BioPG son zamanlarda ismini sıkça duymaya başladığım bir propilen glikol türü. Satıcıların iddiası, petrol türevi olan propilen glikol yerine bitkisel kaynaklı olan BioPG'nin daha az zararlı olacağı ve alerji yapmayacağı şeklinde.

BioPG: Alerji Yapmayan Propilen Glikol


BioPG Tam Olarak Nedir, Ne İşe Yarar?

Elektronik sigara kullanmayan ama elektronik sigaraya başlamayı düşünenlere bu terimler biraz yabancı gelebilir. BioPG, nihayetinde PG’dir yani propilen glikoldür sadece üretim sürecinde hammadde olarak petrol türevi yerine bitkisel girdiler kullanılır.

BioPG Evyap Likitte Kullanılır

Evyap likitin temel bileşenleri bitkisel gliserin (VG), propilen glikol (PG), nikotin ve aromadır. Eğer aynı bileşenlerle nikotin tuzu kullanılırsa bu sefer salt likit elde edilir. Aslında en doğru ve en az zararlı içim şekli VG ve PG ile freebase nikotinden oluşan aromasız nbase içmektir. Ancak tek başına nbase içmek insanlar için sıkıcı olduğundan aromalar ile tat değişiklikleri yaratılmak istenir.

PG Boğaz Vurumunu Artırır, GRAS Statüsündedir

Likitlerde boğaz vurumunu artırmak, aromalarda taşıyıcı olarak tadı korumak ve muhafaza etmek, sigaralarda nemlendirici rolüyle kullanılmak üzere üretilen propilen glikol GRAS sınıfındadır (Generally Recognized as Safe) yani genel olarak güvenlidir. BioPG de nihayetinde PG'dir ve GRAS statüsündedir.

BioPG Ekolojik Denge için Yararlı

Eski işimden dolayı aşina olduğum Cordis veritabanına baktığımda biopg yanında parantez içinde “Bio-based Propylene Glycol” yazıldığını gördüm. Yani BioPG, “biyolojik-temelli propilen glikol” diye de adlandırılabilir. Linkini verdiğim yazıda biopg üretim sürecinden detaylı olarak bahsediliyor. 

BioPG'nin fizibilitesi hakkındaki projede, tarım yan ürünlerinin (agricultural byproducts) etanol fermantasyon sürecine benzer bir fermantasyon sürecinden geçirilerek nasıl biopg üretildiği anlatılıyor. Projenin amacı ise petrol türevinden elde edilen PG’nin çok pahalı olması ve düşük maliyetli güvenli PG üretme ihtiyacını karşılamak. Bunu başarmış görünüyorlar.

BioPG üretim süreci
BioPG üretim süreci ekolojik dengeye zarar vermeyecektir

BioPG Alerji Yapmaz mı?

Elektronik sigara likitlerde özellikle de evyap likitlerde kullandığımız propilen glikolun petrol türevi olmasından rahatsızlık duyanların çevreye duyarlı bu ürünü kullanmalarında hiç bir sakınca yok. Ancak BioPG'nin alerji yapmayan propilen glikol olarak pazarlanmasını doğru bulmuyorum.

Palm İçerikli VG Zararlı Mı? yazımda uzun uzun anlattığım üzere PG'nin kaynağının petrol türevi, bitki, hayvan ya da alakasız bir madde olması çok da önemli değil. PG’ye alerjisi olanların BioPG’ye de alerjisi olacaktır, olmuyorsa bu durum büyük ihtimalle psikolojiktir.

Neden BioPG Kullanmıyorum?

Bilimde sürekli ilerleme olması, ürünlerin geliştirilmesi çok güzel. Yukarıda yazdıklarımdan BioPG karşıtı olduğum sanılmasın, eğer PG’nin yan etkileri şiddetli şekilde yaşanıyor ve BioPG ile bu etkiler (psikolojik de olsa) azalıyorsa tabii ki BioPG tercih edilmeli. Bir de fosil yakıtları, petrol türevi gibi kelimeler insanları tedirgin ediyor olabilir.

Ben Basf Pg kullanan, yeni jargonla “freebase nikotin ile evyap likit içen” ve PG markasını değiştirmeyi şimdilik düşünmeyen sıradan bir elektronik sigara kullanıcısıyım. BioPG istediğim saflık, CAS kodu ve sertifika kriterlerini karşılıyorsa kesinlikle kullanırım çünkü ekolojik olarak doğaya zarar vermeyecek ve fosil yakıtlarına olan ihtiyacı ortadan kaldıracaktır. 

Ama doğa sevdası yüzünden daha düşük saflıkta ve muhtemelen daha fazla ağır metal içeren bir PG’yi sırf BioPG diye içmem. Dikkate aldığım kriterler ürünün saflığı ve sertifikaları. Aynı kriterlerde bir sürü PG varken iki katı para verip hemen hemen aynı ürünü almam.

BioPG, PG Alerjisi Olanlar İçin Daha İyi Bir Alternatif mi?

Açıkçası yukarıda belirttiğim gibi kullandığınız propilen glikolün biyolojik temelli olması maalesef onun PG olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Eğer normalde PG’ye alerjiniz varsa (ciltte döküntü, saç diplerinde sivilce, kaşıntı vs) aynı etkiler bunda da olacaktır. Keşke tersini yazabilseydim.

“Benim normalde PG’ye alerjim var ama biopg bana iyi geldi” diyorsanız sizi tebrik ederim, psikolojiniz ve güçlü inancınız ile plasebo etkisinin tadını doyasıya çıkarın.Ufak bir ihtimal de olsa gerçekten size daha iyi de gelebilir ama bu çok ufak bir ihtimal.

Ayrıca PG Alerjisi: Propilen Glikol Alerjisi başlıklı detaylı bir yazım var, lütfen okuyunuz.Günde alınacak maksimum PG miktarlarını kilo bazında hesaplamaya çalıştım.

PDO: Başka Bir Propilen Glikol Alternatifi

Benim asıl dikkatimi çeken Bio PG değil, PDO isimli başka bir propilen glikol. Mısır şurubundan yapılmış olan bu PG, şimdilerde içtiğimiz normal PG’ye alternatif olarak konuşulmaya başlandı.

PDO yani 1,3-Propanediol Tam Olarak Nedir?

Tam adı 1,3-Propanediol ve CAS kodu 504-63-2). CAS kodu, bizim normalde kullandığımız propilen glikolden farklı olduğundan şahsen ben denemem. Bu ürünün solunmaya uygunlukla ilgili çalışmalarını beklerim.

PDO Hakkında Çalışmalar

Fareler üzerinde yapılmış bir çalışma var (Inhalation Toxicity of 1,3-Propanediol in the Rat, Published online: 06 Oct 2008). Çalışmanın tamamına ulaşamadığım için detaylarını bilmiyorum, özet kısmından ufak bir yorum yapabilirim. Bir kere çalışmanın süresi çok kısa. Fareler 2 hafta boyunca günde 6 saat (haftada 5 kez) değişen oranlarda PDO buharı almış yani toplamda 9 kez 6 saatlik PDO maruziyetleri olmuş. Sonra da klinik patoloji ve doku patoloji analizleri yapılıp başlangıç değerleriyle bulunan sonuçlar arasında bir fark olmadığı bulunmuş. Buradan da PDO’nun solunmasının zararlı olmadığına karar vermişler. Sanki PDO’yu pazara sokmak için hızlıca uydurulmuş bir çalışma gibi. Bana hiç ama hiç güven vermedi.

Hangi PG güvenli? Normal PG? BioPG? PDO?

Şahsi fikrim, saflık ve belgelendirme kriterlerini taşıyorsa BioPG çok iyi bir propilen glikol alternatifi ancak 1,3-Propanediol henüz çok yeni ve maceraya gerek yok.

Yakında BioPG denerim ama daha az zararlı veya daha sağlıklı diye değil. Ne olursa olsun bitkisel temelli ürünler, eski bir vejetaryen olarak ilgimi çeker, ekolojik olurlar ve doğaya daha az zarar verirler. Bu açıdan BioPG deneyeceğim beğenirsem de devam ederim. Ancak diğer PG alternatifini yani PDO’yu şu andaki koşullar altında denemem, denenmesini de önermem.

BioPG ile ilgili satış yapan yerlere baktığımda ürünle ilgili doğru dürüst açıklama göremiyorum. Daha detaylı bilgileri olanların yazmasını rica ediyorum. Sonuçta biyolojik temelli diye %99 saflığın üstüne çıkamayan bir PG almak veya denemek istemiyorum. Saflığın aldığım partide en az %99.7 olduğunun belgelendirilmesi şart. Bu saflığın altındaki hiç bir PG’yi solumam!


BioPG Petrol Türevi Olmayan Propilen Glikol

Bunlar da Var

Propilen Glikolün havadaki bakterileri öldürdüğünü ortaya koyan eski bir bilimsel çalışma özetini de sitemde Propilen Glikol (PG) Bakterileri Öldürür mü? başlığı altında bulabilirsiniz.



Post a Comment

Yazı ile ilgili yorumunuz?

Daha yeni Daha eski