasını garantilemez, unutmayalım.

Karşımıza çıkacak solumaya uygun VG markaları (aldığımız yerler belli) buna dikkat ediyordur, çoğu zaman CAS numarasını veya bitkisel olup olmadığını kontrol etmemize gerek yok çünkü hepsi bitkisel gliserin satıyor. Hayvansal gliserinlerde Kosher sıkıntısı olabilir yalnız. Biz bitkisel gliserinden şaşmayalım. Maceraya gerek yok.

(2) Saflık

Solumaya uygun VG için “saflık önemli değil, içindeki safsızlık oranını oluşturan maddelerin ne olduğu önemli” diyenler olacaktır. Hepsini dilim döndüğünce açıklamaya çalışacağım.

Benim açımdan kullandığım ürüne ait lotun %99.7 ve üzerinde saflıkta olması yeterli ve de önemli. Kalan binde 3’ün ihmal edilebilir olduğunu düşünüyorum (1 litre gliserinde 3 ml safsızlık, bunun ortalama 2-2,5 ml si birkaç kez distile edilmiş su, kalan 0,5-1 ml içinde üretim sürecine bağlı olarak ağır metaller vs var). 

Safsızlığın İçeriği

Safsızlığın içinde birkaç kez distile edilmiş su, en büyük paya sahip. Zaten bu yüzden safsızlık yerine susuzluk ifadesi de kullanılıyor. Suyun çok olması safsızlığı artırıyor, bahsettiğimiz şey su ve suyun solumaya uygun olduğunu hepimiz biliyoruz (su buharı).

Safsızlığın içinde metanol, alkol, aseton, arsenik gibi tehlikeli maddeler de olabilir. Uzun süreli yoğun kullanımda vücutta birikebilir. Buna da katılıyorum. Bu tip birikimleri bentonit kil gibi doğal tedavilerle vücudunuzdan atabilirsiniz.

Bitkisel gliserinde safsızlık yorum

Safsız Kısımların Zararlarından Kısmen Kurtulmak

Safsızlığın distile su dışında kalan kısımlarından kısmen kurtulmak mümkün. 

Nikotini ve gliserini ayrı alın. Bitkisel gliserini ağzı açık 8/10 saat bekletin, metanol aseton gibi maddeler uçucudur, o binde birdeki metanol ve aseton uçar gider. Bu yöntemle arsenikten kurtulamazsınız amaaa bir dal sigaradan 1 ml likitteki  arseniğin en az 50 katını alıyorsunuz. O zaman arada içki yanında tüttürdüğünüz sigarayı da içmemeniz lazım. 

Elektronik sigara tamamen zararsız değil. Bu kadar riski kendi adıma göze alabilirim. Sigarayı 22 sene 1 paketten fazla içtim, kimbilir neler birikti ve birikmeye devam ediyor vücudumda.

Safsızlık için CoA Belgesine Bakın

Her bir solumaya uygun VG markasının üretim süreci bir değil dolayısıyla safsız kısımda ne olduğunu öğrenmek için kullandığınız VG markaları nın analiz belgelerine (CoA = certificate of analysis belgesi) bakmak gerekiyor. 

Belgelerde genellikle görülen örneğin %99.5 saflık değeri sizi yanıltmasın, o en az %99.5 anlamında. Aldığınız ürüne ait bir lot var ve o lottan rastgele numune alınıp test edilir, O numunedeki saflık değeri de bu belgede yazar. Yani VG markası olarak Merck 137028 VG bile alsanız aldığınız lotun saflığı %99.6 olabilir. Veya aldığınız Wilmar VG, %99.9 olabilir, başka bir Wilmar VG %99.72 olabilir gibi.

%99.7 ve üzeri saflıklar bana göre riskin yeterince düştüğü ve benim kabul edebileceğim saflıklar. Daha üstü daha iyi olur tabii.

Merck VG koku sorunu yorum


Solumaya Uygun VG - Merck VG Yorumlarım

Merck VG hakkında bir iki şey söylemek istiyorum. Geçmişte tartışmalı iki farklı kodlu Merck VG’yi araştırmıştım. Forumda ısrarla analiz için olan Merck VG asla kullanılmamalı çünkü insan sağlığını dikkate almaz deniyordu. O dönem elimde tamamı Merck’ten oluşan nbase vardı ve bendeki VG, şu analiz için olandı (Merck VG 104092). Gayet de memnun kaldım. Ama şanslıydım.

Analiz için olan Merck VG de solumaya uygun VG olarak kabul edilebilir ama o VG’de koku ve renk testi yapılmıyor yani size kokulu bir lot denk gelebilir (üçüncü alışımda bana denk geldi), sonra Evyap marka VG’ye geçmiştim. Bozuk sanıp güzelim VG’yi kullanmamıştım ama sonra araştırınca aynı ürünler olduğunu gördüm. Bunu da dip not olarak geçeyim.

Yani Merck VG analiz de olsa normal de olsa kullanılabilir. Koku testine girmediği için en fazla koku olur, onu da aromayla kolayca bastırabilirsiniz. Ayrıca Türk satıcılar zaten doğru Merck alıyor. Size analiz olanının denk gelmesi zor.Eskiden böyle bir farkındalık yoktu ve alabiliyorduk, artık istesek de analiz için olan Merck VG'yi zor buluruz.

(3) Sertifikalar

Benim için kullandığım VG’nin USP (United States Pharmacopeia) ya da EP (European Pharmacopoeia) standartlarına uygun olmaları yeterli. Bunlar basit sertifikalar değil. Ürünün, sertifikanın zorunlu kıldığı tüm testlerden geçtiğinden ve sertifikanın istediği standarda ulaştığından emin oluyoruz.

(4) Food Grade veya Pharma Grade Olması Umrumda Değil

Bazı yerlerde bu tip tartışmalara denk geliyorum. Kullandığımız VG markaları nın HİÇBİRİ solunmak üzere üretilmiyor. Bu nedenle Pharma grade olursa daha kaliteli olur gibi bir şey yok. Bizim bakacağımız şeyler CAS kodu, saflığı, USP veya EP standartlarına uygunluğu olmalı. 

Pharma veya food grade, kullanım alanını gösteren ibareler. Food grade olunca kalite düşmüyor. Herşey ama herşey ürünün analiz sertifikasında yazıyor. Onlara bakıp kendimiz için uygun olanı seçmeliyiz.

(5) Kosher Belgesine Bakmanız Gereksiz

Bu konuyu özellikle yazmak istedim. Blogu taşımadan önce sitemde bine yakın yorum vardı ve Kosher belgesi bana birkaç kez soruldu. Taa o zaman araştırmıştım yine yazıyorum.

Kosher Musevi dinine mensup olanların gönül rahatlığıyla tüketim yapması üzerine kurulmuş zor alınan bir belge ancak Müslümansanız Kosher belgeli ürün tüketimin sakıncaları olabilir. Şöyle ki, şarap Yahudilikte kutsaldır, bir gıdada şarap olabilir ve bu gıda Kosher belgesi alır.

Maya söz konusu olduğunda islami kurallara göre kesim de devreye giriyor yani kosher belgeli bir gıdada kullanılan bir hayvan, islami usullerle kesilmemiş olabilir. Tüm bunlar için Müslümanların bakacağı belge, kosher değil helal belgesidir. Dolayısıyla kosher belgeli bir VG’nin benim açımdan herhangi bir değeri yoktur. Kaldı ki bitkisel gliserin kullanıyoruz, Kosher ne alaka?

Sonuç

Özetle solumaya uygun VG markaları arasında kendi şahsi seçimi Wilmar ve Evyap VG markalarından yana kullanıyorum. Yerli bitkisel gliserinlerde bariz bir tat farkı vardı, ben içemedim.

Sigma VG ise şöyle. Sigma, Merck’in firması, 60 küsür çeşit VG’si var, sitesine baktığımda en yüksek saflıktaki VG’lerin fiyatı, buradaki fiyatların üç-dört katı. Bu nedenle Türkiye’den Sigma VG almam. VG markaları nın sertifikalarına internetten ulaşmak mümkün, naçizane Sigma konusunda tedarikçilere güvenemiyorum. Merck de öyle aslında. Son 2 yıldır Merck’in sadece nikotinini kullanıyorum. PG ise Basf kullanıyorum (kolay kolay başka PG denemem).

Sigma VG ve Merck VG yorum


Konuyla alakalı olarak "Palm İçerikli VG Zararlı Mı?" başlıklı yazımı okumanızı öneririm. Hala bitkisel gliserinlerindeki palm içeriğinin zararlı olduğunu ve palm bitkisinden yapılan VG'nin solumaya uygun VG olarak değerlendirilmeyeceğini düşünenler varsa lütfen yazıyı okusun.

Bu yazı daha çok sohbet niteliğindeydi. Aklıma bir çırpıda gelenleri kaleme döktüm. İtirazları olan varsa yorumlarda belirtebilir. Beni takip eden herkesin bildiği gibi tüm yorumları onaylıyorum. Otomatik onay yapmıyorum çünkü cevaplamayı unuttuğum, gözden kaçırdığım hatta aylar sonra fark ettiğim yorumlar oluyordu. Bu sitede bu sorunun önüne geçmek için yorumları elle onaylıyorum.

Umarım bu yazı, bitkisel gliserin hakkında bilmediğiniz bir şeyi öğretmiş veya araştırmanız için size ilham vermiştir. Ek bilgi olarak şu yazılarımı da okumanızı tavsiye ederim: VG ve PG Ne Yararlı Ne de Zararlı, "Nereden Aroma ve Nbase Alıyorum?" ve Likit Ne Demek, E-Sigara Likit Fiyatları, Premium Likit.


Yorumlardan Seçtiklerim

Carlo Erba-solumaya uygun VG yorum


Avoria bitkisel gliserin-solumaya uygun VG yorum


Avoria bitkisel gliserin-solumaya uygun VG yorum



Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski